Vad är det bästa med att plugga utomlands?

Är det nya språkkunskaper, vänner eller en spännande ny stad som är det bästa med att plugga utomlands? Här kan du inspireras av fem tidigare utlandsstudenter som berättar om vilken del utlandsvistelsen de uppskattade allra mest!

Tre tjejer i solglasögon

Att plugga utomlands har många fördelar. Men vad är egentligen det absolut bästa med utlandsstudier? Vi har frågat några tidigare utlandsstudenter vad de tycker!

Att studera utomlands är utan tvekan en merit på CV:t och kan vara en väg till en utbildning du inte hade gått hemma i Sverige. Men det är också en rolig och spännande upplevelse där du kan utöka dina språkkunskaper, se en ny kultur och uppleva ett nytt land. Dessutom kan utlandsstudier visa sig vara rena guldet för personlig utveckling.

Fördelarna är många, och att avgöra vad som är det enskilt bästa med att plugga utomlands är såklart upp till var och en. För att få en idé om hur en upplevelse kan se ut har vi på studentum.se har pratat med fem tidigare utlandsstudenter och frågat vad de tyckte var det absolut bästa med att plugga utomlands!

Studentlivet på campus

På många skolor kan du både bo och plugga på campus. Du kan komma att både studera, ägna dig åt fritidsaktiviteter och ha ditt boende här, därför kan ett trevligt campus ha stor påverkan på din utlandsupplevelse som helhet. En fördel kan såklart vara om ditt campus har ett bra läge med närhet till andra trivsamheter. Saga, som tidigare pluggat på International College of Management Sydney (ICMS) i Sydney, Australien, beskriver sitt campus som ett slott och berättar om fördelarna med att få måltider serverade på campus:

– Det bästa med att studera på ICMS var att få bo på deras campusboende som är ett vackert slott med endast 5 minuter från Manly Beach. När man bor på campuset får man alla måltider serverade i deras matsal vilket innebär att man slipper handla, laga mat och diska på hela sin studietid! Detta innebär alltså mer tid att hänga på stranden med sina kurskamrater (och ta upp studieböckerna ibland också såklart!)

Uppleva en intressant stad

Att bo och studera i en ny stad i ett nytt land är i sig ett spännande äventyr. Oavsett om du pluggar i en storstad eller en mindre stad så är det värt att utnyttja din utlandsvistelse till att utforska den nya miljön. Allt från språk, kultur och sevärdheter till mat, dryck och uteliv är del av stadens identitet – så passa på att lära känna den! 

Isabella är före detta student på Kudan Institute of Language and Culture i Tokyo, och berättar att upplevelsen av staden var det absolut bästa med hennes utlandsstudier:

– Jag pluggade 2012 via Blueberry Språkresor på Kudan Institute of Language and Culture i den otroligt spännande staden Tokyo i Japan. Det bästa med att plugga på Kudan var utan tvekan att få uppleva att bo i Tokyo. Det är få städer i världen som ger ett så starkt intryck som Tokyo gör. Det är världens största stad där det finns så otroligt mycket att göra, se och uppleva – allt från robotcaféer, karaoke, nöjesparker, ett brett utbud av restauranger med mat och dryck från världens alla hörn, spektakulära parker, och shopping, shopping, shopping!

Ett skönt klimat

Det svenska klimatet har sin charm, men som ombyte är sol, värme och havsbrisar inte alltid helt fel! Varför inte välja att studera i ett land på varmare breddgrader och njuta av semesterväder i vardagen? För dig som älskar varmare väder blir det här ett underbart inslag och som ger dig massor av energi, både under och ett bra tag efter din utlandsvistelse. Ett tillåtande klimat kan också ge dig möjlighet att utforska nya fritidsintressen som är svårare att ägna sig åt hemma i Norden, som till exempel dykning, surfing eller hiking. Steven, som studerat vid San Diego State University (SDSU) i Kalifornien beskriver närheten till havet som en extra lyx under sina utlandsstudier:

– Det bästa med SDSU var att kunna vakna varje dag och bada i havet för att sedan kunna åka till en skola som hade allt; bra kurser, fina faciliteter, studentliv och sportliv i världsklass.

Nya studiemöjligheter

På en skola utomlands kan du ha möjlighet att läsa enstaka kurser, eller kombinationer av kurser, som inte finns i Sverige. Att utnyttja det nya landets upplägg för studier för att testa något nytt är både roligt och givande! Johanna, som pluggat på Santa Barbara City College i Kalifornien berättar om fördelarna med nya kombinationer av kurser och varför hon uppskattade skolan:

– Det bästa var att få möjligheten att bo utomlands och ta roliga kurser som nog inte hade gått att kombinera på samma sätt i Sverige. Jag läste exempelvis två kurser i marknadsföring, en kurs inom grafisk design och en i Yoga. Under min tid i Santa Barbara förbättrades min engelska, jag fick en bra merit på CV:t och chans att knyta internationella kontakter. Jag kan verkligen rekommendera just Santa Barbara City College till alla som vill ha studentliv, bra utbildning, sol och chans att uppleva Kalifornien men ändå bo i en mysig lite mindre stad!

Nya vänner och internationella kontakter

När du pluggar utomlands får du chansen att träffa många människor du inte skulle träffat annars. Många skolor har speciella forum eller föreningar för utbytesstudenter där du kan träffa andra som är i samma situation som du, fast som kanske har en helt annan bakgrund. Det finns även ofta alumni-nätverk så att du kan hålla kontakten med dina medstuderande. Utlandsstudier är ett perfekt tillfälle att få ett internationellt nätverk och en och annan ny oväntad vänskap. Erica är före detta student på Santa Monica College i Kalifornien, och beskriver mötet med nya kulturer och nya vänner som bland det bästa med att plugga utomlands:

– Det bästa med att studera utomlands är alla nya vänner, kulturella kunskaper och möjligheter man får! Det finns mycket olika klubbar man kan engagera sig i och flera olika event för studenterna. Många studenter på skolan är dessutom internationella vilket är väldigt roligt då man träffar folk från alla möjliga platser runt om i världen.

Är du sugen på att uppleva fördelarna med att plugga utomlands?

Hitta en utbildning utomlands här

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser