Visar 1-5 av 5 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-5 av 5 träffar

Juristprogrammet - För dig som vill jobba inom juridik

Juristprogrammet – En framtid som jurist

Är du strukturerad och intresserad av det juridiska systemet? Läs juristprogrammet! Efter 4,5 års studier är du redo för en framtid inom statlig och kommunal förvaltning, på advokatbyråer, försäkringsbolag och banker (för att nämna några).

Juristprogrammet går att läsa på sju olika universitet i Sverige. Eftersom en juristexamen är en akademisk examen finns det inga andra utbildningstyper än universitet och högskola som erbjuder juristprogrammet. Din examen är jurist kandidat-/juristexamen eller Master of Laws på engelska. Programmet består av 180 högskolepoäng på grundläggande nivå, 60 högskolepoäng inom valbara specialkurser och ytterligare 30 högskolepoäng utgörs av ditt examensarbete. Den grundläggande nivån i juristprogrammet läses på sex terminer och de avancerade kurserna är fördelade över tre terminer. 

Juristprogrammet rustar dig för ditt kommande yrkesliv

Under juristprogrammets avancerade nivå om tre terminer fördjupar du dig inom juridiska ämnesområden och får färdigheter och förmågor som är viktiga att ha när du senare arbetar som jurist. Många arbeten som lockar den juridikintresserade är endast tillgängliga för dig som har läst juristprogrammet. Undervisningen sker både genom klassiska föreläsningar och seminarium men också genom intervjuer och rollspel för att du ska få en så stor förståelse för ditt kommande yrkeslivet som möjligt.

Vem kan läsa juristprogrammet?

Eftersom juristprogrammet endast kan läsas på ett fåtal universitet i Sverige är konkurrensen om plataserna ganska hård. Många som vill läsa juristprogrammet väljer att göra högskoleprovet eller läsa upp sina betyg för att öka sina chanser. För att kunna söka behöver du ha allmän behörighet och ha läst gymnasiekurser som förbereder dig för högre studier inom juridik. Eftersom en viss del av den obligatoriska kurslitteraturen är på engelska underlättar det om du som juristprogrammet känner dig bekväm med det engelska språket.

Vad händer efter juristprogrammet?

Du som har läst juristprogrammet kan vara verksam inom i princip vilken bransch du vill. Många arbetar inom statlig och kommunal förvaltning, på banker, med försäkring eller som domare, advokat och åklagare. Många arbetar även internationellt med mänskliga rättigheter, fördjupar sig i hur företag reglerar sina affärsrelationer eller förskar inom rättsvetenskap.

Att arbeta inom rättsväsendet med att t.ex. försvara, åtala eller döma är otroligt komplext och den process som bedrivs i rätten kan få stora konsekvenser för de inblandade. Om du vill jobba som domare, advokat eller åklagare måste du studera vidare efter ett par yrkesverksamma år.

Jämför dina favoriter
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 1 utbildningar inom kategorin Jurist som ges utomlands?