Hur påverkar COVID-19 utlandsstudier?

Att studera utomlands är en dröm för många, men just nu ser världen helt annorlunda ut. Vi har därför samlat de vanligaste frågorna kring hur COVID-19 påverkar utlandsstudier!

Hur påverkar COVID-19 utlandsstudier?

Att studera utomlands är en dröm för många, men just nu ser världen helt annorlunda ut. Vi har därför samlat de vanligaste frågorna vi får från studenter just nu kring hur COVID-19 kommer att påverka deras planer för utlandsstudier.

Kan jag ansöka till universitet utomlands med start redan under hösten 2020?

Absolut, det kan du göra. Enligt universiteten och utlandsagenterna finns det inte några hinder att ansöka till höstterminen och planen just nu är att terminen kommer att starta som vanligt. På de flesta universitet betalar du terminsavgiften strax innan kursstart vilket gör det möjligt att ångra din plats i stort sett ända fram tills kursstart.

För en del skolor, speciellt i Australien, behöver du efter att ha blivit erbjuden en plats betala en mindre deposition för att bekräfta platsen (det är en del av kursavgiften). Men du har alltid gott om tid på dig att tacka ja till din plats samt att betala depositionen. Eventuellt kan det också finns möjlighet till återbetalning på grund av rådande osäkerhet kring COVID-19.  

Hur är det för studenter som studerar utomlands just nu?

COVID 19 finns nu i majoriteten av de länder där vi har partneruniversitet. De flesta universiteten har tagit fram lösningar där de sista delarna av terminen går att studera online. Därefter är planen i dagsläget att nästa termin ska starta som vanligt. Läs några studenters svar om deras skolors åtgärder och hur det är att studera på ett utländskt universitet just nu.

Kan jag få CSN även om det är online utomlands?

Normalt får man inte studera majoriteten av sina kurser online vid utlandsstudier men CSN gör undantag för studenter som är utomlands just nu på grund av Coronaviruset. Läs mer på CSN:s hemsida här.

Om universiteten går ut med att första månaden av terminen sker online och att man senare förväntas fortsätta på campus så kommer studenter ha rätt till studiemedel (även om fallet blir så att man aldrig kan fortsätta på campus p.g.a. corona). Detta innebär ju i princip att en student skulle kunna gå en hel termin på distans och samtidigt få studiemedel så länge universiteteten från början har gått ut med att dom planerar att undervisningen kommer fortsätta på campus. 

Hur ser intresset ut för utlandsstudier just nu?

På studentum.se fortsätter trafiken och förfrågningarna att strömma in trots osäkerheten i världen vilket vi tycker är härligt. Steven Engström, VD på Blueberry College & Universitet, en av agenterna som är officiell representant för många universitet och college utomlands säger: 

”Intresset för utlandsstudier är oväntat lika högt som vanligt trots den rådande situationen med COVID-19. Lika många studenter, om inte fler, planerar sina utlandsterminer till hösten 2020 och vårtermin 2021. Hoppet om att universiteten kommer att starta som vanligt i höst har inte lämnat de som vill studera. Universiteten utomlands är dessutom positiva till att kunna öppna likt vanligt i höst”.

Vill du plugga utomlands? Hitta din utbildning här!


Annonser