Sammanfattning
YH-utbildning
Skara
1 år
Heltid
Studiemedelsberättigad
Klövvårdare

Om utbildningen

Tycker du om kor? Vill du påverka djurens välbefinnande?

Vill du starta ditt eget företag? Då har vi utbildningen för dig!

På BYS i Skara finns landets första och enda längre klövvårdarutbildning. Tillsammans med näringen, Svenska Klövvåradarföreningen och andra intressenter har vi tagit fram en ettårig utbildning där du får lära dig om kons anatomi och fysiologi, djurstallar, utfordring, ergonomi, kommunikation, entreprenörskap där fokus ligger på att starta ditt egna företag samt förstås - klövvård!

Föreläsningarna ges av våra lärare, forskare på SLU - Sveriges Lantbruksuniversitet samt av företagare och representanter från näringslivet i branschen. Du får alltså ta del av de senaste rönen inom forskningen och beprövad erfarenhet.

Det blir allt viktigare att sköta om kornas klövar, både mjölk- och köttdjursbesättningarna blir allt större. Fler och fler djur finns i lösdrift och i robotstall för mjölkkor ställer det ökat krav på att djuren kan röra sig obehindrat. Därför krävs det tätare och även andra klövvårdande insatser än tidigare. Förutom att klövvård är en viktig faktor för god djuromsorg poängterar branschen att god klövvård är en förutsättning för god lönsamhet i mjölkproduktionen.

Behovet av klövvårdare är stort, speciellt i vissa delar av landet. Med stor säkerhet kommer behovet av välutbildade klövvårdare att öka ännu mer.
Du kommer att bli efterfrågad! 

Du kommer att bli efterfrågad!

Utbildningens upplägg

Utbildningen finns på Naturbruksskolan Uddetorp i Skara och är en yrkeshögskoleutbildning på heltid och semidistans under 2 terminer. Under din studietid varvas teori med praktik. Ca 10 veckor är förlagda på skolan i Skara, ca 10 veckor läses på distans och ca 20 veckor är du hos en certifierad klövvårdare och gör din LIA (lärande i arbete). 

Lärande i arbete - LIA
Din LIA kan du göra var som helst i landet. Och du kan med fördel dela upp dina 20 veckor på flera olika praktikplatser.

Varför välja Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS)?

Behov på

arbetsmarknaden

CSN-berättigad

Praktik/LIA

Förkunskaper

Krav på särskilda förkunskaper
Minst 1 års dokumenterad erfarenhet från arbete i nöt- och /eller mjölkbesättning alternativt klövdjur i djurpark med minst en sysselsättningsgrad på halvtid.

Examen & Intyg

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen till klövvårdare. För att få examensbevis krävs minst betyget godkänd i samtliga de kurser som ingår i din valda utbildningsinriktning.

Kursinnehåll

 • Djurstallar
 • Examination
 • Foder och utfodring
 • Anatomi och fysiologi
 • LIA 1
 • LIA 2
 • Ekonomi och Entreprenörskap
 • Klövvård
 • LIA 3
 • Ergonomi och arbetsmiljö
 • Kommunikation

Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS)

Studera på Biologiska yrkeshögskolan - få ett yrke för framtiden!

Bli en spjutspets inom den gröna näringen och få ett yrke för framtiden! Vi erbjuder yrkeshögskoleutbildningar inom lantbruk, djur, skog och teknik. Våra utbildningar verkar i nära samarbete med bransch, företag och organisationer inom de gröna näringarna. Detta är en...


Läs mer om Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS) och visa alla utbildningar.

Hitta till utbildaren

Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS)

Naturbruksskolan Uddetorp/BYS Uddetorp 1
532 96 Skara

Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(4,0)
Baseras på 10 recensioner.
Se alla skolans recensioner