Låga betyg? Du kan ändå bli antagen till din drömutbildning!

Har du ingen gymnasieexamen eller gick du ut gymnasiet med låga betyg? Det behöver inte stoppa dig från att läsa vidare – ansök till en skola utomlands!

Bilder från campus på community college

Utan en gymnasieexamen krävs, i Sverige, att du läser upp dina betyg på komvux eller folkhögskola för att kunna plugga vidare på universitet eller högskola. Vad många inte vet är att du faktiskt kan börja studera utan att läsa upp din examen – nämligen genom utlandsstudier.

Community College i USA

I USA finns något som heter Community College som har något lägre antagningskrav. Vissa av dessa skolor erbjuder möjligheten att bli antagen på högskolenivå utan att ens ha en gymnasieexamen. 

Olika typer av utbildningar på högskolenivå i USA

  • Study abroad: Fristående kurser du kan läsa under 1–2 terminer
  • Certificate: Vanligtvis en 1-årig utbildning inom ett ämne som oftast är inriktad på att leda till arbete efter utbildningen
  • Associate’s degree: 2-årig akademisk utbildning som även den är mer inriktad på näringslivet än forskning
  • Bachelor’s degree: 3–4 år och motsvarar kandidatexamen i Sverige. Det går även att göra en associate’s degree och sedan bygga på den till en bachelor’s degree
  • Master’s degree: 1-2,5 år vidareutbildning om du redan har en bachelor-utbildning eller en kandidatexamen från Sverige

Alla ovan, förutom master’s degree, kan du ansöka till på ett Community College i USA även om du saknar gymnasieexamen. Ett Community College är en högskola där du kan läsa upp till en associate's degree. Efter det kan du göra en transfer (vilket skolan hjälper dig med) och ta en bachelor's degree på ett universitet. Du kan läsa alla tänkbara ämnen på ett Community College. Det finns kurser inom allt från biologi, ekonomi, politik, IT och media till musik, dans, kosmetologi och personlig träning – för att nämna några.

Tips på Community Colleges i USA

Foothill College & De Anza College - Silicon Valley, Kalifornien

I hjärtat av IT-industrins mecka Silicon Valley finns Foothill College & De Anza College. Skolorna har hög akademisk nivå och, inte så förvånande, flera utbildningar inom IT. Skolan ligger 45 minuter med bil söder om San Francisco och medeltemperaturen i området är 21 grader året om. Skolan har transferavtal med många topprankade universitet, bland annat Stanford University och Harvard. 

Edmonds College – Washington State, utanför Seattle

I Washington State kan du plugga på college utan att ha gått gymnasium. Det är även möjligt att ta en high school-examen (gymnasieexamen) under tiden du läser en associate's degree. Du kan välja att studera alla alternativen ovan från study abroad till en associate's degree med transfer till bachelor's degree. Washington State är huvudkontor för flera av världens främsta företag såsom Amazon, Starbucks, Microsoft, Boeing och Walmart.

Santa Monica College – Kalifornien, Los Angeles

Santa Monica College (SMC) är den mest populära högskolan att söka till utanför Europa. Skolans campus ligger mitt i stadsdelen Santa Monica i Los Angeles, nära Beverly Hills, Hollywood och Venice Beach. SMC erbjuder över 180 olika program. Några av de mest populära är business, sport & kostlära, marknadsföring, kosmetologi och mode. Skolan har dessutom det unika programmet Fashion Marketing/Merchandise som är en mix mellan mode, marknadsföring och entreprenörskap.

TAFE i Australien

Australiens motsvarighet till Yrkeshögskolor (YH- utbildning) i Sverige kallas TAFE och är ett prisvärt alternativ. TAFE står för Technical and Further Education och erbjuder praktiska utbildningar med lägre antagningskrav än utbildningar på universitetsnivå. Syftet är att eleverna efter avslutade studier snabbt ska komma in på arbetsmarknaden. Utbildningarna leder till olika certifikat och diplom och kan vara allt från fyra månader till 36 månader långa beroende på vilken kvalifikation den leder till. 

Flera av utbildningarna är berättigade till studiemedel från CSN och i många fall kan du tillgodoräkna dina studier om du senare vill studera på universitet.

Tips på skolor i Australien

TAFE Queensland

Om du vill studera en praktisk, yrkesinriktad och prisvärd diplomutbildning i Australien kan TAFE Queensland vara ett alternativ för dig. De erbjuder utbildningar inom flera olika ämnen men inriktningen sport är extra populär på skolan. Skolan har flera campus i soliga Queensland, bland annat i populära Gold Coast och Brisbane.

TAFE International Western Australia

Vill du studera i sol och värme kan du kolla in TAFE International Western Australia. Skolan har 11 olika campus varav fyra är i Perth. Skolan har ett bra rykte bland arbetsgivare och erbjuder över 100 olika inriktningar. Du kan plugga bland annat inredning, event, turism samt film och TV. 

Hur finansierar jag studierna?

Det kostar att studera på skolor utomlands, men det finns möjlighet att finansiera hela terminsavgifterna och levnadskostnader med hjälp av CSN. Vissa skolor har låga terminsavgifter (tuition) och en del skolor har stipendier du kan söka. 

Vad är nästa steg?

Om du har frågor eller vill ha mer information om utlandsstudier kan du kontakta Blueberry. Blueberry ger dig kostnadsfri hjälp med hela ansökningsprocessen. 

Källor: skolverket


Annonser