YH-utbildning

Mejeritekniker

Lernia Yrkeshögskola, i Götene (+1 orter)
Längd
1,5 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
26 augusti, 2024 (+2 starter)
Utbildningsform
Klassrum
Längd
1,5 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
26 augusti, 2024 (+2 starter)
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Mejeritekniker

Om du har ett stort teknikintresse och letar efter ett mångsidigt yrke kan vår utbildning till mejeritekniker vara något för dig.

Att arbeta inom mejeriproduktion är inte bara spännande och omväxlande, det är också ett steg mot att säkra en framtid i en bransch som alltid behövs.

Mejeriteknikerns spelar en viktig roll för Sveriges miljömål

Regeringen har formulerat en central livsmedelsstrategi som sträcker sig till år 2030. Här spelar mejeriteknikern en viktig roll i att bidra till Sveriges miljömål. Målet innebär bland annat att stärka den svenska livsmedelskedjan och öka produktionen av livsmedel – samtidigt som vi uppnår våra nationella miljömål. Resultatet blir att vi främjar tillväxt, sysselsättning och hållbar utveckling över hela landet.

Arbetsuppgifter för mejeritekniker

En mejeritekniker arbetar med olika produkter inom mejeribranschen, såsom mjölk, ost, smör, pulver och yoghurt. För att trivas i yrket är det viktigt att ha ett intresse för modern teknik, vara noggrann och kunna samarbeta väl i grupp. I rollen specialiserar du dig på mejeriproduktion och får lära dig allt om tillverkningsprocessen för olika produkter, där mjölk är huvudingrediensen.

Idag består mejeriteknikerns arbete framförallt av att styra och övervaka den tekniska utrustningen på mejerierna, där en stor del är automatiserad. Det innebär att du ansvarar för att övervaka processen, lösa eventuella driftstopp, föreslå förbättringar i produktionen samt att arbeta med kvalitet och livsmedelssäkerhet.

Praktikplats på mejeri

För att snabbt få jobb efter examen erbjuder vi våra studenter en rad olika praktikplatser på mejerier runt om i landet. Det här kan vi erbjuda tack vare ett gott samarbete med branschen, vilket gör att du oftast kan välja själv vilket mejeri du vill göra din praktik på. Det finns praktikplatser tillgängliga på flera orter i Sverige, såsom Linköping, Jönköping, Stockholm, Falkenberg, Kalmar, Östersund, Visby, Vimmerby och Götene.

Utbildning i både Sverige och Danmark

Utbildningen sträcker sig över 1,5 år och inkluderar undervisning både på Arlas Mejeri i Götene, Sverige, och på Kold College i Odense, Danmark. Dessutom är du ute på LIA-perioder (praktik) på ett eller flera mejerier i Sverige. Våra samarbetsföretag täcker alla kostnader för resor, boende och måltider under utbildningen i Odense.

För mer information om Mejeritekniker, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 startdatum

26 augusti, 2024

  • Klassrum
  • Götene

26 augusti, 2024

  • Klassrum
  • Odense

Behörighet och Ansökan

Behörighet

Grundläggande behörighet

Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:

  1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
  2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.
  3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
  4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Utöver detta kräver vissa utbildningar särskilda förkunskaper och/eller villkor. Se nedan vad som gäller för just denna utbildning.

Särskilda förkunskaper/villkor
Kurser du behöver ha

Lägst betyget E/3/G i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2, 100p.

Examen & Intyg

Efter utbildningen

Karriärmöjligheter och efterfrågan på arbetsmarknaden

Efter att du avslutat utbildningen har du en bred kompetens inom mejeriproduktion och är väl förberedd för arbete inom branschen. Mejeritekniker är efterfrågade och har goda möjligheter till arbete. Utöver rollen som mejeritekniker kan du även kvalificera dig för andra yrkesroller såsom processoperatör, förpackningsoperatör, underhållstekniker, laborant i driftlaboratorium och teamledare.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Mejeritekniker

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Lernia Yrkeshögskola
Fredsborgsgatan 24
117 43 Stockholm

Vill du ha en utbildning med mycket praktik och som leder till jobb? Lernia Yrkeshögskola erbjuder kostnadsfria och studiemedelsberättigade YH-utbildningar inom följande områden: Vårdadministration Pedagogisk verksamhet IT  Teknik, Industri & Tillverkning  Vårdspecialiseringar Alla utbildningar är framtagna tillsammans med stora aktörer inom...

Läs mer om Lernia Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights