Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)

Konstnärligt kandidatprogram i dramatiskt skrivande

Lunds universitet, i Malmö
Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik
Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Malmö

Om utbildningen

Teaterhögskolan i Malmö erbjuder en fyraårig konstnärlig kandidatutbildning i dramatiskt skrivande dit tre till fyra studenter antas vartannat år. Utbildningen vänder sig till dig som har en stor passion för att skriva och berätta något väsentligt och syftar till att utbilda dramatiker med god konstnärlig och professionell förmåga.

Du som söker behöver inte ha stor erfarenhet av att skriva just dramatik men du behöver ha stor vana att skriva.

Dramatikerutbildningen fokuserar huvudsakligen på skrivande för teaterscenen men du kommer också att övas i att skriva för andra konstnärliga sammanhang som film, TV och ljudmedier. Under utbildningen kommer du att ges möjlighet till både praktik på en teater och att få ditt examensverk uppfört som en föreställning. 

Utbildningen består av sex obligatoriska terminer, där grunden för dramatiskt skrivande skapas, samt två valbara kompletterande terminer. Den första valbara terminen består av praktik på en teater med fokus på dramaturgens arbete, medan den andra valbara terminen består av ett uppsättningsarbete i samarbete med en professionell regissör och studenter på skådespelarprogrammet.

Efter utbildningen kan du arbeta som dramatiker eller dramaturg för scenkonst, film eller till exempel radioteater. Några av Sveriges främsta dramatiker har gått på utbildningen och är nu yrkesverksamma som manusförfattare för både scen och film, och som dramaturger.

Undervisningen sker på svenska. Det kan förekomma undervisning på andra skandinaviska språk och på engelska av gästlärare som dramaturger, regissörer och konstnärliga ledare vid olika teatrar. På skolan är det nationella och internationella perspektivet av stor vikt, och utbildningen inkluderar studieresor, medverkan på teaterfestivaler och utbyten med andra skolor. Utbildningen har också nära samarbeten med Malmös rika teaterliv.

https://www.thm.lu.se/utbildning-0/dramatikerprogrammet

Så ansöker du

Grundläggande behörighet 

Examen & Intyg

Kandidatexamen
Lunds universitet
Lund

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare,...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar.

Highlights