Studera i Europa – inte för sent för att ansöka

Är du sugen på en utbildning utomlands i höst? Att studera inom Europa har många fördelar – spana in skolor som fortfarande har öppet för ansökningar och låt dig inspireras!

Vy över trafikerad bro nattetid

Funderar du på att ansöka till en utbildning utomlands? Det är inte för sent! Här får du inspiration och tips på skolor i Europa som fortfarande har öppet för ansökningar 2022.

Europa är en världsdel rik på kultur, språk och olika klimat. Från orörd natur till myllrande storstäder och allt däremellan – i Europa hittar du det mesta. Det finns nästintill oändliga möjligheter när det kommer till utbildning och studentliv. Oavsett vad du vill studera har du stor chans att hitta din drömutbildning här. 

Fördelar med att studera i Europa

Om du väljer att studera i ett europeiskt land kommer du ha många fördelar när det kommer till att planera och finansiera dina studier, något som annars kan vara en klurig process. Priserna för resor och studier inom Europa är ofta förhållandevis låga, och som EU-medborgare kan du enkelt arbeta extra utanför studierna i andra EU-länder. En annan fördel är att du har relativt nära hem, en helgresa tillbaka till Sverige är fullt rimlig från de flesta europeiska länder.

Europeiska skolor öppna för sen ansökan 2022

BIMM
Storbritannien, Tyskland, Irland
Musik och film (Berlin).
Löpande antagning*
Solent University
Storbritannien
Brett kursutbud, välkända utbildningar inom Fitness & Personal Training, Music & Performance, Fashion samt ansedd sjöfartsutbildning.
Löpande antagning*
Regent’s University London
Storbritannien
Business & Management, Film, Media & Performance, Fashion & design, Liberalt Arts & Humanities, Psychotherapy & Psychology.
Löpande antagning*
De Montfort university
Storbritannien
Brett kursutbud. Universitetet är världskänt för sina fashion program, speciellt: Contour Fashion, Footwear Design och Fashion Buying with Merchandising.
Sista ansökningsdag 2022: 1 augusti
Riga Stradins University
Lettland
Läkarprogrammet och tandläkarprogrammet.
Sista ansökningsdag 2022: 1 juli
Lithuanian University of
Health Science (LSMU)
Litauen
Läkarprogrammet, tandläkarprogrammet och veterinärprogrammet.
Sista ansökningsdag 2022: 5 juli
Universidad de Alicante
Spanien
Brett kursutbud. Framstående kurser inom Engineering och Tourism/Hospitality.
Löpande antagning*
Istituto Europeo di Design
Italien, Spanien
Design och mode.
Sista ansökningsdag 2022: 2 augusti
Instituto Lorenzo de´Medici
Italien
Brett kursutbud. Välkänd art- och designskola.
Sista ansökningsdag 2022: 15 juli

*skolan tar emot ansökningar löpande i mån av plats, ansökan bör generellt göras två till tre månader innan kursstart.

Ska jag välja land utifrån vad jag vill plugga?

Beroende på vilket studieområde du är intresserad av kan det vara en bra idé att kika lite extra på länder där din inriktning är särskilt populär eller där marknaden för din framtida bransch är extra stor. Här får du tips på länder som passar särskilt bra för några olika studieområden baserat på tradition, marknad, popularitet och utbildningens kvalitet:

  • Mode och design: Italien, Frankrike, Spanien, Storbritannien
  • Musik: Österrike, Storbritannien, Tyskland, Irland
  • Film: Storbritannien, Tyskland
  • Medicin/läkarstudier: Litauen, Lettland, Storbritannien, Nederländerna

Ett annat tips är att kolla upp vilka skolor som har samarbeten med svenska universitet eller som samarbetar med en svensk förmedlare. Då har du möjlighet till mer stöd och hjälp i ansökningsprocessen. Det finns förmedlingar kan hjälpa dig med hela processen om du känner dig osäker, helt kostnadsfritt. Läs mer om en sådan här.

Brexit och Storbritannien 

På grund av Brexit krävs det nu studentvisum för att studera i Storbritannien även om du är EU-medborgare. Visumansökan kan göras smidigt via en app i din mobil och du behöver inte besöka ambassaden. Visumet kostar 348 GBP att ansöka om och tar ungefär tre veckor att få. Om du studerar ett program i Storbritannien och vill stanna kvar efter du har avslutat dina studier finns möjlighet att ansöka om ett arbetsvisum/postgraduate visa för arbeta där i två år efter avslutade studier. 

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser