Visa studentum.se som: Mobil

Studera i Australien

Studera i Australien

Allt du behöver veta för att studera i Australien

Spännande storstäder, sol, stränder, låga levnadskostnader, universitet av hög standard och ett brett kursutbud lockar studenter från hela världen till Australien. Landet har under det senaste decenniet blivit ett av de mest populära studieländerna för svenska studenter, och det är inte svårt att förstå varför. Landets soliga klimat och den gästfria och avslappnade attityden får många att stanna kvar längre än planerat. 

Men hur tar man steget mot studier i Australien? Vi rekommenderar dig att läsa på innan du börjar skicka ansökningar till skolor, för att göra din studietid så smidig och innehållsrik som möjligt. I den här guiden hittar du sånt som är bra att veta innan du startar ditt liv som student i Australien!

Hitta utbildningar i Australien!

Snabbfakta om Australien

Språk

Engelska

Huvudstad

Canberra

Valuta

Australisk
dollar ($)

Befolkning

240,360,989

Jag vill studera i Australien – hur gör jag?

Kul! Såhär går din process från dröm till verklighet till:

 1. Välj skola och utbildning
 2. Se över vilka behörighetskrav skolan har
 3. Skicka in dina ansökningshandlingar
 4. Tacka ja till den plats som eventuellt erbjuds dig
 5. Ansök om visum
 6. Planera din avresa

Hur är det att studera i Australien?

Att studera i Australien innebär att du får ett internationellt och globalt nätverk, redan under din studietid! Landet har en lång erfarenhet av att ta emot internationella studenter och deras skolor har ofta egna avdelningar med kompetent personal som enbart är där för att hjälpa dig som är internationell student.

Inför varje studiestart arrangeras orientation weeks på skolorna i Australien. Veckan påminner lite om de svenska universitetens nollning och är till för att du som ny student snabbt ska lära känna din nya skola och de andra studenterna. Under orientation week får du till exempel en rundvisning på skolan och campusområdet, de olika student-organisationerna rekryterar nya medlemmar och det arrangeras en hel del sociala aktiviteter.

Till skillnad från många andra populära länder får du som studerar i Australien extrajobba vid sidan av dina studier. Ditt studentvisum ger dig rätt att jobba upp till 20 timmar i veckan, vilket ger dig en större inblick i det australiska samhället plus att du inte behöver ta lika stora studielån.

Studera i Australien

Hur ser utbildningssystemet i Australien ut?

Australiska studenter läser generellt sett inte enstaka kurser på högre lärosäten då det är väldigt ont om dem. Som australisk student läser man hela program som ger dem en färdig examen. Som internationell student har du däremot möjlighet att endast läsa en eller två terminer. Du kallas då för en Study abroad-student. Tänk på att alla universitet i Australien inte ger den möjligheten, så dubbelkolla med skolan du är intresserad av innan du ansöker.

Det finns ett fyrtiotal universitet i Australien som tillsammans har tusentals utbildningar att välja mellan. De flesta av universiteten är statliga. Precis som i Sverige är läsåret uppdelat i två terminer. Men eftersom årstiderna är motsatta så är det australiska sommarlovet december-januari varje år. Termin ett är lagd från februari till juni och termin två från juli till november.

Välj mellan tre huvudsektorer:

Universitet: På de australiska universiteten är internationella studenter välkomna att läsa både hela program och enstaka kurser som utbytesstudent. Du som väljer att läsa ett helt program kan läsa på tre olika nivåer:

 • Undergraduate – motsvarigheten till den svenska kandidatnivån. Du läser tre till fyra år och får en Bachelor’s degree.
 • Postgraduate – motsvarigheten till den svenska masternivån. Du läser ett till två års påbyggnadsstudier efter att ha tagit en Bachelor’s degree och får då en Master’s degree.
 • Doctoral degree – motsvarigheten till svenska doktorsnivån. Såna här studier är också på en postgraduate-nivå men du innebär att du läser minst tre års påbyggnadstudier efter att ha tagit en Master’s degree.

Certifikat/Diplomutbildningar: Under en certifikat/diplomutbildning skaffar du dig praktiska, branschanpassade färdigheter som är eftertraktade hos relevanta arbetsgivare. Du som läser en certifikat/diplomutbildning gör mycket praktik och har därför möjlighet att själv påverka dina studier. När du är klar får du ett certifikat eller diplom. Många som läser en certifikat/diplomutbildning fortsätter att studera, men väljer att gå vidare mot en universitetsutbildning. Men du kan också välja att gå rakt ut i arbetslivet. Certifikat/diplomutbildning finns i nästan alla kategorier, allt från marknadsföring till business, turism och hälsa.

