Visa studentum.se som: Mobil

Träffa och chatta med skolor live på Digitala utbildningsmässan den 7 oktober! Anmäl dig nu 🎓✨

Vy över trafikerad bro nattetid

Studera i Europa – inte för sent för att ansöka

Funderar du på att ansöka till en utbildning utomlands? Det är inte för sent! Här får du inspiration och tips på skolor i Europa som fortfarande har öppet för ansökningar.

Letar du efter utlandsstudier som är både givande och smidiga att planera och genomföra? Då kan du se dig om på hemmakontinenten. Inom Europa kan du uppleva nya spännande kulturer och olika klimat. Samtidigt har du relativt nära hem, en helgresa tillbaka till Sverige är fullt rimlig från de flesta europeiska länder. Att studera i Europa är även ett bra alternativ ur ett ekonomiskt perspektiv. Priserna för resor och studier inom Europa är ofta förhållandevis låga, och som EU-medborgare kan du enkelt arbeta extra utanför studierna i andra EU-länder. 

Var kan jag studera?

Bland de mest populära destinationer för svenska studenter hittar du England och Spanien, för medicinstudier är även Litauen ett populärt alternativ. Det finns skolor i dessa länder som du fortfarande kan söka till inför hösten. Var vill du studera?

Valencia

Studera i Spanien

Soliga Spanien är lätt att trivas i och det är inte alls förvånande att några av Europas populäraste destinationer finns här. Spanien är uppdelat i 17 mer eller mindre självständiga regioner, alla med en rik egen historia. Skillnaderna kan vara väldigt stora mellan olika regioner och det gör Spanien till ett otroligt spännande land att upptäcka. När du studerar i Spanien kommer du rakt in i den omtalade spanska kulturen och spanjorernas avslappnade livsstil. Här lever man fullt ut genom maten, vinet, havet, stranden, språket, musiken och dansen.

Valencia

Den härliga staden som ligger på Spaniens östkust erbjuder ett underbart klimat och väder, här finns över 320 soldagar året om! Det är en stad som präglas av ett rikt studentliv och på dagarna och kvällarna finns det mycket aktiviteter för ungdomar. Trots det är Valencia också en gammal stad som har en mängd olika museum och äldre vackra byggnader som är fantastiska att betrakta. I Valencia finns universitetet Universidad Europea, här finns många internationella studenter och stort fokus ligger på att få ut sina studenter i arbetslivet. 

Sista ansökningsdag Universidad Europea: 15 augusti

Alicante

Hamnstaden Alicante ligger i östra Spanien med kust mot medelhavet och har ungefär 330 000 invånare. Något du kommer märka i Spanien är de billiga priserna, vilket medför att CSN räcker längre och du kommer därmed kunna njuta av extra god mat eller göra fler roliga aktiviteter. I Alicante kan du ta del av spansk kulturhistoria, härliga stränder och det traditionella spanska köket. Omgivet av grönområden, ca 15 minuter från centrum, hittar du Universidad de Alicante. Universitetet har över 30 000 studenter och kurser inom många olika områden som går att kombinera med spanskastudier.

Sista ansökningsdag för Universidad de Alicante: 15 augusti

Kaunas

Studera i Litauen

Litauen i södra baltikum är ett naturskönt land rikt på kultur och sevärdheter. Att studera och leva i Litauen är ett prisvärt alternativ för dig som student då mat, dryck och transport generellt  är betydligt lägre än i Sverige. Du kan exempelvis ta dig en öl ute för under 20-lappen och transportera dig med taxi, ofta under 150 kr i timmen.

Kaunas 

Kaunas ligger i södra Litauen och är landets näst största stad med lite över 300 000 invånare. Här finns både ett erkänt livligt nattliv och bra restauranger och caféer. Staden är dessutom utsedd som europeisk kulturhuvudstad 2022. Som student i Kaunas finns det mycket att göra och upptäcka! De allra flesta som bor i staden pratar bra engelska vilket gör kommunikationen enkel. Lokalbefolkningen här är väldigt välkomnande och öppna för dig som vill ta del av den Litauiska kulturen. Med flera av landets främsta universitet belägna i staden har Kaunas studentliv ett gott rykte. Här finns många internationella studenter och på populära medicinskolan LSMU studerar ett stort antal svenska studenter. 

Sista ansökningsdag för LSMU – Lithuanian University of Health Science: 5 juli

Leicester

Studera i Storbritannien

Folket, maten och sinnet för humor gör den speciella engelska stämningen till en riktig upplevelse. Det finns många härliga städer att upptäcka om du väljer att studera i Storbritannien, inte bara storstaden London. Väljer du Southampton eller Leicester finns det också en god chans att kunna upptäcka det härliga studentlivet i städerna. 

Southampton

Southampton ligger på Englands sydkust och är en viktig hamnstad och en aktiv studentstad. Staden har 900 000 invånare och är ett bra alternativ för dig med intresse för historia, kultur eller sport. Här kan du besöka museer och medeltida borgar eller promenera i vackra trädgårdar. Southampton präglas också av ett stort fotbollsintresse, särskilt för hemmalaget Southampton FC, och erbjuder även ett stort utbud av mysiga engelska pubar. Solent University ligger mitt i centrum, omgivet av vackra gröna parker, restauranger, shopping, nattliv och en hel del andra aktiviteter.

Sista ansökningsdag för Solent university: 31 juli

Leicester

Leicester är en pulserande och historisk stad belägen i mellersta England, dryga timmen från London med tåg. Leicester är en modern stad med nästan en halv miljon invånare och erbjuder allt från historiska byggnader längs de äldre mysiga gatorna, till ett myllrande nattliv inne i stadskärnan. Universitetet De Montfort university i Leicester arbetar fokuserat för att få ut sina studenter i yrkeslivet och har fått en mängd olika belöningar för just det.

Sista ansökningsdag för De Montfort university: 31 juli

Brexit och Storbritannien 

På grund av Brexit krävs det nu studentvisum för att studera i Storbritannien även om du är EU-medborgare. Visumansökan kommer smidigt kunna göras via en app i din mobil och du behöver inte besöka ambassaden. Visumet kostar 348 GBP att ansöka om och tar ungefär tre veckor att få. Om du studerar ett program i Storbritannien och vill stanna kvar efter du har avslutat dina studier finns möjlighet att ansöka om ett arbetsvisum/postgraduate visa för arbeta där i två år efter avslutade studier. 

Du som vill plugga utomlands men känner dig osäker på hur du ska gå tillväga kan vända dig till en förmedling som hjälper dig med hela processen inför dina utlandsstudier, helt kostnadsfritt. Läs mer här.

Senast uppdaterad: 30 jun 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-10-30

Spetsa din IT-kompetens internationellt

Vill du ha en konkurrenskraftig utbildning inom en glödhet bransch? Kompetenser inom IT är eftertraktade nästan överallt – och en utländsk examen ger ditt CV ett extra lyft!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-05-28

Studera i Norge

Fler och fler väljer att studera i vårt vackra grannland i väst, men hur gör man egentligen? Som student har du flera utbildningsval och möjligheter. Här har vi samlat all info om hur det fungerar att som svensk studera i Norge.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-01-22

Vill du studera utomlands?

Är du sugen på att plugga vidare utanför Sveriges gränser? Du är långt ifrån ensam! Det kan vara snårigt att veta hur du ska gå tillväga men bara lugn! Studentum har gjort flera guider till hur det är att studera och leva i en rad populära länder.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in