Visa studentum.se som: Mobil
Vy över Linköping

Linköping: Sveriges sjätte bästa studentstad 2022

Plats sex på listan över Sveriges bästa studentstäder intas av Linköping – en attraktiv universitetsstad av många anledningar. Karriärmöjligheter, kommunikationer och utbildning på avancerad nivå är stadens starkaste områden.

Linköping klättrar från plats nio till plats sex på årets lista över Sveriges bästa studentstäder. Som student i Linköping har du det mesta – helt enkelt. Enligt vår undersökning rankar staden bland de tio bästa i hela fem av totalt nio parametrar. Linköping har de näst bästa karriärmöjligheterna i landet och fjärde bästa kommunikationerna – de två parametrarna studenterna själva tycker är viktigast. Studentliv, extrajobb och master- och forskarutbildning är ytterligare parametrar Linköping presterat bra i. Läs mer om varför Linköping ska bli just din studentstad!


🏙️

Antal invånare

165 408

💸

Genomsnittlig månadslön

27 408 kr

🏠

Trygghetsnivå boende 

Medel

*Läs mer här


Sveriges näst bästa karriärmöjligheter

Möjligheten till en karriär efter studierna är den parametern studenterna själva värderar allra högst när de väljer studentstad. Baserat på en kombination av antalet lediga jobb i relation till stadens storlek och genomsnittlig månadslön har Linköping näst bäst karriärmöjligheter i landet. Bara Kiruna får högre poäng än Linköping i den här parametern.

Många aktiviteter för studenter

Linköping är Sveriges femte största stad, och en växande stad. Utbudet av pubar, restauranger och barer i relation till antal invånare är något mindre än rikssnittet. Däremot finns det gott om studentaktiviteter. Linköpings universitet har tre studentkårer och två nationer som arrangerar olika aktiviteter för studenter, bland annat kulturevenemang, resor, pubar och fester. Det finns dessutom en rad studentföreningar som sysslar med allt från musik, film och spex till idrott och politik.

Utmärkta kommunikationer

När det kommer till kommunikationer har Linköping bland Sveriges bästa. I den här parametern är det bara tre svenska städer som rankar högre. Kollektivtrafiken i staden är bättre än rikssnittet utifrån hur nöjda resenärerna är. Som student får du dessutom rabatt på både enkelresor och månadskort. Det är också lätt att resa till och från Linköping med tåg.

Utbildning på avancerad nivå

Om du vill studera en master- eller forskarutbildning är det stor chans att du hittar ett program som passar dig i Linköping. Linköpings universitet är Sveriges sjätte största och i staden erbjuds ett brett utbud av utbildningar på avancerad nivå. Du kan hitta master- eller forskarutbildningar inom 12 av totalt 18 områden, allt från data och teknik till humaniora och medicin.

Hitta studentboende

Om du vill bo i Linköping som student kan du förvänta dig att få ett kontrakt under höstterminen. Det har nyligen tillkommit 500 nya studentbostäder till staden vilket har gjort kön kortare än tidigare. Eftersom många studenter studerat på distans under coronapandemin är det svårt att ge en prognos för hur bostadssituationen kommer se ut längre fram, men nya projekt för att bygga fler bostäder i staden är planerade.

För många studentbostäder i Linköping gäller 10 månaders hyressättning, vilket innebär att du inte betalar hyra under sommaren. I snitt ligger hyran på 4 000 kronor i månaden, utslaget på 12 månader. 

Se alla utbildningar i Linköping här!

Senast uppdaterad: 14 feb 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-02-14

Jönköping: Sveriges femte bästa studentstad 2022

 Jönköping placerar sig på topp tio inom sex av nio parametrar, men utmärker sig speciellt vad gäller studentlivet, boende för studenter och utbudet av praktikplatser. Läs mer om varför Jönköping är Sveriges femte bästa studentstad 2022!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-02-16

Sveriges bästa studentstad 2022: Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi har gått tillväga för att utföra rankningen av Sveriges topp 10 studentstäder 2022? Här kan du läsa mer om vår insamling av data, metoder och beräkningar!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-02-14

Stockholm: Sveriges andra bästa studentstad

Stockholm rankar högt inom många områden och placerar sig på topp fem i sex av nio parametrar – därför intar Stockholm andra plats bland Sveriges bästa studentstäder 2022!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in