Visa studentum.se som: Mobil
Läkarutbildning utomlands

Läkarutbildning utomlands - hur fungerar det?

Hur fungerar det att studera till läkare utomlands? Vilka fördelar finns det och hur gör du för att ansöka? Vi svarar på alla frågor du kan tänkas ha kring läkarstudier utomlands nedan!

I Sverige är det idag svårt att komma in på flera medicinska utbildningar och speciellt på läkarprogrammet på grund av de begränsade antalet utbildningsplatserna. Resultatet av det är att studenter måste ha toppbetyg för att ens ha en chans att bli antagen till programmet och många ger därför upp på sina drömmar.

Men, ge inte upp på din dröm om att bli läkare! Det finns en annan väg att ta, vilket redan många andra studenter gjort - att studera till läkare utomlands. Varje år studerar nämligen tusentals svenska studenter utomlands för att just bli läkare, så varför inte du också? 

Hur fungerar det att studier till läkare utomlands?

Läkarutbildningen utomlands pågår vanligen likt i Sverige i 6 år och innehåller både teori och praktik, praktiken sker främst de senare åren och ofta ute på sjukhus/kliniker. 

En läkarutbildning från ett annat EU/EES-land godkänns av socialstyrelsen vilket innebär att du får ansöka om att få din legitimation godkänd för att sedan börja arbeta i Sverige. Detta stöds av EU-direktivet som säger att om du har godkänt legitimationsbevis från ett annat medlemsland så har du rätt att arbeta även i Sverige. 

Hela utbildningen ges på engelska och universiteten inkluderar vanligen även språkkurser för de internationella studenterna, så att du har alla förutsättningar för att tillsammans med din handledare möta patienter ute på sjukhusen under den praktiska delen av utbildningen. 

Vad kostar det att studera till läkare utomlands?

Generellt ligger kostnaden per år i länder som tillhör de baltiska länderna och Östeuropa på €10.500 – €13.000 men det finns även skolor som erbjuder en lägre studieavgift än så. Dessutom är det även låga levnadskostnader i dessa länder till många studenters lycka och det är därför inte ovanligt att ha en boendekostnad från 500 kronor i månaden. 

Om du oroar dig över kostnaden kan vi lugna dig med att läkarutbildningen utomlands är CSN-berättigad, vilket innebär att du kan få lån och bidrag för att finansiera både studieavgifter och levnadskostnader. 

Blueberry har stor erfarenhet av att arbeta med läkarstudier utomlands och kan kostnadsfritt hjälpa till i hela processen. Starta din medicinska karriär med hjälp av Blueberry som guidar dig rätt!

Hitta en läkarutbildning utomlands här!

Senast uppdaterad: 06 apr 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-11-18

Studera i Norge

Fler och fler väljer att studera i vårt vackra grannland i väst, men hur gör man egentligen? Som student har du flera utbildningsval och möjligheter. Här har vi samlat all info om hur det fungerar att som svensk studera i Norge.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-08-26

Varför är det populärt att gå på college i USA?

För dig som vill påbörja din studieresa utomlands är college i USA ett bra alternativ. Se vilka skolor som är mest populära bland svenska studenter och hitta roliga praktiska kurser eller börja bygg din kandidatexamen på ett college som passar dig.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-10-30

Spetsa din IT-kompetens internationellt

Vill du ha en konkurrenskraftig utbildning inom en glödhet bransch? Kompetenser inom IT är eftertraktade nästan överallt – och en utländsk examen ger ditt CV ett extra lyft!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in