Videoreportage
Ljud- och musikproduktionsprogrammet

Den snabba tekniska utvecklingen i branschen har under senare decennier medfört stora förändringar för produktion och distribution av ljud och musik. Produktioner som tidigare krävde stora personalresurser och en omfattande utrustning kan idag genomföras med en integrerad utrustning av mindre team, eller till och med av en enda person.
Producentens överblick och ansvar för både ekonomi och konstnärligt resultat ska kombineras med ljudteknikerns insikter i produktionsteknik och process. Till dessa personers insatser kommer musikerns, vars tillgång till de nya produktionsmedlen ger hen möjligheter till kontroll över produktionen på ett helt annat sätt än tidigare. I många fall smälter alla dessa roller ihop hos en och samma person. Ljud- och musikproduktionsprogrammet möter denna förändring genom att ge en bred utbildning, där både teori och praktik samt teknisk, konstnärlig och vetenskaplig skolning sammanflätas. Inspelning i och utanför studio, PA-ljud, ljud- och musikskapande till rörliga bilder är några av de produktionsområden som utbildningen omfattar.
Kontakt med arbetslivet
Under programmets tredje år kommer du att skriva ett vetenskapligt examensarbete, självständigt genomföra ett större produktionsprojekt samt vara ute på en arbetsplatsförlagd utbildning/praktik. Praktiken är mycket viktig för dig som student, där du får möjlighet att utveckla och praktisera det du brinner för inom ämnet. Samtidigt tränar du din förmåga att självständigt skapa dig både branscherfarenhet och kontaktnät hos framtida möjliga arbetsgivare.
Studera utomlands
Vi erbjuder dig möjlighet att studera vid ett av våra partneruniversitet eller hitta en praktikplats som en del av Erasmusprogrammet. En eller två terminer som utbytesstudent eller 2-12 månaders praktik inom EU är meriter som många arbetsgivare välkomnar.
Kommande starter
Efter studierna
Studenter som har läst detta program arbetar bland annat som musikproducent, ljuddesigner/ljudtekniker/ljudläggare för film, tv, interaktiva medier och webb, som ljudtekniker på konsertscener, event och teatrar samt produktionstekniker på radio, produktionsbolag och liknande.
Hur ser arbetsmarknaden ut?
Mediebranschen är brokig, snabbt föränderlig och i ständig utveckling. Fasta anställningar är dock relativt få i förhållande till antalet arbetstillfällen, vilket innebär att yrkesverksamhet i regel kräver eget företagande. Utbildningen förbereder för detta bland annat genom kurser i entreprenörskap och projekthantering direkt kopplat till branschen.
Examen
Filosofie kandidatexamen, huvudområde: Ljud- och musikproduktion.
Så ansöker du
Examen & Intyg
Intresseanmälan
Välkommen till Högskolan Dalarna
Högskolan Dalarna har 14 000 studenter och 820 anställda. Ungefär 11 000 studenter vid lärosätet studerar nätbaserat på distans. Högskolan Dalarna ligger i framkant gällande studier på distans och nätbaserad undervisning. Högskolan Dalarna har ett brett utbildningsutbud både på grundnivå och...