02 apr 2020

Solidariska studenter lyser upp pandemi-mörkret

I dessa coronatider kan det känns som att det bara kommer en tråkig nyhet efter den andra, men det finns faktiskt ljusglimtar i pandemi-mörkret! Studenter som tillverkar handsprit och hjälper yngre elever med matteläxor är bara två exempel. Vi kallar dom: Solidariska Studenter!

Det är många som ställer upp i kristider och vill vara med och bidra till samhället. Här har vi samlat exempel på studenter som på olika sätt vill bidra med sin kunskap under coronakrisen!

Studenter tillverkar handsprit på rullande band 

Under coronavirusets framfart har det blivit brist på bland annat skyddsutrustning och handsprit inom sjukvården. Flera universitet runt om i landet har tagit initiativ till att stötta sjukvården med både skyddsutrustning och handsprit!

På Stockholms universitet tillverkar kemisektionen handsprit på rullande band och i onsdags kunde man leverera 300 liter till Danderyds sjukhus. Universitet kommer nu fortsätta att producera handsprit även till Huddinge sjukhus och man förväntar sig kunna leverera 2000 liter - hur bra?!

Även studenter och forskare på kemiska institutionen i Lund har börjat tillverka handsprit som sedan kommer skänkas till äldreboenden och Region Skånes sjukhus. De skänker även alla sina engångshandskar och annat skyddsmaterial till regionen!

Mattehjälp Online - studenter hjälper gymnasieelever

När Folkhälsomyndigheten beslutade att alla gymnasieskolor tillsvidare ska bedriva distansundervisning var det några studenter på KTH som reagerade med att starta en läxhjälpsgrupp på Facebook. 

”Jag har hört från flera håll att många elever på högstadiet och gymnasiet pluggar hemifrån (på grund av Corona-situationen) och därmed fastnar på kluriga mattetal. Detta innebär i sin tur många frågor till lärarna som blir svåra att hinna med. På KTH är vi många studenter med gedigna mattekunskaper, som gärna vill hjälpa till i dessa tuffa tider!” skriver Sophie Åström på Facebook. 

studenter hjälper andra att plugga hemma

Facebookgruppen växte snabbt och har i nuläget 28 470 medlemmar. Efter att populäriteten växte startades även en hemsida för projektet, dothemath.se. Studenter från bland annat KTH, Linnéuniversitetet, Chalmers, Blekinge tekniska högskola, Mittuniversitet, Luleå tekniska universitet, Uppsala universitet och Umeå universitet hjälper nu elever med främst matte, men även fysik och andra ämnesområden. 

Eleverna ställer sina frågor i Slack och får svar av studenter som fungerar som lärare. Sophie Åström och några fler studenter är administratörer och håller koll så att alla behandlas på ett bra sätt i chatten. 

Är du gymnasieelev och vill få hjälp med matte eller andra ämnen? Eller är du en student som vill hjälpa andra? Läs mer på hemsidan här!

Läkarstudenter rycker in i vården

Sjukvården i hela landet är ansträngd på grund av coronaviruset och många frivilliga hoppar in för att hjälpa till - läkarstudenter är inget undantag! 200 läkarstudenter har anmält sig till Karolinska universitetssjukhuset, 510 läkarstudenter har anmält sig från Umeå universitet och i Skåne har 500 läkar- och sjuksköterskestudenter anmält intresse för att jobba inom vården. Även region Västerbotten har fått bra gensvar på sin efterfrågan av personal - 500 läkar- och sjuksköterskestudenter har anmält att de vill hjälpa till.

Sammanlagt har alltså ungefär 1700 sjuksköterske- och läkarstudenter anmält sig till att förstärka sjukvården under coronakrisen - ett enormt stort gensvar! 

CSN har nu avskaffat fribeloppet för vårdstudenter så att de ska kunna jobba utan att det påverkar studiemedlet. 


När Region Östergötland skickade ut en förfrågan om hjälp då 1177 i regionen var överbelastat anmälde sig 78 studenter från Linköpings universitet under samma dygn. Studenterna kommer nu att få gå en utbildning samt få timlön för sitt arbete. 

Är du en student inom vård & omsorg och vill hjälpa till under coronakrisen? Ta kontakt med din region!

Källor: DN.se, su.se, svt.se, lu.se, Aftonbladet.se, sverigesradio.se

 Tillbaka till samlingssidan

Senast uppdaterad: 02 apr 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-04-08

Hur pluggar du bäst på distans?

Just nu rekommenderas alla skolor från gymnasiet och uppåt att hålla undervisning på distans på grund av det rådande coronaviruset. Hur van är du att plugga hemifrån? Vi listar våra bästa tips för att plugga effektivt på distans!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-04-09

Behåll CSN även om skolan stänger

Har förutsättningarna för dina studier förändrats på grund av COVID-19? Undrar du vad som gäller för ditt studiebidrag och studielån? Vi har samlat allt du behöver veta om dina studiemedel från CSN med tanke på konsekvenserna av det nya coronaviruset.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-05-20

Så har covid-19 påverkat intresset för studier

Coronaviruset har påverkat många delar av samhället, och studier är inget undantag. För att kunna hjälpa dig som letar efter en utbildning på bästa sätt så gjorde vi en undersökning kring hur ni - våra besökare - tänker kring era studieplaner. Läs mer om resultatet här!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in