Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)

Kandidatprogram i socialantropologi

Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik
Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Lund

Om utbildningen

Världen präglas allt mer av mångfald, kulturella möten och skiftande identiteter. Socialantropologer utforskar hur människors tänkesätt påverkar deras samhällen och hur samhälle och kultur får människor att tänka och handla som de gör. Programmet har en tydlig koppling till arbetsliv och det omgivande samhället, särskilt under år 3.

SGSAN, Kandidatprogram i socialantropologi. Startar varje höst.

Vad är socialantropologi?

Socialantropologer utforskar hur människor tänker och inrättar sina liv utifrån sina egna kulturella och sociala förutsättningar och, omvänt, hur samhällsstrukturer och kulturella normer får människor att tänka och handla som de gör. Ämnet kan behandla alltifrån politiska strukturer, migration och social exkludering till schamanism, etnicitet, släktskap, genus och sexualitet. Detta görs alltid med ett perspektiv som lyfter fram det sociala livets mest centrala aspekter - maktstrukturer, moraliska värderingar, trosföreställningar och identitetsskapande.

Världen vi lever i präglas allt mer av globalisering, kulturell mångfald och skiftande identiteter. Människor, ideologier och tänkesätt rör sig allt snabbare över världen, vilket ger upphov till både nya gemenskaper och nya utanförskap. Omvärldens ökande föränderlighet och komplexitet kan kännas svårbegriplig och hotande.

För att förstå och hantera samtidens utmaningar behövs en förmåga att tänka utanför och bortom konventionella ramverk och att nyfiket undersöka det som vid första anblick kan verka konstigt och obegripligt. Socialantropologi erbjuder redskap som gör detta möjligt.

Socialantropologer studerar idag ursprungsfolk och bonde- och stadsbefolkningar utanför Europa såväl som lokalsamhällen, minoritetsgrupper och subkulturer i vår egen del av världen. Oavsett om det gäller arbetsplatskulturer eller möten mellan människor med skilda ursprung så ifrågasätter socialantropologin det till synes självskrivna. Vi gör oftast långvariga fältarbeten där vi lever tillsammans med de människor vi studerar och utgår från ett inifrånperspektiv då vi tar deras synsätt på allvar. Detta innebär också ett personligt engagemang i dem vi möter och även en ökad förståelse av och kritisk blick på vårt eget samhälle.

Under utbildningen

Vi lägger fokus vid att se samband och kritiskt granska sociala konstruktioner av människor och samhällen. Under utbildningen kommer du att utveckla förståelse för skillnaden mellan människors avsikter och deras levda praktik.

Du kommer att få öva på socialantropologisk metod genom att göra intervjuer och deltagande observationer. Under den femte terminen i tillämpad antropologi genomförs ett projektarbete i grupp i samverkan med externa samhällsaktörer. Inför ditt examensarbete kommer du också att få göra en egen mindre fältstudie.

Samverkan med organisationer och myndigheter är en integrerad del av utbildningen. Du förbereds för arbete med interkulturell kommunikation och mångkulturell kompetens både nationellt och internationellt. Du har också möjlighet att bedriva studier vid ett lärosäte utomlands under minst en termin.

Söka till senare del av programmet

Vissa år ges möjligheten att söka direkt till termin 5 på programmet ifall du uppfyller vissa krav. Om möjligheten ges just nu kan du se mer information på https://www.lu.se/lubas/i-uoh-lu-SGSAN-SEDE

Så ansöker du

Grundläggande behörighet + Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Examen & Intyg

Kandidatexamen
Lunds universitet
Lund

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare,...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar.

Highlights