Visar 1-5 av 5 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Öppen för sen anmälan / har restplatser
Visar 1-5 av 5 träffar

TV- och radioutbildningarFör dig som vill göra karriär inom radio och podcast

Känns en karriär inom radio eller poddvärlden lockande? Att jobba inom branschen är ofta väldigt roligt då du ständigt får nya upplevelser och träffar nya människor. Du är med där det händer! En stor del av podd- och radioproduktioner sker på produktionsbolag. 

Utbildningar inom radio och podd

Du kan läsa utbildningar inom podd eller radio på ett flertal orter runt om i landet. För att jobba inom området är det vanligt att man läser radioproduktion, en utbildning som finns på högskolor, universitet och yrkeshögskolor. Utbildningen kommer att ge dig insikt hur arbetet på en radiostation drivs och hur program utformas, från idé till färdig produktion.

Bli nästa stora radioprofil

Jobba med radio

Vanliga yrken inom radiobranschen är programledare eller sidekick. För att passa som programledare för ett radioprogram krävs det att du har förmågan att snabbt kunna avgöra vad som är viktigt, vad som kan vara värt att lyfta fram respektive sålla bort och hitta intressanta vinklar och frågeställningar för de intervjupersoner du möter.

Du kan också arbeta som exempelvis producent eller med de tekniska delarna av radioproduktionen. En radioproducent ansvarar för programmets innehåll och är ansvarig för produceringen av program. Du ansvarar också för utformningen av samarbetet i en redaktion. Som ljudtekniker ansvarar du, precis som det låter, för ljudet och tekniken som används under sändning.

Framtiden inom radio och podd

Det är många som vill arbeta med radio och arbetsmarknaden är därför hårt konkurrensutsatt. En viktig egenskap i branschen är stresstålighet och förmågan att leda andra. Sedan podcastens explosionsartade intåg i våra liv har möjligheterna dock blivit större för oss alla att bli nästa verbala stjärna.

Om du är intresserad av själva produktionsdelen bör du vänja dig vid att arbetstiderna kan skifta beroende på vilken produktion du jobbar med för tillfället. Många inom branschen frilansar och anlitas då för specifika produktionsuppdrag.

Ta första steget mot din nya, spännande karriär - hitta din utbildning i listan ovan!

Jämför dina favoriter