Visa studentum.se som: Mobil

Jönköping: Sveriges femte bästa studentstad 2022

För första gången tar sig Jönköping in på topplistan bland Sveriges bästa studentstäder! Tryggt boende med rimlig hyra, en mängd av studentföreningar och ett levande stadsliv är det som placerar Jönköping en femteplats.

Jönköping är den moderna studentstaden med internationellt fokus. Idag studerar cirka 12 000 studenter i staden (varav cirka 1 850 internationella). Jönköping placerar sig på topp tio inom sex av nio parametrar, men utmärker sig speciellt vad gäller studentlivet, boende för studenter, stadslivet samt utbudet av praktikplatser. Läs mer om varför Jönköping är Sveriges femte bästa studentstad 2022!


🏙️

Antal invånare

143 415

💸

Genomsnittlig månadslön

27 858 kr

🏠

Trygghetsnivå boende

Hög

*Läs mer här


Tryggt studentboende i Jönköping

I Jönköping är tryggheten hög vad gäller boende, enligt SFS bostadsrapport från 2021. Det innebär att du som är student kan förvänta dig att få ett studentboende med förstahandskontrakt inom en månad och med rimlig hyra. Vätterhem, det kommunala bostadsbolaget, har fler lediga rum än vanligt då det har byggts nya studentbostäder i staden.

Att hyra en studentbostad via Vätterhem kostar mellan 3 200 kronor och 4 700 kronor per månad. Vätterhem har även 10-månadershyra vilket innebär två hyresfria månad på sommaren, en stor fördel för studenterna. Hyrorna är något högre hos de privata hyresvärdarna, cirka 5 500 kronor i månaden, men i genomsnitt kan du som är student få ett studentboende i Jönköping för mindre än 4 000 kronor per månad.

Det finns en studentförening för alla!

Studentlivet i Jönköping erbjuder en bredd av både aktiviteter och föreningar. I staden hittar du hela 10 av 13 möjliga aktivitetsområden vilket placerar Jönköping på  tredje plats i parametern studentlivet. Jönköpings studentkår och de olika studentföreningarna anordnar en rad olika sociala aktiviteter. Du som är student kan till exempel besöka språkcaféet, gå på nattklubben Akademin eller ta en öl på Rio Café. 

Att besöka olika events eller engagera dig i en förening är ett bra sätt att träffa nya människor när du är ny i en studentstad! Du får också en möjlighet att lära dig nya saker, kanske vill du testa på att vara bartender, gå med i en teatergrupp eller hålla på med en sport? 

Ett levande stadsliv

För dig som inte bara vill besöka studentpubar och restauranger så erbjuder Jönköping också ett levande stadsliv! I relation till antalet invånare så rankar staden på femte plats vad gäller utbudet av pubar, barer, restauranger och kaféer. 

Bra möjlighet att hitta praktikplats

Att göra praktik under utbildningen är något som är viktigt för många studenter. Ofta innebär en praktikplats att du får en chans att applicera de teoretiska kunskaperna från din utbildning på en faktiskt arbetsplats. I Jönköping finns det bra möjligheter att hitta en praktikplats då utbudet i relation till antal invånare ligger en bit över rikssnittet.

Jönköping University har också nära samarbeten med näringslivet och kan hjälpa studenter att komma in på arbetsmarknaden via praktik. På Tekniska högskolan finns exempelvis Näringslivsförlagd kurs (NFK), vilket ger dig som student en bra möjlighet att knyta kontakt med företag och andra organisationer under utbildningens gång. 

Även efter din utbildning finns bra karriärmöjligheter i Jönköping. Antal lediga jobb i relation till antal invånare ligger strax över rikssnittet och den genomsnittliga månadslönen ligger på 27 858 kr.

Hitta alla utbildningar i Jönköping här!

Senast uppdaterad: 14 feb 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-02-14

Sundsvall: Sveriges nionde bästa studentstad 2022

Sundsvall placerar sig på topp tio i hela fem av nio parametrar i undersökning Sveriges bästa studentstad 2022. I staden finns det stora möjligheter för dig som student att jobba extra, hitta ett boende snabbt och utöva sport- och fritidsaktiviteter. Läs mer om varför Sundsvall är Sveriges nionde bästa studenstad 2022!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-02-14

Göteborg: Sveriges tredje bästa studentstad 2022

Göteborg rankar högt inom många områden och placerar sig på topp tio i fem av nio parametrar – därför intar Göteborg tredje plats bland Sveriges bästa studentstäder 2022!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-02-14

Umeå: Sveriges fjärde bästa studentstad 2022

Umeå rankar högt inom flera områden som studentstad, bland annat möjlighet till extrajobb, masterutbildning och utbud av sport och fritid. Det gör Umeå till Sveriges fjärde bästa studentstad 2022!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in