Visa studentum.se som: Mobil

Journalistik! – Radio, Webb, Reportage

Jakobsbergs Folkhögskola
Sammanfattning
Utbildningstyp: Folkhögskoleutbildning
Utbildningsort: Stockholm
Längd: 1,5 år
Utbildningstakt: Heltid
Studiestöd: Ja

Journalistik! – Radio, Webb, Reportage

Bli journalist!

Lär dig grunderna i journalistik och att arbeta som journalist: både med skrivande och radio. Fokus är på den berättande journalistiken, nyheter och radio. Vi arbetar främst praktiskt.

Är du intresserad av berättande och journalistik? Vill du arbeta som journalist?

På kursen får du inledningsvis lära dig grunderna inom journalistik, med särskilt fokus på reportage och skrivande. Under andra terminen bygger vi på med radio samt ger dig en introduktion till tv- och webbjournalistik. Den tredje terminen innefattar en praktik på tio veckor - nu får du omsätta dina förvärvade kunskaper i en redaktionell miljö. En plats på tredje terminen förutsätter att du själv sökt och fått praktik. Lärarna vägleder och stöttar dig i ditt sökande.

Våra tidigare deltagare arbetar bland annat på Sveriges radio, SVT, lokaltidningar, fackpress, UR, dags- och kvällstidningar samt på contentbyråer och med kommunikation.

Jakobsbergs folkhögskola har även påbyggnadskurser i frilansande och radioberättande.

Praktisk journalistik

Hos oss är utbildningen praktiskt inriktad. Research och intervjuer lär du dig genom att skriva reportage och att diskutera texter med lärare och andra deltagare. Du kommer att arbeta med layout, redigering och bildbehandling för att kunna fungera på en tidningsredaktion eller för att etablera dig som frilansjournalist. Vi arbetar hela tiden branschnära vilket gör att du får bra koll på din framtida arbetsmarknad.

Under radiokursen spelar du in ljud och intervjuer som du sedan spelar upp i klassrummet. Genom att sätta ihop inslag och få feedback på dina produktioner lär du dig hela processen, från berättande till inspelning och redigering.
Du kommer att få göra många skrivövningar för att locka fram din kreativitet - och för att upptäcka hur roligt det är att formulera sig. Dessutom går vi igenom berättarteknik och stilistik.

Under dagstidningsövningarna och vår magasinsfokus får du mycket tid till att öva upp dina färdigheter inom det journalistiska hantverket. Vi ger också en grundkurs inom digitalfotografering och använder sedan kameran under alla moment i kursen. En kortare introduktion till tv och webb ges också under året. Där får du bland annat lära dig att klippa och filma med mobilkameran ute på fältet. Vi går igenom hur vi når ut på nätet.

För mer information om Journalistik! – Radio, Webb, Reportage , vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Ansökan
Bifoga till ansökningshandlingarna ett brev där du berättar om dig själv och varför du söker till linjen. Skriv med dubbelt radavstånd på max två A4-sidor (4000 tecken). Bifoga dessutom en komplett meritförteckning.

Påbyggnadsutbildning

Efter utbildningen finns det möjlighet att gå en praktiktermin (3:e termin). Därefter kan man välja en frivillig påbyggnadskurs (4:e termin).

Examen & Intyg

Alla som studerar på skolan får intyg efter genomgången kurs. Det krävs minst 80 % närvaro för att få ett komplett intyg.

Jakobsbergs Folkhögskola Facebook

Kostnader

Se utbildningens hemsida!

Jakobsbergs Folkhögskola

Jakobsbergs Folkhögskola


I en gammal herrgård på en kulle i Jakobsberg, drygt 19 minuter med pendeltåg från centrala Stockholm, ligger Jakobsbergs folkhögskola. I över nittio år har skolan stått för en solidarisk och humanistisk samhällssyn. Här kan du studera estetiska utbildningar inom...


Läs mer om Jakobsbergs Folkhögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Journalistik! – Radio, Webb, Reportage

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Jakobsbergs Folkhögskola

Folkhögskolevägen 1, Box 161
177 23 Järfälla

Recensioner

Sara A   |   2017-03-13
Jag har lärt mig så otroligt mycket under det här året. Det är en stor fördel att få jobba så mycket praktiskt som vi gjort. Lärarna är duktiga och engagerade och har mycket tid för varje person i klassen. Vi lär oss också mycket av varandra eftersom vi har textsamtal varje vecka och lär oss att titta kritiskt på våra egna och andras texter. Jag...
Visa mer
          (5)
David   |   2017-03-12
Ungefär som ett "tekniskt basår", fast med journalistik då, där du får lära dig grundarna i "hantverket". Tyvärr är undervisningen fortfarande inriktad på det analoga, det är papperstidning, papperstidning, papperstidning. Webben sätts inte i första hand. Och om du vill hitta praktik får du göra det själv. Men det är bra lärare, det är inget flum.
          (3)
Lerob   |   2015-03-17
Bra och bred utbildning. Kunniga lärare som kompletterar varandra. God mat, fin skola. Aningen dyr utbildning, känner inte att man får allt man betalar för. Resan vi skulle göra ställdes in till exempel och vi har fått betala själva för all transport till alla ställen vi varit på. Lite dåligt med material också, kunde vara bättre datorer oc...
Visa mer
          (3)
Beställ information

För att få mer information om Journalistik! – Radio, Webb, Reportage via mejl, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Journalistik! – Radio, Webb, Reportage
Kursrecensioner
          (3,7)
Baseras på 7 recensioner
Se alla recensioner för utbildningen
Arrangörsrecensioner
          (4,4)
Baseras på 51 recensioner
Se alla skolans recensioner