Visa studentum.se som: Mobil

Journalistik! – Radio, Webb, Reportage

Jakobsbergs Folkhögskola
Sammanfattning
Utbildningstyp: Folkhögskoleutbildning
Utbildningsort: Stockholm
Längd: 1 år
Utbildningstakt: Heltid
Studiestöd: Ja
Startdatum: 2018-08-20 - Stockholm

Journalistik! – Radio, Webb, Reportage

Bli journalist!

Lär dig grunderna i journalistik och att arbeta som journalist: både med skrivande och radio. Fokus är på den berättande journalistiken, nyheter och radio. Vi arbetar främst praktiskt.

Är du intresserad av berättande och journalistik? Vill du arbeta som journalist?
På kursen får du lära dig grunderna inom journalistik med fokus på reportage och skrivande. Vi ger även en kurs i radio samt en orientering inom tv och webb. Efter ett år har du möjlighet att söka vidare till praktikterminen.

Vi har även påbyggnadskurser i frilansande och radioberättande. Våra tidigare deltagare arbetar bland annat på Sveriges radio, SVT, lokaltidningar, fackpress, UR, dagstidningar och kvällstidningar.

Utbildningens innehåll

Under kursen Journalistik! – Radio, Webb, Reportage,  får du lära dig olika typer av reportage både i tryckt form och i etermedia (radio och TV) samt på webben. Du kommer att arbeta med layout, redigering och bildbehandling för att kunna fungera på en tidningsredaktion eller för att etablera dig som frilansjournalist.

Under dagstidningsövningarna och momenten i magasinsproduktion får du mycket tid till att öva upp dina färdigheter. Du får också en grundkurs i digitalfotografering och använder sedan kameran under alla moment i kursen. En kortare introduktion till tv och webb ges också under året.

Du kommer bland annat att gå kurser inom:

  • intervjuteknik
  • redigering, bildbehandling och layout
  • magasinproduktion
  • källkritik och medieanalys
  • digital fotografering
  • research
  • nyhetslogik

Skrivkurs på hösten – praktiskt arbete på våren

Under hösten är det fokus på att skriva reportage. Du får då gå en skrivkurs och lära dig skriva reportage, krönika, kåseri, recension, notis och nyhetsartikel. Du kommer också läsa och analysera olika texter.  Reportageskrivande och analys av texter i mindre grupper en gång i veckan är själva kärnan i utbildningen.

Under våren får du först lära dig göra radio: inspelnings- och intervjuteknik, redigering och programbygge. Du gör då en Enoch (ett kortare inslag på drygt en minut) och radioporträtt samt ett längre radiomagasin. För redigeringen använder skolan Digas, samma system som Sveriges Radio använder.

Du är också med om att göra ett tryckt magasin. Grunderna för webb-TV gås igenom och prövas praktiskt.

För mer information om Journalistik! – Radio, Webb, Reportage , vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Ansökan
Bifoga till ansökningshandlingarna ett brev där du berättar om dig själv och varför du söker till linjen. Skriv med dubbelt radavstånd på max två A4-sidor (4000 tecken). Bifoga dessutom en komplett meritförteckning.

Påbyggnadsutbildning

Efter utbildningen finns det möjlighet att gå en praktiktermin (3:e termin). Därefter kan man välja en frivillig påbyggnadskurs (4:e termin).

Examen & Intyg

Alla som studerar på skolan får intyg efter genomgången kurs. Det krävs minst 80 % närvaro för att få ett komplett intyg.

Jakobsbergs Folkhögskola Facebook

Kostnader

Se utbildningens hemsida!

Jakobsbergs Folkhögskola

Jakobsbergs Folkhögskola


I en gammal herrgård på en kulle i Jakobsberg, drygt 19 minuter med pendeltåg från centrala Stockholm, ligger Jakobsbergs folkhögskola. I över nittio år har skolan stått för en solidarisk och humanistisk samhällssyn. Här kan du studera estetiska utbildningar inom...


Läs mer om Jakobsbergs Folkhögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om utbildningen: Journalistik! – Radio, Webb, Reportage .


En intresseanmälan ger dig möjlighet att komma i kontakt med utbildningsarrangören


Du blir kontaktad och får mer information - För att kunna ta rätt beslut


En intresseanmälan är ingen bokning. Du förbinder dig inte till något

Errors
Valfritt

Hitta till utbildaren

Jakobsbergs Folkhögskola

Folkhögskolevägen 1, Box 161
177 23 Järfälla

Recensioner

Sara A   |   2017-03-13
Jag har lärt mig så otroligt mycket under det här året. Det är en stor fördel att få jobba så mycket praktiskt som vi gjort. Lärarna är duktiga och engagerade och har mycket tid för varje person i klassen. Vi lär oss också mycket av varandra eftersom vi har textsamtal varje vecka och lär oss att titta kritiskt på våra egna och andras texter. Jag...
Visa mer
          (5)
David   |   2017-03-12
Ungefär som ett "tekniskt basår", fast med journalistik då, där du får lära dig grundarna i "hantverket". Tyvärr är undervisningen fortfarande inriktad på det analoga, det är papperstidning, papperstidning, papperstidning. Webben sätts inte i första hand. Och om du vill hitta praktik får du göra det själv. Men det är bra lärare, det är inget flum.
          (3)
Lerob   |   2015-03-17
Bra och bred utbildning. Kunniga lärare som kompletterar varandra. God mat, fin skola. Aningen dyr utbildning, känner inte att man får allt man betalar för. Resan vi skulle göra ställdes in till exempel och vi har fått betala själva för all transport till alla ställen vi varit på. Lite dåligt med material också, kunde vara bättre datorer oc...
Visa mer
          (3)