Läkarutbildning utomlands
20 jul 2022

Läkarutbildning utomlands - hur fungerar det?

Hur fungerar det att plugga till läkare utomlands? Vilka fördelar finns det och hur gör du för att ansöka? Här svarar vi på alla frågor du kan tänkas ha kring läkarstudier utomlands.

I Sverige är det idag svårt att komma in på flera medicinska utbildningar och speciellt på läkarprogrammet på grund av de begränsade antalet utbildningsplatserna. Resultatet av det är att studenter måste ha toppbetyg för att ens ha en chans att bli antagen till programmet och många ger därför upp på sina drömmar.

Men, ge inte upp på din dröm om att bli läkare! Det finns en annan väg att ta, vilket redan många andra studenter gjort - att studera till läkare utomlands. Varje år studerar nämligen tusentals svenska studenter utomlands för att just bli läkare, så varför inte du också? 

Hur fungerar det att studier till läkare utomlands?

Läkarutbildningen utomlands pågår vanligen likt i Sverige i 6 år och innehåller både teori och praktik, praktiken sker främst de senare åren och ofta ute på sjukhus/kliniker. 

En läkarutbildning från ett annat EU/EES-land godkänns av socialstyrelsen vilket innebär att du får ansöka om att få din legitimation godkänd för att sedan börja arbeta i Sverige. Detta stöds av EU-direktivet som säger att om du har godkänt legitimationsbevis från ett annat medlemsland så har du rätt att arbeta även i Sverige. 

Hela utbildningen ges på engelska och universiteten inkluderar vanligen även språkkurser för de internationella studenterna, så att du har alla förutsättningar för att tillsammans med din handledare möta patienter ute på sjukhusen under den praktiska delen av utbildningen. 

Vad kostar det att studera till läkare utomlands?

Generellt ligger kostnaden per år i länder som tillhör de baltiska länderna och Östeuropa på €10.500 – €13.000 men det finns även skolor som erbjuder en lägre studieavgift än så. Dessutom är det även låga levnadskostnader i dessa länder till många studenters lycka och det är därför inte ovanligt att ha en boendekostnad från 500 kronor i månaden. 

Om du oroar dig över kostnaden kan vi lugna dig med att läkarutbildningen utomlands är CSN-berättigad, vilket innebär att du kan få lån och bidrag för att finansiera både studieavgifter och levnadskostnader. 

Blueberry har stor erfarenhet av att arbeta med läkarstudier utomlands och kan kostnadsfritt hjälpa till i hela processen. Starta din medicinska karriär med hjälp av Blueberry som guidar dig rätt!

Hitta en läkarutbildning utomlands här!

Senast uppdaterad: 20 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-04-06

Vanliga frågor och svar om utlandsstudier

Vill du studera utomlands? Då är det säkerligen många frågor som snurrar i ditt huvud. På denna sida har vi på Studentum samlat de tio vanligaste frågorna om utlandsstudier. Finns inte svaret på din fråga här? Glöm inte att vi har ett forum för utlandsstudier där du kan utbyta erfarenheter med andra eller hitta rumskompisar.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-04-04

Plugga i Asien – en dröm för studentbudgeten

Asien har mycket att erbjuda, inte minst när det kommer till utlandsstudier. Här kan du hitta riktigt prisvärda alternativ och få ut det mesta av både din budget och din utlandsupplevelse!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-06-22

Så blev ett halvår en karriär

Hanna Bergström bestämde sig under 2017 att hon ville flytta till Los Angeles och studera en termin på Santa Monica College. Men sex månader blev sex år och hennes utlandstermin blev en hel Bachelor’s Degree. Nu jobbar hon med kunder som Billboard Music, Rihanna och Netflix. Läs mer om hennes spännande resa här. 

Läs mer
Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