Avancerad nivå (Magister- och Masterexamen)

Masterprogram i geologiska vetenskaper

Stockholms universitet, i Stockholm
Längd
120 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik
Längd
120 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Stockholm

Om utbildningen

Masterprogrammet i Geologiska vetenskaper omfattar studiet av de processer som format vår planet, från plattektoniska effekter avseende bergskedjebildning och bassängutveckling till att förstå bakomliggande orsaker till vulkanism och jordbävningar. Du kommer att studera processer som kontrollerar Jordens klimatsystem på såväl mänskliga tidsskalor som de som sträcker sig hundratals miljoner år tillbaka i tiden. Vårt utbildningsprogram grundas främst på områden biogeokemi, marin geologi och geofysik, samt petrologi och tektonik. Inom det biogeokemiska området studeras grundämnenas spridning och de processer som äger rum i alla tänkbara miljöer (vatten, luft, berggrund och det lösa jordtäcket). Inom det maringeologiska området koncentrerar vi oss på studiet av fysikaliska, kemiska och biologiska egenskaper i sediment och sedimentära bergarter, för att klarlägga de processer som bidrog till deras bildning samt att rekonstruera planeten Jordens miljö- och klimatutveckling. Marina geofysikaliska metoder används bl. a. för digital kartering av havsbottnar och är en central del av ämnet vid SU. Inom området petrologi och tektonik studeras såväl storskalig metamorfos, tillsammans med tektonik och magmatism, lokala vätskeflöden och kemisk transport. Våra studier omfattar både pågående miljöutveckling och utvecklingen av liv under hela Jordens historia.

Så ansöker du

För tillträde till programmet med inriktning geologi krävs kunskaper motsvarande kandidatexamen, vari skall ingå minst 90 hp i geologi, geovetenskap, miljövetenskap, oceanografi eller ett närliggande naturvetenskapligt ämne. Engelska 6.

Examen & Intyg

Masterexamen
Stockholms universitet
Universitetsvägen 10A
106 91 Stockholm

Stockholms universitet

En utbildning från Stockholms universitet är en merit som skapar goda förutsättningar för arbete och karriär, både nationellt och internationellt. Du kan välja bland över 200 program och 1900 fristående kurser inom humaniora, juridik, lärarutbildning, naturvetenskap, samhällsvetenskap och språk. Vid...

Läs mer om Stockholms universitet och visa alla utbildningar.

Highlights