Lund: Sveriges bästa studentstad 2022

Lund placerar sig på topp tio inom de flesta områdena men utmärker sig särskilt vad gäller studentlivet och utbudet av praktikplatser samt utbildningar på avancerad nivå.

Lund är Sveriges bästa studenstad 2022

Lund är den klassiska studentstaden med landets bästa studentliv. Men det är inte bara studentlivet som gör att Lund vinner titeln Sveriges bästa studentstad 2022 – staden erbjuder även bra praktikmöjligheter och ett stort utbud av studier på avancerad nivå.

Lunds universitet grundades redan på 1600-talet och staden är en av Sveriges mest etablerade studentstäder med sina 44 000 studenter. Staden placerar sig på topp tio inom majoriteten av områdena men utmärker sig särskilt vad gäller studentlivet, det stora utbudet av praktikplatser samt utbudet av utbildningar på avancerad nivå. Lund hamnar också på en sjunde plats i den, enligt användarna, viktigaste parametern karriärmöjligheter. Läs mer om varför Lund är Sveriges bästa studentstad 2022!


🏙️

Antal invånare

127 100

💸

Genomsnittlig månadslön

25 875 kr

🏠

Trygghetsnivå boende

Låg

*Läs mer här


Sveriges bästa studentliv

Lund hamnar på en förstaplats i parametern studentlivet, en parameter som är speciellt viktig för unga blivande studenter. Att Lund presterar bra i denna parameter är inte så förvånande då staden erbjuder ett rikt studentliv med sina 13 nationer och nio studentkårer. 

Men det som gör att Lund sticker ut lite extra är bredden på aktiviteter som erbjuds! Av elva möjliga aktivitetsområden erbjuder Lunds studentliv alla. På stadens nationer kan du bland annat besöka pubar, äta frukost och lunch, gå på sittningar och klubbar. Nationerna fungerar som en social mötesplats för dig som är student och är ett bra sätt att träffa nya människor när du ska börja plugga.

Stort utbud av praktikplatser

Att praktisera under studierna är en bra möjlighet för dig som student att få in en fot på arbetsmarknaden. Sett till antalet invånare i staden hamnar Lund på första plats över städer med bäst möjlighet till praktikplats. Som student i Lund har du därmed en bra chans att hitta en praktikplats under din utbildning. 

Efter din utbildning kommer jobb och även här erbjuder Lund bra möjligheter. Den genomsnittliga månadslönen i Lund ligger på 25 875 kr, vilket är strax under rikssnittet. En bonus är också närheten till Öresundsregionen med storstäder som Malmö och Köpenhamn där du hittar ett stort utbud av jobb efter dina studier.

Studentboende i Lund – en utmaning

Att hitta ett studentboende i Lund är en utmaning då konkurrensen är stor. Enligt SFS bostadsrapport från 2021 valde många studenter i Lund att studera på distans under pandemin, vilket gjorde att trycket på boende var lägre. Men nu när studenterna återgår till klassrumsundervisning förväntas trycket öka igen. Söktrycket till Lunds universitet har också ökat, vilket innebär att ännu fler studenter är i behov av boende än tidigare.

I Lund tar det ungefär 10 månader att få ett förstahandskontrakt i en studentkorridor och ca 28 månader att få en studentlägenhet. Hyran för ett korridorsrum brukar ligga på 3 000–4 500 kronor per månad. För en studentlägenhet ligger hyrorna på 4 000 kronor och uppåt. Du som är ny student i Lund behöver ofta hyra i andrahand under början av din studietid. Att hyra i andrahand innebär oftast att hyran är högre.

Stort utbud av utbildningar på avancerad nivå

För dig som vill studera vidare på avancerad nivå är Lund ett bra val av studentstad! Staden har det tredje största utbudet av program på avancerad nivå i Sverige och erbjuder utbildningar inom hela 15 (av totalt 18) olika utbildningsområden. Om du planerar att fortsätta dina studier på avancerad nivå eller redan har en kandidatexamen är Lund ett bra val av studentstad – oavsett vilket område du vill studera inom!


Se alla utbildningar i Lund här!


Annonser