Utbildning till intensivvårdssjuksköterska

Rädda liv i högt tempo

Som intensivvårdssjuksköterska är du med och hjälper människor i deras mest kritiska lägen. Ta nästa steg i karriären och få ett ansvarsfullt jobb i högt tempo! Hitta den utbildning till intensivvårdssjuksköterska som passar dig bäst!
Visar 1-8 av 8 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-8 av 8 träffar

Mer om utbildning till intensivvårdssjuksköterska

Är du utbildad sjuksköterska och intresserad av att ta nästa steg i karriären? Trivs du med att arbeta i högt tempo och med stort patientansvar? Då kan en utbildning till intensivvårdssjuksköterska vara rätt för dig!

En utbildning till intensivvårdssjuksköterska är oftast ett år lång och omfattar mellan 60–75 högskolepoäng. I vissa fall går utbildningen att läsa på deltid vilket innebär att du kan arbeta vid sidan av dina studier.

Under en utbildning till intensivvårdssjuksköterska får du läsa kurser som bland annat:

  • Anestesi- och intensivvård
  • Klinisk fördjupning inom intensivvård
  • Omvårdnad med inriktning mot intensivvård

Utbildningen inkluderar också verksamhetsförlagd utbildning (VFU).

Vad gör en intensivvårdssjuksköterska?

Som intensivvårdssjuksköterska arbetar du med att vårda personer med svåra sjukdomstillstånd och som därför är i behov av intensivvård. Ofta har patienterna allvarliga sjukdomar eller skador vilket kräver mycket tillsyn och det ingår ofta i dina arbetsuppgifter att hantera den tekniska utrustning som patienten ofta är kopplad till.

Andra vanligt förekommande arbetsuppgifter för dig som utbildat dig till intensivvårdssjuksköterska är att ta prover, förbereda patienten inför läkarundersökning samt ansvara för att patienterna på din avdelning får den omvårdnad de behöver. Som

intensivvårdssjuksköterska arbetar du i nära samarbete med anhöriga och du får ofta ansvara för att ge både läkemedel och dropp till patienten.

Vad behöver jag kunna för att gå en utbildning till intensivvårdssjuksköterska?

För att kunna gå en utbildning till intensivvårdssjuksköterska behöver du först utbilda dig till sjuksköterska. Sjuksköterskeprogrammet är en treårig utbildning som ger dig en ämnesexamen på kandidatnivå samt en yrkesexamen med legitimation. När du är klar med din sjuksköterskeutbildning kan du vidareutbilda dig inom olika specialistområden – där intensivvård är ett av specialistområdena.

Som person är det bra att du i din yrkesroll kan behålla lugnet i en pressad situation. Det är viktigt att du är bra på att observera och iaktta och att du kan fatta snabba och korrekta beslut under tidspress. Då du även fungerar som ett stöd för anhöriga är det också viktigt att du har lätt för att hantera personer som kan vara både oroliga och stressade.

Var kan jag arbeta efter en utbildning till intensivvårdssjuksköterska?

Som utbildad intensivvårdssjuksköterska kan du arbeta inom läns- och regionsjukvård likväl som inom den privata vårdsektorn. Det är vanligt att du som läst en utbildning till intensivvårdssjuksköterska arbetar på en akutmottagning, smärtbehandlingsavdelning eller på en intensivvårdsavdelning (IVA). Du kan efter utbildningen även söka internationella uppdrag som gör att du kan arbeta utomlands.

Jämför dina favoriter