Umeå: Sveriges fjärde bästa studentstad 2022

Umeå rankar högt inom flera områden – möjlighet till extrajobb, masterutbildning och utbud av sport och fritid. Det gör Umeå till Sveriges fjärde bästa studentstad 2022!

Kulturcentrum i Umeå

Studera i norra Sveriges kanske mest gedigna studentstad! Västerbottens residensstad Umeå har varit en universitetsstad sedan 60-talet och är idag en modern, snabbt växande stad och en populär studentstad.

Umeå rankar på andra plats över städerna med bäst möjlighet till extrajobb och har topp 10-placeringar för parametrarna masterutbildning samt sport och fritid. Dessutom hamnar staden på plats 12 över svenska städer med bäst studentliv. Läs mer om fördelarna med att leva som student i björkarnas stad – Umeå!


🏙️

Antal invånare

130 873

💸

Genomsnittlig månadslön

26 383 kr

🏠

Trygghetsnivå boende 

Medel

*Läs mer här


Landets näst bästa möjligheter till extrajobb

Att kunna kombinera jobb och studier är relevant för många framtida studenter. Ett extrajobb ger både ett välbehövligt tillskott i kassan och nyttig erfarenhet av arbetslivet. Om du vill jobba extra vid sidan av dina studier är Umeå ett bra val av studentstad. Sett till antalet extrajobb och deltidsjobb i relation till antalet invånare erbjuder Umeå de näst bästa möjligheterna till extrajobb i hela landet. 

Kommunikationer och boende

Umeå är en populär studentstad och den stora tillströmningen av nya studenter gör att det kan vara svårt att hitta boende i tid till terminsstart. Men det finns tillräckligt med bostäder i staden så att du kan räkna med att få ett studentboende senare under hösten. Hyran ligger på 3 000 till 6 000 kronor, beroende på om du vill ha en äldre eller nybyggd lägenhet.

Umeå centralstation är med sina tre spår relativt liten jämfört med andra städer, och kollektivtrafiken i staden som sköts av Länstrafik Västerbotten erbjuder tyvärr inga studentrabatter. Däremot är Umeå en cykelvänlig stad med sin ringa storlek och många cykelvägar – därför väljer många, inte minst studenter, cykeln som det främsta färdmedlet för att ta sig runt i staden.

Avancerad utbildning inom flera områden

Om du vill studera vidare efter din kandidatexamen eller ska påbörja studier på avancerad nivå är Umeå ett bra val av studentstad. I Umeå hittar du master- och forskarutbildningar inom 8 av 18 områden, bland andra humaniora och naturvetenskap. Umeå universitet bedriver framstående forskning som har prisats internationellt, inte minst för upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelades Nobelpriset i kemi 2020.

En sportig studentstad

Är du sportintresserad? Då kan Umeå vara en särskilt intressant studentstad för dig! Umeå rankar på plats nio över Sveriges studentstäder i parametern sport och fritid. Staden ligger över rikssnittet både sett till kostnad per invånare som läggs på fritidsverksamhet och utbudet av verksamheter som idrottshallar och fotbollsplaner. Staden utsågs även till Sveriges bästa idrottsstad av SVT Sport 2018 och 2020. Förutom en av landets största idrottsföreningar för studenter (ISKU) hittar du även framgångsrika elitklubbar inom sporter som ishockey, fotboll, basket, innebandy och längdskidåkning i staden.

Se alla utbildningar i Umeå här!


Annonser