Så blir du elevassistent

Vill du stödja elever med särskilda behov i skolan? Elevassistent är ett meningsfullt yrke där du hjälper eleverna att nå sina mål och utveckla sina förmågor.

Elevassistent

Som elevassistent spelar du en avgörande roll i att skapa en inkluderande och stödjande miljö för elever med olika behov. Du hjälper eleverna att nå sina fulla potential och finns som extra stöd under deras skolgång. Att bli en elevassistent kräver engagemang, tålamod och en önskan att göra skillnad i andras liv. 

Hitta din elevassistentutbildning här 

Vad gör en elevassistent? 

En elevassistent är en viktig del av skolans team och arbetar nära lärare och elever. Du ger individuellt stöd till elever med olika behov och hjälper elever med fysiska eller intellektuella funktionsnedsättningar i deras dagliga aktiviteter.  

Du stödjer även elever med inlärningssvårigheter i att förstå och följa lektioner. Ditt syfte är att skapa en trygg och inkluderande miljö där alla elever kan trivas och lära sig.

Vilka arbetsuppgifter har en elevassistent? 

Som elevassistent kommer du bland annat att:

  • Assistera elever med att ta anteckningar under lektioner och organisera sitt studiematerial.
  • Ge stöd i klassrummet genom att svara på elevernas frågor och förklara uppgifterna de får under sina lektioner.
  • Anpassa undervisningsmaterial för elever med särskilda behov. 
  • Hjälpa elever att hantera konflikter eller utmanande beteenden på ett konstruktivt sätt. 

Så utbildar du dig till elevassistent 

En grundutbildning kan vara barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet, men det finns flera olika vägar att ta när det gäller utbildning till elevassistent. Två av de mest populära alternativen är genom yrkeshögskola och komvux. 

Yrkesutbildning till elevassistent 

Många yrkeshögskolor erbjuder utbildningsprogram specifikt utformade för blivande elevassistenter. Dessa program ger dig en gedigen förståelse för barns utveckling, pedagogik och specialpedagogik. De kombinerar ofta teoretisk kunskap med praktisk träning och praktikplatser inom skolmiljön. 

Utbildning till elevassistent på komvux 

Komvux, eller vuxenutbildning, är en annan väg till att utbilda sig till elevassistent. Det är en bra möjlighet för dem som kanske redan har tidigare yrkeserfarenhet inom pedagogik eller relaterade områden och vill specialisera sig som elevassistent. Komvux erbjuder kurser inom specialpedagogik och pedagogiska metoder som kan vara relevanta för ditt arbete som elevassistent. 

Elevassistentutbildning på komvux och yrkeshögskola 

Fler utbildningar för yrken inom elevassistans 

Vissa universitet erbjuder kandidat- och magisterprogram inom specialpedagogik och pedagogik. Utbildningarna passar dig som siktar på mer ledande eller specialiserade roller inom elevassistans.


Egenskaper du behöver som elevassistent

✔️ Ansvarsfull 

Som elevassistent krävs det att du är ansvarsfull och ser till att alla arbetsuppgifter blir slutförda.

🙌 Flexibel förmåga 

Elever har olika behov och det är viktigt att du kan anpassa dig efter varje individs särskilda behov och klassen du arbetar med i stort.

💬️ Social förmåga 

Du kommer att arbeta med enskilda elever eller i klasser med flera elever vilket kräver att du har lätt för att kommunicera med andra människor.

🤝 Samarbetsförmåga

I ditt yrke som elevassistent möter du inte bara elever utan även föräldrar, lärare och myndigheter vilket kräver att du har en god samarbetsförmåga.

Vad tjänar en elevassistent? 

Ta reda på genomsnittslönen för en elevassistent, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för elevassistent 


Källor: Arbetsförmedlingen


Annonser