Visa studentum.se som: Mobil

Träffa och chatta med skolor live på Digitala utbildningsmässan den 7 oktober! Anmäl dig nu 🎓✨

Språktester


Bevisa dina kunskaper med olika test

När du ska studera utomlands kräver många utländska universitet och colleges ett bevis på dina engelskakunskaper och ibland även bevis på andra akademiska förkunskaper, i samband med din ansökan till skolan. De vanligaste språkproven heter TOEFL, IELTS och Cambridgeexamen. SAT är en motsvarighet till det svenska högskoleprovet.

TOEFL - Test of English as a Foreign Language

TOEFL är en examen som testar kunskaperna i engelska hos en person som inte har engelska som modersmål.

TOEFL är ett test som är utvecklat i USA och därför testar den främst amerikansk engelska, till skillnad från t.ex. Cambridge-examen som är baserad på brittisk engelska. De flesta som skriver en TOEFL-examen gör det för att komma in på nordamerikanska universitet och college, då över 2400 universitet i Nordamerika har TOEFL-examen som antagningskrav för personer som inte har engelska som modersmål.

TOEFL-provet kan tas på flera platser i Sverige och på bestämda datum. Testet tar cirka tre timmar att genomföra och är idag helt internetbaserat.

Provet kostar cirka 2000 kronor att göra.

IELTS - International English Language Testing system

Under IELTS-testet prövas dina färdigheter i engelska på fyra delområden: tala, skriva, läsa och lyssna. Resultatet från ett IELTS-test gäller i två år och testen hålls på folkuniversitet i Sverige.

Om du ska plugga eller jobba i ett engelsktalande land är det väldigt bra att kunna visa upp en IELTS-examen. De flesta universitet i Storbritannien, USA, Australien, Nya Zeeland och Kanada accepterar en IELTS-examen. Det är också en merit när du söker jobb i dessa länder. Resultatet gäller endast i två år, varför man oftast gör provet inför specifika studiereller jobb.

Speaking och Listening är samma för alla som gör testet, medan Reading och Writing finns i två varianter: Academic och General. Du väljer själv om du vill göra IELTS med akademisk eller generell inriktning. Om du behöver en IELTS för att söka in på universitet eller högskola, eller för att söka kvalificerat arbete är det den akademiska du ska satsa på.

Den generella testar inte lika brett som den akademiska och är främst till för de som ska läsa på gymnasienivå eller vill emigrera till ett engelsktalande land.

Provet kostar cirka 2000 kronor att göra.

Cambridgeexamen

En Cambridgeexamen håller hela livet och är en bra merit att ha på sitt CV. Det är ett bevis på att du är bra på engelska. Examen är välkänd bland arbetsgivare världen över, även Sverige. Cambridge-examen ger dig också språklig behörighet till ett stort antal högskolor och universitet, framförallt i Storbritannien.

En Cambridgeexamen finns i flera nivåer, men består alltid av dessa fem delprov:

  • Läsförståelse
  • Skriftlig framställning 
  • Use of English 
  • Hörförståelse 
  • Muntlig framställning


Provet kostar cirka 1500 kr.

SAT - Scholastic Aptitude Test

SAT motsvarar det svenska högskoleprovet. Provet tar cirka fyra timmar att göra och omfattar skrivande, matematik och läsförståelse. Om du är idrottare är det vanligtvis avgörande med SAT för att bli godkänd av NCAA Eligibility Center och få spelarlicens på en skola i NCAA Division I eller II.

Provet kostar totalt cirka 600 kronor.

Senast uppdaterad: 03 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-10-31

Studera i Polen

Sedan Polen blev ett av medlemsländerna i EU har antalet svenska studenter i landet mer än fyrdubblats. Detta beror till stor del på att man avsatt fler platser inom läkarutbildningen, vilket är den mest populära utbildningen bland svenska studenter i Polen. Läkarutbildningen i Polen håller samma nivå som den i Sverige, men den är ofta något lättare att bli antagen till.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-03-21

Studera i Kanada

Kanada är världens nästa största land till ytan och består av tio provinser. Vissa delar av Kanada pratar faktiskt franska, så här kan du studera både på engelska och franska. Om du vill studera i Kanada kan du förvänta dig en hög levnadsstandard och även högkvalitativa utbildningar. I Kanada hittar du flertalet internationellt erkända universitet som erbjuder allt mellan himmel och jord. Här kan du läsa mer om det kanadensiska utbildningssystemet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-10-12

Studera på Irland

Irland - den gröna ön, känd för sina idylliska landskap, internationella huvudstad, pubar och vänliga invånare. Irlands utbildningssystem tillhör faktiskt topp tio i världen och flertalet internationella storföretag har sina europakontor här. Är du intresserad av att åka hit och studera? Här kan du läsa mer.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in