Visar 1-4 av 4 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-4 av 4 träffar

Floristutbildningar

Mer om floristutbildningar

Gillar du färg, form och kreativa lösningar? Tycker du om att ständigt förnya dig och utvecklas? Vill du jobba både med dina händer och ditt huvud? Bli florist!

Floristhantverket har väldigt gamla anor, men är samtidigt ett yrke som hela tiden utvecklas. Olika material används beroende på vilken säsong det är och vilka trender som råder. Det finns inga kreativa begränsningar och du kan aldrig bli fullärd som florist.

Att jobba som florist handlar mycket om att skapa vackra arrangemang med växter och blomster. Floristutbildningar ger kunskaper i materialhantering, varukunskap och estetik. Det kan också ingå kurser inom flera andra områden, till exempel heminredning, färg- och formlära samt textning.

Utbildningar till florist

Du som vill utbilda dig till florist har idag flera vägar att gå. Floristutbildningar kan erbjudas både på folkhögskola och på komvux. Vanligaste alternativet för vuxna är att gå en yrkesutbildning till florist.

Ett viktigt yrkesbevis inom alla hantverksyrken, inklusive floristyrket, är gesällbrevet. Som utbildad florist kan du avlägga ett gesällprov som är utformat för att fastställa att du har goda hantverkskunskaper.

Detta ingår vanligtvis i floristutbildningar:

  • Binderi, buketter och dekorationer i olika storlekar och stilar
  • Varuhantering, hantering och skötsel av snittblommor
  • Färglära, grund- och komplementfärger
  • Formlära, strukturer, former, linjer, kontraster, rytm och balans
  • Snabbtextning, grundläggande för användning i butik

Att arbeta som florist

Efter avslutad floristutbildning kan du arbeta i blomsterhandel, driva eget företag inom blomsterdesign, eller kanske arbeta som dekoratör/inredare. Möjligheterna är många!

Du som vill arbeta som florist i en blomsteraffär bör tycka om att prata med människor och vilja ha ett omväxlande yrke. Att jobba med levande material och få göra vackra arrangemang till kunder är utvecklande och roligt. Alla blir ju glada av blommor!

Det finns idag cirka 10 000 yrkesverksamma florister i Sverige. Vill du bli en av dessa? Klicka dig in på någon av floristutbildningarna i träfflistan här ovan och läs mer. Hittar du någon som verkar intressant för dig kan du lämna en intresseanmälan till skolan.

Jämför dina favoriter