Visa studentum.se som: Mobil

Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Kombinera studier med jobb

Går du i studietankar men är orolig för hur ekonomin ska gå ihop? Trots att det krävs disciplin och planering är en kombination av studier och jobb ett bra sätt att få bättre ekonomi under studietiden. Är du en av dem som vill jobba under tiden du pluggar har vi samlat några bra tips för dig.

Oavsett om det är första gången du ska studera eller om du tidigare varit student kan det finnas många obesvarade frågor. En fundering kan vara om det går att kombinera studier med jobb. Vi hjälper dig besvara några vanliga tankar kring jobb och studier och ger dig fem tips på vad som kan vara bra att tänka på när det är dags att sätta dig bakom skolbänken.

Planering är a och o

Om du har studerat tidigare vet du hur viktigt det är att planera dina studier och ha en bra rutin på dina självstudier. Detta blir såklart ännu viktigare om du ska arbeta samtidigt. Beroende på dina arbetstider kan det vara bra att fundera på när på dagen du vanligtvis känner dig mest produktiv. För många är det på förmiddagen och för andra är det sent på kvällen. 

Checklista: Så förbereder du dig inför första veckan

Oavsett om du har ett flexibelt arbete eller kanske arbetar i skift, kan det vara bra att försöka anpassa ditt arbete så att du kan studera när du är som mest produktiv. Många väljer att plugga på kvällar och helger medan andra tar extrajobb på kvällstid så att de kan plugga som vanligt under dagarna. 

Att välja en utbildning på distans

Vissa utbildningar går att läsa helt och hållet på distans. En utbildning som du läser på distans underlättar möjligheterna att kombinera studierna med ett arbete vid sidan av. Att studera på distans innebär att du läser samma utbildning som om det vore på plats, bara det att du själv väljer var och när du vill studera. 

Hitta en utbildning på distans

Håll koll på ekonomin

Att jobba samtidigt som du får bidrag och lån från CSN är inget problem. CSN har nämligen något som kallas fribelopp. Fribeloppet fungerar som en gräns för hur mycket inkomster du får ha utan att ditt studiemedel påverkas. Fribeloppet kan variera baserat på hur många veckor du studerar och om du studerar på heltid eller deltid. Skulle du gå över gränsen, till exempel genom att du tjänar mer än ditt fribelopp, minskar både bidraget och studielånet.

💡 Bra att veta: Under pandemin togs fribeloppet tillfälligt bort, men sedan den 1 juli 2022 är det tillbaka.

5 tips på hur du kan kombinera studier med jobb

Trots att det finns bra förutsättningar för ett extrajobb kan även den mest motiverade bli överväldigad av att plötsligt både studera och jobba samtidigt. Vi har samlat våra bästa tips för att kombinera studier med jobb. 

1. Planera din tid väl

Börja använda en kalender och planera upp din tid. Det kan vara en god idé att testa en ny rutin två eller tre veckor i taget för att sedan utvärdera hur den fungerat. När du gjort upp ett schema är det enklare att få en bild av tider du kan studera på som du inte tänkt på tidigare, till exempel på rasten eller på bussen på väg till jobbet. När du planerar din tid väl kommer du inse att du får mer gjort än vad du trodde var möjligt.

2. Avsätt tid för det du tycker om

Försök avsätta någon kväll eller dag i veckan till att ta en paus och sysselsätt dig med något du tycker om. Ibland kan det vara svårt att stänga av både studier och arbete men genom att skapa tid för dig själv kan du både öka din motivation och förebygga stress.

3. Hitta en bra plats för dina studier

Det kan vara en bra idé att hitta en plats som fungerar för dig att studera på. Var du trivs bäst vet bara du men det kan till exempel vara på ett café, ett bibliotek eller varför inte i en park eller sommarstuga?

4. Fokusera på en sak i taget

Prioritera att göra en sak i taget. Det är lätt att dina olika uppgifter går in i varandra men det är viktigt att ge varje uppgift den tid och fokus den behöver. När du är på ditt jobb – se till att koncentrera dig på dina arbetsuppgifter och vice versa när du studerar. Det kommer göra din arbetsbelastning mer hanterbar.

5. Hitta ett jobb inom din framtida bransch

Om du har möjlighet att söka ett extrajobb inom något som är relaterat till din utbildning ökar dina chanser att knyta framtida, värdefulla kontakter med arbetsgivare. Du får dessutom en chans att praktisera dina kunskaper samt visa upp dina färdigheter på ett sätt som annars inte är möjligt när du söker jobb. 


Om du är duktig på att planera och lyssna in dig själv kommer du lära dig mycket samtidigt som du får nya erfarenheter och dessutom ett tillskott i plånboken. Lycka till! 

Källa: Centrala studiestödsnämnden

Senast uppdaterad: 22 nov 2022
Wilma Abrahamsson Hjärne
Digital Content Specialist

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-11

Bästa bakismaten!

Fest igår? Ont i huvudet och illamående idag? Ta det lugnt - vi på Studentum har samlat våra bästa bakismattips! För att tillfredsställa alla olika plånböcker har vi också valt att dela in bakismaten i tre olika prisklasser. Lägg dig ner på soffan och låt oss inspirera dig!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-09-30

Yrkesinspiration

Vad ska du bli när du blir stor? Det kan kännas svårt att hitta en utbildning eller ett yrke som passar just en själv! Då kan det vara skönt att få inspiration och information från andra. Här hittar du intervjuer med personer som jobbar inom olika yrken!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-12-05

5 must haves för studentläggan

Som student är det inte alltid helt lätt att få ihop ekonomin och prioriteringar är nödvändiga. Men vilka saker är det värt att införskaffa för att leva ett enkelt och härligt studentliv? Inspireras av vår video med tips!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in