Språkkurser: Det är väldigt vanligt att internationella studenter i Australien väljer att läsa en kurs i engelska. Kurserna finns i alla nivåer, från nybörjare till avancerad. Du kan välja att läsa en kortare kurs, till exempel under ett lov, men också en mer formell kurs där du lär dig engelska på en högre nivå.

Hitta universitetsutbildningar i Australien

Vad behöver jag för förkunskaper för att studera i Australien?

När du har bestämt dig för vilken nivå och sektor du vill läsa på behöver du ta reda på om du har rätt förkunskaper. Kraven på behörighet och förkunskaper varierar mellan olika skolor och utbildningar. Men generellt sett så är du som har fullständiga gymnasiebetyg och är behörig för studier på svenska universitet även behörig för studier på australiska universitet.

För att som internationell student studera i Australien krävs ofta att du gör ett språktest. Vad för poäng du behöver för att komma in varierar, precis som förkunskaper, mellan olika skolor och utbildningar. De flesta engelskspråkiga universiteten (oavsett var i världen du vill studera) vill att du tar något av följande test:

 • Test of English as a Foreign Language (TOEFL). TOEFL är det vanligaste språktestet i engelska och resultatet godkänns av de flesta engelskspråkiga universiteten i världen. Testet går att skriva i Malmö och Stockholm flera gånger i månaden.
 • International Enligsh Language Testing System (IELTS). IELTS går att skriva på Folkuniversitet i ett par städer i Sverige.

Både TOEFL och IELTS kostar ca 2500 kronor att göra. Testtillfällen ges ofta, men de är väldigt populära och blir ofta fulla. Det är därför bra att vara ute i god tid när du anmäler dig.

Studera i Australien

Hur ansöker jag till en skola i Australien?

Australien har inte en gemensam ansökningsportal som Sverige, utan du måste skicka en separat ansökan till varje skola. Ta kontakt med de skolor du är intresserad av att läsa på för att få tag på deras ansökningshandlingar. Generellt sett ska din ansökan innehålla följande:

 • Skolans ansökningshandlingar. Kom ihåg att du måste ha ansökningshandlingar för internationella studenter i de fall att skolan har olika handlingar för nationella och internationella studenter.
 • Gymnasiebetyg, översatta till engelska. Du kan översätta själv med hjälp av Skolverkets översättningsportal.
 • Detaljerad beskrivning av ditt gymnasieprogram samt examensbevis.
 • En uppsats där du bland annat skriver om varför du har sökt till just den här skolan och vad du har för mål i framtiden. Detta kallas för Statement of purpose. Alla skolor kräver inte att du gör en uppsats.
 • I vissa fall en intervju. Vissa skolor vill att du gör en intervju så att de får en bättre uppfattning om vem du är och ifall du har rätt förutsättningar för deras utbildning.

Det finns ingen sista ansökningsdag i Australien, utan universiteten har löpande antagning. Det innebär att du kan söka sålänge det finns lediga studieplatser. Däremot är det rekommenderat att du söker minst fyra månader innan läsåret startar (kom ihåg att läsåret startar i februari i Australien). Många skolor tar ut en avgift för att hantera din ansökan. 

Behöver jag ett visum för att studera i Australien?

Ja! För att studera i Australien i mer än tre månader behöver du ett giltigt studentvisum. För att kunna söka ett studentvisum behöver du:

 1. Ha tackat ja till en studieplats på ett australiskt lärosäte
 2. Betalat en deposition till skolan
 3. Fått en bekräftelse på att du är antagen

Din bekräftelse på att du är antagen kallas för Electronic Confirmation of Enrolment (eCoE). Det är smidigast att söka studentviusm online på Department of Immigration and Border protection. För att söka behöver du din eCoE-kod, ditt passnummer och ett giltigt kreditkort. Australiens ambassad i Stockholm hanterar inte visumansökningar.

Vad kostar det att studera i Australien?

