Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)

Kandidatprogram inom Europastudier med humanistisk profil

Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik
Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Lund

Om utbildningen

Vad är Europa? En kontinent, en kulturhistorisk civilisation, en politisk idé, ett fredsprojekt, en illusion? Frågan om vad Europa är, var dess gränser finns, och hur dess framtid kan komma att se ut är idag ytterst aktuella. För att besvara dessa frågor krävs en bredd av kompetenser; historiska, statsvetenskapliga och kulturvetenskapliga. Dessutom behövs kunskaper om och i europeiska språk. Som student på Kandidatprogrammet i Europastudier med humanistisk profil får du en utbildning som kombinerar områdesstudier och språkstudier med goda möjlighet till praktik och utbytesstudier.

Humanistiska Europastudier

Kandidatprogrammet i Europastudier vid Språk- och litteraturcentrum är ett treårigt program med en humanistisk profil. Inom programmet varvas teoretiska kurser om den europeiska samtiden och kulturhistorien med praktiska moment som gör studenten väl rustad för arbetsmarknaden.

Under utbildningen

Inom programmet studeras hur idén om ett gemensamt Europa har växt fram och vilken betydelse denna idé har idag. Vi ställer oss frågan om man idag tala om förekomsten av en europeisk identitet hos Europas befolkning. Dessutom tränger vi ner i det europeiska kulturlandskapets lokala och regionala variationer, genom ett block av kurser med namnet Regionernas Europa. Inom programmet behandlas även den europeiska integrationsprocessen, EU:s institutioner och en rad aktuella frågor, såsom migration, nationalism, separatism och religiösa och sociala förhållanden i dagens Europa.  

I programmet ingår 60 hp språkstudier, som lägger en grund för kunskaper om de länder och regioner där det valda språket används. Dessutom läser studenterna en kurs i projektledning och kommunikationsstrategier. Studenterna kan även välja att göra praktik under sina studier. Våra studenter är uppskattade praktikanter inom EU:s verksamheter i Bryssel, på regionala EU-kontor, inom kulturinstitutioner, frivilligföreningar och ambassader. 

Efter utbildningen

Humanistiska europavetare kan arbeta nationellt och internationellt med exempelvis

  • EU-frågor inom myndigheter och organisationer
  • Samhälls- och omvärldsanalys åt myndigheter och organisationer
  • Projektledning och kommunikation
  • Kulturfrågor och interkulturell kommunikation
  • Framställning av informationsmaterial med europeisk tematik
  • Utbildning och upplysningskampanjer inom Europafrågor

En kandidatexamen i humanistiska europastudier ger även en bra grund för vidare studier på avancerad nivå och forskarutbildning.

http://www.sol.lu.se/europastudier/program/kandidatprogrammet-i-europastudier/

Så ansöker du

Grundläggande behörighet + Historia 1b eller 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.

Examen & Intyg

Kandidatexamen
Lunds universitet
Lund

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare,...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar.

Highlights