Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)

Kandidatprogram i religionsvetenskap och teologi

Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik
Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Lund

Om utbildningen

Religion berör både världspolitiken och det som händer i vår närhet. Att analysera de bakomliggande strukturerna är centralt för att förstå människan både i historien och nutiden. Här lär du dig att använda religionsvetenskapliga perspektiv för att få en bredare och djupare förståelse av både individer och samhällen.

Utbildningens innehåll

Under programmets första termin läser du en grundkurs i religionsvetenskap. Du studerar religionerna judendom, kristendom, islam, hinduism, buddhism med tonvikt lagd vid deras läror, praxis, texter och historiska utveckling.

Följande terminer väljer du själv vad du vill fördjupa dig inom. På CTR finns flera spännande ämnen och du kan till exempel specialisera dig inom religionshistoria, islamologi, judaistik, bibelvetenskap, kyrko- och missionsstudier och tros- och livsåskådningsvetenskap.

Mot slutet av programmet skriver du ett självständigt arbete i form av en kandidatuppsats. Beroende på inriktning av dina studier kan du sedan ansöka om en filosofie kandidatexamen eller teologie kandidatexamen.


Efter utbildningen

Utbildningen passar dig som är intresserad av religionsvetenskap och teologi och som ser en yrkesbana där interkulturell kompetens är av stor vikt. Det kan till exempel vara inom områden som information, kultur, journalistik och utbildning.

Programmet är också utbildningsvägen för dig som siktar på att arbeta som präst inom Svenska kyrkan. Även blivande pastorer inom andra samfund kan ha god nytta av denna utbildning.

Om du vill fortsätta att fördjupa dina kunskaper kan du efter utbildningen söka in till masterprogrammet i religionsvetenskap och teologi.

https://www.ctr.lu.se/utbildning/kandidatprogram/kandidatprogram-i-religionsvetenskap-och-teologi/

Så ansöker du

Grundläggande behörighet + Historia 1b eller 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.

Examen & Intyg

Kandidatexamen
Lunds universitet
Lund

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare,...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar.

Highlights