Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)

Historikerprogrammet

Uppsala Universitet, i Uppsala
Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik
Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Uppsala

Om utbildningen

Vill du förstå såväl det förflutna som vår samtid? Historia innebär studier av hur människor och samhällen har förändrats över tid. Genom att studera bakgrunder, orsaker och effekter av förändringar såväl lokalt, regionalt som globalt får du perspektiv på ekonomiska, politiska och sociala system. På historikerprogrammet analyseras även kultur, ideologi och vetenskap i sina historiska sammanhang. Stor vikt läggs vid förklaringar av historiska processer, samt hur uppdelningar av människor i sociala klasser, kön och andra grupper skapats och omskapats genom tiderna. Historiska perspektiv ger möjlighet att analysera sådant som vi idag betraktar som givet.

Utbildningen är ett samarbete mellan ämnena historia, ekonomisk historia och idéhistoria. Programmet är en studieintensiv och snabb väg till högre studier. Introduktionsterminen ger behörighet till fortsättningskursen i alla tre ämnena.

Programmet leder till en filosofie kandidatexamen med ekonomisk historia, historia eller idéhistoria som huvudområde.

Du får en rad färdigheter av betydelse för historikeryrken och för arbetslivet i allmänhet. Du lär dig till exempel källkritik, textanalys och förmågan att systematiskt undersöka stora och komplexa material. Arbetsmarknaden efter studierna är både bred och varierad. Du kan bland annat få jobb som utredare eller arbeta med liknande uppgifter inom myndigheter, organisationer och företag.

Så ansöker du

Grundläggande behörighet + Historia 1b eller 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Examen & Intyg

Kandidatexamen
Uppsala Universitet
Box 256
751 05 Uppsala

Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på både grundnivå och avancerad nivå. Nya masterutbildningar lockar...

Läs mer om Uppsala Universitet och visa alla utbildningar.

Highlights