När du studerar i Australien är du själv ansvarig för att finansiera dina studier. Kostnaderna varierar mellan olika skolor och utbildningar. När du lägger upp din budget för din utbildning bör du räkna med både skolavgiften och dina levnadskostnader som mat, boende och transport. Generellt sett varierar kostanderna mellan nedanstående spann (samtliga priser är angivna i australisk dollar):

 • Språkkurser i engelska: $300 i veckan
 • Certifikat och diplomutbildningar: $4000 till $22 000 per år
 • Undergraduate Bachelor’s degree: $7 800 till $30 000 per år
 • Postgraduate Master’s degree: $ 20 000 till $ 37 000 per år
 • Doctoral degree: $14 000 till $37 000 per år

Vi rekommenderar dig att börja med att kolla vad det kostar att studera på den skola du är intresserad av innan du ansöker. Observera också att medicinska utbildningar och veterinärutbildningar oftast är lite dyrare.

Studera i Australien

Hur kan jag finansiera mina studier i Australien?

Du som ska studera i Australien kan söka studiemedel hos Centrala Studiestödsnämnden om du ska läsa en eftergymnasial utbildning eller språkkurs. För att din ansökan om studiemedel ska bli godkänd krävs det att du ska studera på ett lärosäte som är godkänt av Universitets och Högskolerådet (UHR) eller av CSN. På CSN kan du förutom att söka studiemedel också söka lån för din skolavgift, samt lån för att täcka kostnaderna för en tur och retur-resa till Sverige per kalenderhalvår.

Många finansierar sina studier med stipendier. Det finns olika stipendier för dig att söka både via fonder och föreningar i Sverige och i Australien. Men håll lite koll – om du har ett stipendium kan det påverka hur mycket du får låna av CSN. Vi rekommenderar dig att kontakta CSN för att tillsammans med dem komma fram till hur mycket du eventuellt kan låna.

Du som studerar i Australien och har ett giltigt studentvisum kan söka arbetstillstånd. Då kan du jobba upp till 20 timmar i veckan under terminerna och heltid under studielov. Att jobba extra under din studietid ger dig större inblick i det australiska samhället, breddar ditt kontaktnät och hjälper din studentekonomi på traven.

Hur fixar jag studentboende i Australien?

Du kan själv välja hur du vill bo när du ska studera i Australien. Skolan kan hjälpa dig med information om dina olika alternativ. De flesta australiska skolor har ett Accomodation office som hjälper studenterna att hitta någonstans att bo. Generellt sett finns det följande alterantiv:

 • Residential colleges. Här kan du bo på ett studenthem på eller i närheten av campus. Oftast har du som bor där ett eget rum, men delar badrum och sällskapsytor med flera andra. Det går oftast att få måltider ett par gånger om dagen mot en extra kostnad. Du som väljer att bo i ett studenthem kommer snabbt att lära känna de andra studenterna.
 • Inneboende hos en värdfamilj. Här hyr du ett rum hos en australisk familj. Oftast ingår måltider i hyran. Det här är ett bra sätt för dig att få en inblick i det australiska samhället.
 • Delat hus eller lägenhet. Det finns inte någon större bostadsbrist i Australien så det är relativt lätt att få tag på ett bra hus eller en bra lägenhet utanför campus. Många internationella studenter väljer att bo så eftersom det många gånger är billigare än de övriga alternativen.

Hitta utbildningar i Australien!

Källor: www.studyinaustralia.gov.au, CSN, http://sweden.embassy.gov.au/

Senast uppdaterad: 16 okt 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-26

Möt ditt framtida universitet: Örebro universitet

Med bostadsgaranti för studenter, ett brett utbud av nöjen och aktiviteter och god kommunikation till andra städer är det inte svårt att förstå varför Örebro är en så populär studentstad! Läs mer om Örebro universitet här!   

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Möt din framtida högskola: Södertörns högskola

Södertörns högskola är känt för sitt stora utbud av kurser och program samt nya innovativa kombinationer av ämnen - du kan till exempel studera kultur och ekonomi inom samma program. Södertörns högskola grundades 1996 och idag studerar 11 000 studenter på skolan. Läs mer om hur det är att plugga på Södertörns högskola här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-08-05

Psykisk ohälsa - studenter extra utsatta

Ångest är något som alla mer eller mindre känner ibland. Men studenter är extra utsatta och en ny sammanställning från Folkhälsomyndigheten visar att varannan student mellan 18-29 upplever psykisk ohälsa. Hur kan man då göra för att dämpa ångesten? 

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se