Visa studentum.se som: Mobil
Kulturcentrum i Umeå

Umeå: Sveriges fjärde bästa studentstad 2022

Studera i norra Sveriges kanske mest gedigna studentstad! Västerbottens residensstad Umeå har varit en universitetsstad sedan 60-talet och är idag en modern, snabbt växande stad och en populär studentstad.

Umeå rankar på andra plats över städerna med bäst möjlighet till extrajobb och har topp 10-placeringar för parametrarna masterutbildning samt sport och fritid. Dessutom hamnar staden på plats 12 över svenska städer med bäst studentliv. Läs mer om fördelarna med att leva som student i björkarnas stad – Umeå!


🏙️

Antal invånare

130 873

💸

Genomsnittlig månadslön

26 383 kr

🏠

Trygghetsnivå boende 

Medel

*Läs mer här


Landets näst bästa möjligheter till extrajobb

Att kunna kombinera jobb och studier är relevant för många framtida studenter. Ett extrajobb ger både ett välbehövligt tillskott i kassan och nyttig erfarenhet av arbetslivet. Om du vill jobba extra vid sidan av dina studier är Umeå ett bra val av studentstad. Sett till antalet extrajobb och deltidsjobb i relation till antalet invånare erbjuder Umeå de näst bästa möjligheterna till extrajobb i hela landet. 

Kommunikationer och boende

Umeå är en populär studentstad och den stora tillströmningen av nya studenter gör att det kan vara svårt att hitta boende i tid till terminsstart. Men det finns tillräckligt med bostäder i staden så att du kan räkna med att få ett studentboende senare under hösten. Hyran ligger på 3 000 till 6 000 kronor, beroende på om du vill ha en äldre eller nybyggd lägenhet.

Umeå centralstation är med sina tre spår relativt liten jämfört med andra städer, och kollektivtrafiken i staden som sköts av Länstrafik Västerbotten erbjuder tyvärr inga studentrabatter. Däremot är Umeå en cykelvänlig stad med sin ringa storlek och många cykelvägar – därför väljer många, inte minst studenter, cykeln som det främsta färdmedlet för att ta sig runt i staden.

Avancerad utbildning inom flera områden

Om du vill studera vidare efter din kandidatexamen eller ska påbörja studier på avancerad nivå är Umeå ett bra val av studentstad. I Umeå hittar du master- och forskarutbildningar inom 8 av 18 områden, bland andra humaniora och naturvetenskap. Umeå universitet bedriver framstående forskning som har prisats internationellt, inte minst för upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelades Nobelpriset i kemi 2020.

En sportig studentstad

Är du sportintresserad? Då kan Umeå vara en särskilt intressant studentstad för dig! Umeå rankar på plats nio över Sveriges studentstäder i parametern sport och fritid. Staden ligger över rikssnittet både sett till kostnad per invånare som läggs på fritidsverksamhet och utbudet av verksamheter som idrottshallar och fotbollsplaner. Staden utsågs även till Sveriges bästa idrottsstad av SVT Sport 2018 och 2020. Förutom en av landets största idrottsföreningar för studenter (ISKU) hittar du även framgångsrika elitklubbar inom sporter som ishockey, fotboll, basket, innebandy och längdskidåkning i staden.

Se alla utbildningar i Umeå här!

Senast uppdaterad: 14 feb 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-02-14

Lund: Sveriges bästa studentstad 2022

Lund placerar sig på topp tio inom majoriteten av områdena men utmärker sig särskilt vad gäller studentlivet, det stora utbudet av praktikplatser samt utbudet av utbildningar på avancerad nivå. Läs mer om varför Lund är Sveriges bästa studenstad 2022 här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-02-14

Borås: Sveriges åttonde bästa studentstad 2022

Borås landar på plats åtta över Sveriges tio bästa studentstäder, bland annat tack vare bra kommunikationer, tryggt boende och bra praktikmöjligheter.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-02-15

Sveriges bästa studentstad

Enligt studentum.se:s användare kan det vara lika svårt att att välja var man ska plugga som vad. Just därför tog vi fram det årliga konceptet Sveriges bästa studenstad - för att kunna underlätta ditt val av studenstad! Vi på studentum.se gör varje år användarundersökningar på sajten för att ta reda på vad våra besökare vill ha svar på. Det som brukar vara gemensamt varje år är att ni - våra använ ...
Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in