Studera på Irland

Irland - den gröna ön, känd för sina idylliska landskap, internationella huvudstad, pubar och vänliga invånare. Irlands utbildningssystem tillhör faktiskt topp tio i världen och flertalet internationella storföretag har sina europakontor här. Är du intresserad av att åka hit och studera? Här kan du läsa mer.

[Facebook:like]

Vill du studera på Irland?

Vill du plugga på den gröna ön, känd för sina idylliska landskap, internationella huvudstad och vänliga invånare? Förutom allt detta har landet mycket annat att erbjuda, bland annat ett utbildningssystem som tillhör topp tio i världen.

Vi har samlat information som vi tror kan vara värdefull för dig som funderar på att studera på Irland. Läs bland annat om boende, utbildningskostnad, ansökning, utbildningsnivå och mycket mer.

Utbildningsarrangör eller freemover?

Det finns många sätt att gå till väga på om du vill studera på den gröna ön. Om du redan läser på ett universitet eller en högskola i Sverige och vill åka till Irland som utbytesstudent så sköter din skola det mesta åt dig.

Du som vill åka till Irland på egen hand kan bland annat vända dig till en utbildningsarrangör av utlandsstudier. Genom denna får du hjälp med ansökan, studiemedel, boende, handledning samt betyg och intyg. Det kan vara värt att ta hjälp av en arrangör eftersom du får all hjälp du behöver och minskar riskerna att missa viktiga bitar i processen.

Du kan också välja att bli en så kallad freemoverstudent. Som freemover ordnar du allt på egen hand. Det har både sina för- och nackdelar. Att åka på egen hand innebär stor frihet att själv kunna bestämma var, när och hur länge du vill studera. Samtidigt måste du lägga ner mycket tid och jobb på förberedelserna.

Studera på Irland – hög standard på utbildningar

Eftergymnasiala utbildningar på Irland håller hög standard. Landet har ett kvalitetssystem där regeringen kontinuerligt granskar alla utbildningar och skolor så att du som student ska känna dig trygg och veta att din utbildning håller bra kvalité.

På Irland finns ett flertal universitet, tekniska institut, colleges och privata colleges. Utbildningssystemet skiljer sig från det svenska då du läser flera kurser parallellt under en termin för att sedan under en till två veckor i slutet av varje termin göra dina så kallade sluttentor.

Studera på Irland

Så här söker du din utbildning på Irland

Central Applications Office, CAO, ansvarar för antagning till studier på Irland, men många studenter ska ändå söka direkt till den skola där de vill studera. Var noga med att kolla upp detta i god tid innan sista ansökningsdagen! Hur du söker beror på om du ska läsa Undergraduate Course, Postgraduate Course eller English Language Courses.

Undergraduate Course
En utbildning på Undergraduate nivå omfattar oftast tre till fyra års studier och leder fram till en Bachelorsexamen, vilket motsvarar en svensk kandidatexamen. Du som ska söka en grundutbildning (Undergraduate Course) gör det via CAO. Det smidigaste sättet är att göra det online.

Som internationell student krävs naturligtvis att du uppnår en viss nivå i det engelska språket. Många universitet och colleges kräver ett bevis på dina engelskakunskaper i samband med att du ansöker till skolan. De vanligaste språkproven heter TOEFL, IELTS och Cambridgeexamen. Här kan du läsa mer om de olika språktesten.

Postgraduate Course
Du som redan har studerat en Bachelorsexamen eller kandidatexamen vid ett svenskt universitet eller högskola, och som vill fördjupa dig inom ett specifikt område kan studera på postgraduate-nivå. Utbildningarna omfattar ett till två års studier.

Du som ska söka en forskarutbildning (Postgraduate Course) söker i första hand direkt till det internationella kontoret på institutionen där du vill forska. I vissa fall kommer de att hänvisa dig vidare till Postgraduate Applications Centre. Du måste vara flytande i det engelska språket alternativt ha klarat vissa test innan du blir antagen.

English Language Courses
Om du vill läsa en språkutbildning eller språkkurs ska du söka direkt till den Engelska språkskolan där du vill läsa.

Plugga på den gröna ön - IrlandStudieavgift och CSN

Som medborgare av ett EU-land behöver du inte ansöka om visum för att studera på Irland. Du behöver däremot betala en utbildningsavgift till den skola där du ska studera. Denna avgift varierar beroende på om du läser Undergraduate Course, Postgraduate Course eller English Language Courses.

Priset varierar även beroende på vilket ämne du läser. Det är därför svårt att ange en exakt kostnad men läser du en Undergraduate Course ligger avgiften mellan 8 210 och 17 242 euro, läser du Postgraduate Course kostar utbildningen mellan 6 000 till 21 000 euro och för English Language Courses mellan 150 till 13 200 euro.

För att få studiemedel från CSN måste du studera minst tre veckor om du läser i ett EU-land. Ta kontakt med CSN om du vill ta reda på om dina studier är CSN-berättigade. Du kan genom vår CSN-utäknare se hur mycket studiemedel du kan få.

Boende på Irland

Det irländska folket är kända för sin vänlighet och gästfrihet vilket gör att du som utländsk student snabbt känner dig välkommen och kan anpassa dig till den irländska livsstilen och studentlivet.

Om du är intresserad av att leva studentlivet fullt ut under din studietid så finns möjlighet att hyra boende på campus. Varje enskilt universitet eller colleges har information om sina boenden och hur du ansöker. Är du mer intresserad av att ta del av det irländska ”vardagslivet” finns goda möjligheter att hyra boende i form av lägenhet eller hus som du kan dela med andra. Du som vill uppleva den irländska kulturen till fullo kan även välja att bo inneboende hos en familj.

Dublin - en populär studentstad

Många väljer att plugga i Irlands huvudstad Dublin. Det är en levande storstad och en livlig studieort där större delen av befolkningen är under 35 år. Kanske är det just därför som det myllrar av caféer, restauranger, biografer, musikscener, klubbar och pubar. Andra populära studiestäder är Cork, Limerick, Waterford och Galway.


Annonser