Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)

Kandidatprogram i journalistik

Lunds universitet, i Malmö
Längd
90 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik
Längd
90 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Malmö

Om utbildningen

Utbildningen ger dig kunskap och färdighet att kunna arbeta som journalist i olika medier. Studierna är direkt yrkesförberedande med tonvikt på nyheter och reportage och leder till en kandidatexamen med journalistik som huvudområde.

Första terminen ger kunskap om journalistyrket, om yttrande- och tryckfrihet, etiska och juridiska regler, nyhetsvärdering och källkritik. Du lär dig också att söka information och att producera text i olika journalistiska genrer. Senare delen av terminen ägnas åt det politiska systemet i svenskt och europeiskt perspektiv liksom mediesystemet, dess historiska utveckling och de journalistiska uttrycksformernas förhållande till kulturella, sociala, ekonomiska och tekniska faktorer under olika epoker.

Under den andra terminen lär du dig det redaktionella arbetet och att hantera teknik och programvara för produktion i TV, webb och tryckta medier. Du får också en orientering om journalistiken som forskningsobjekt. Terminen avslutas med en kurs i granskande journalistik där du själv producerar och offentligt publicerar grävande journalistik.

Termin tre inleds med en reportagekurs och en journalistikvetenskaplig teori- och metodkurs. Under den sista halvan av terminen skriver du din kandidatuppsats i journalistik.

Efter din kandidatexamen i journalistik finns möjlighet till yrkespraktik under en eller en halv termin.

https://www.kom.lu.se/utbildning/journalistik/

Så ansöker du

För tillträde till utbildningen krävs högskolestudier om sammanlagt 90 högskolepoäng i avslutade kurser, varav minst fortsättningsnivå i ett ämne.

Examen & Intyg

Kandidatexamen
Lunds universitet
Lund

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare,...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar.

Highlights