Avancerad nivå (Magister- och Masterexamen)

Masterprogram i arkivvetenskap, biblioteks- och informationsvetenskap respektive museologi (ABM)

Längd
120 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik
Längd
120 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Lund

Om utbildningen

ABM-mastern vänder sig till dig som vill arbeta inom arkiv, bibliotek, museer eller näraliggande kultur-, informations- och forskningsverksamheter. I programmet väljs inriktning mot ett av ämnena arkivvetenskap, biblioteks- och informationsvetenskap eller museologi.

ABM-mastern har en huvudsaklig inriktning på kommunikation som sker i arkiv, på bibliotek och museer och som syftar till att göra information och kultur tillgänglig för olika målgrupper. ABM-masterns profil svarar mot en förändring i synen på relationen mellan medborgare och samhällets minnesinstitutioner som ställer nya krav på yrkeskunnande.

I programmet fokuseras förmedling av information och kultur samt verksamhetsutveckling av de institutioner och organisationer där förmedlingen äger rum. Metoder, tekniker och andra förutsättningar för att tillgängliggöra arkivens, bibliotekens och museernas material är därför viktiga inslag för att klargöra olika sätt att möta verksamheternas användare. Frågor som rör digitalisering och webben som professionellt redskap utgör naturliga inslag i programmet.

Programmet innehåller såväl gemensamma som ämnesspecifika inslag samt ger möjlighet till specialisering genom en valbar kurs. Efter utbildningen kan du bl.a. söka arbete som arkivarie, bibliotekarie, museitjänsteman eller vid liknande kultur-, informations- och forskningsinstitutioner. Fördjupningen i ett avslutande examensarbete gör även programmet forskningsförberedande i respektive ämne.

http://www.kultur.lu.se/program/HAABM

Så ansöker du

För tillträde till programmet krävs kandidatexamen. Det finns inget krav på specifik ämnesspecialisering.

Examen & Intyg

Masterexamen
Lunds universitet
Lund

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare,...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar.

Highlights