Visa studentum.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas din utbildning?

Det nya coronaviruset och konsekvenserna det har för studenter har nog inte undgått någon. Vi vill fortsätta hjälpa dig som är eller vill bli student att hitta rätt utbildning även i denna situation. Vi har därför samlat artiklar, tips och råd kring hur din framtida utbildning kan komma att se ut. 

På den här sidan ger vi inte medicinsk rådgivning eller råd om samhällsläget. För den typen av information ber vi dig besöka Vårdguiden 1177 eller Folkhälsomyndigheten.


Artiklar relaterade till coronaviruset


studenter hjälper till i coronakrisen

Solidariska studenter lyser upp pandemi-mörkret

Studenter som tillverkar handsprit och hjälper yngre elever med matteläxor är bara två exempel - läs mer om hur studenter vill bidra med kunskaper under coronakrisen!

Till artikeln!

jem går gymnasiet på distans

Gymnasiet på distans - hur funkar det?

Vi har pratat med Jem Hippe-Runsten som går sista året på gymnasiet på Kristofferskolan i Stockholm. Hon delar med sig av upplevelsen av den nya distansundervisningen!

Läs intervjun!

studenter hjälper andra att plugga hemma

Hur påverkar COVID-19 ditt utbildningsval?

Vi har satt ihop en kort undersökning med frågor kring hur coronaviruset påverkar ditt val av utbildning. Svara gärna och hjälp oss att hjälpa studenter att välja utbildning!

Gör undersökningen!

plugga effektivt hemifrån

Så pluggar du effektivt på distans!

Ska du från och med nu plugga hemifrån? Här hittar du våra bästa tips på hur du pluggar effektivt och håller energin uppe under en tid av omställning!

Till artikeln!


Tips på distansutbildningar för dig som ska söka utbildningFAQ om studiemedel


Gymnasial och eftergymnasial utbildning kommer från och med den 17 mars och framåt att utföras på distans. Alla utbildningar kan inte ske på distans, men vad händer i så fall med studiemedel? Här hittar du kort frågor och svar om CSN. Läs även mer på csn.se. 

Fråga: Vad händer om min utbildning inte kan utföras på distans? 

Svar: Du får behålla ditt studiemedel från CSN oavsett om din utbildning kan forstätta på distans eller inte. Du behöver inte kontakta CSN om detta. 

Fråga: Vad händer om jag inte kan göra min examination? Hur påverkar det mitt studiemedel?

Svar: När du söker studiemedel nästa gång kontrollerar CSN hur många poäng du har klarat. Om det fattas poäng på grund av att skolan inte kunde genomföra ene examination under tiden då smittspridningen av coronaviruset pågick tar CSN hänsyn till detta. Du behöver dock ha ett intyg som skolan har skrivit om detta. 

Fråga: Vad händer med mitt studiemedel om jag har praktik och inte kan vara på praktikplatsen på grund av smittspridningen?

Svar: Du behåller dina bidrag och lån. Du behöver inte kontakta CSN om detta.

Om du inte får vara på din praktik på grund av att du är sjuk så ska du sjukanmäla dig. Studerar du med studiemedel anmäler du sjukdom till Försäkringskassan.

Om du inte är sjuk men ändå inte får vara på din praktikplats - prata med din skola för att se om det finns andra lösningar.

Källa: csn.se


FAQ om högskoleprovet


Fråga: Högskoleprovet har ställts in och jag var beroende av det för att ha chans att komma in på den utbildning jag vill gå. Vad ska jag göra nu?

Vårens högskoleprov 2020 som skulle ha ägt rum den 4 april har ställts in efter beslut från UHR, som anordnar högskoleprovet, och regeringen. Nästa planerade tillfälle att skriva högskoleprovet är den 18 oktober 2020. 

UHR reder ut hur de kan lösa några av de konsekvenser som detta kan leda till. Bland annat om anmälningsavgiften betalas tillbaka, om urval i höstens antagning och provets giltighetstid. Besked om detta kommer längre fram och de som var anmälda till provet kommer alla att få information om detta.

Men det man kan göra själv just nu för att förbättra chanserna att komma in på högskolan är att läsa upp dina betyg genom prövningar, vilket du kan läsa om här.

Man kan också kolla upp om den utbildning man vill gå har ett alternativt urval och vilka chanser man har att söka genom det. Läs mer om alternativt urval här!

Källa: uhr.se


Användbara länkar


Det är viktigt att hålla sig uppdaterad om vad som händer i samhället när en situation som den vi har med coronaviruset har uppstått. Här samlar vi länkar till hemsidor med information som kan vara bra att ha koll på. 

På Folkhälsomyndigheten och Krisinformation kan du hålla koll på samhällsläget. Några studenter från KTH och andra universitet och högskolor i Sverige har startat en ett projekt som heter DO THE MATH. Projektet startades genom Facebookgruppen Mattehjälp Online. På hemsidan kan du som är student hjälpa elever i grundskolan och gymnasiet med matte. 

 Folkhälsomyndigheten.se

 Krisinformation.se 

 Vårdguiden 1177

 Dothemath.se

Senast uppdaterad: 02 apr 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-27

Jem har sin gymnasieundervisning på distans

Nya åtgärder och direktiv för hur vi ska tackla den framväxande pandemin kommer på löpande band från länders högre instanser. För många gymnasieelever står studenten för dörren, men i rådande situation ökar oron kring hur studenten kommer att se ut i början av juni.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-04-02

Hur pluggar du bäst på distans?

Just nu rekommenderas alla skolor från gymnasiet och uppåt att hålla undervisning på distans på grund av det rådande coronaviruset. Hur van är du att plugga hemifrån? Vi listar våra bästa tips för att plugga effektivt på distans!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-04-02

Solidariska studenter lyser upp pandemi-mörkret

I dessa coronatider kan det känns som att det bara kommer en tråkig nyhet efter den andra, men det finns faktiskt ljusglimtar i pandemi-mörkret. Vi har samlat exempel på studenter som på olika sätt vill bidra med sin kunskap under coronakrisen!

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se