Speciallärarprogrammet, Specialisering mot språk-, skriv-, och läsutveckling

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Avancerad nivå (Magister- och Masterexamen)
Göteborg
90 hp
Deltid
Startdatum: Vår 2023 - Göteborg
Antagningshistorik

Om utbildningen

Speciallärarprogrammet är en vidareutbildning för lärare med minst tre års yrkeserfarenhet efter examen. Utbildningen syftar till att ge fördjupade kunskaper om olika förhållanden i såväl samhälle och skola som faktorer på individnivå, vilka riskerar att leda till svårigheter i lärandet. Du arbetar förebyggande med att undanröja hinder i olika lärmiljöer, med att utveckla arbetet med stödinsatser i form av extra anpassningar samt med att ge stöd i arbetet för elever i behov av särskilt stöd.

Språk-, skriv-, och läsutveckling

Ämnesspecialiseringen mot språk-, skriv-, och läsutveckling, lägger grunden till din förmåga att enskilt och tillsammans med kollegor stödja elever i behov av särskilda utbildningsinsatser inom områdena språk-, skriv- och läsutveckling och till att undanröja hinder och svårigheter i olika lärmiljöer, Genom utbildningen utvecklar du förmågan att analysera, kritiskt granska och tillämpa metoder för arbete med; samt bedömning av elevers utveckling inom språk-, skriv- och läsutveckling. Du får också fördjupade kunskaper om elevers språk-, skriv- och läsutveckling och hur denna kan stimuleras.

Utbildningens upplägg

Utbildningen bedrivs som halvfarts campusutbildning (30 hp/år) med distansinslag med 10-12 träffar per termin. Träffarna förläggs i möjligaste mån på samma veckodagar, två terminer i taget. Vilken veckodag som är aktuell meddelas i god tid för kommande period. Se vidare information på länken nedan.

Arbetsmarknad och undervisningsbehörighet

Arbetsmarknaden är mycket god för speciallärare. Enligt Högskoleverkets rapport 'Högskoleutbildningarna och arbetsmarknaden' är rekryteringsbehovet av speciallärare stigande fram till 2020. Du blir behörig att arbeta med undervisning som avser särskilt stöd inom språk-, skriv-, och läsutveckling i de skolformer som din tidigare lärarexamen omfattar.

Förkunskapskrav

Förkunskapskraven består av tre delar:

Grundläggande behörighet
Lärarexamen
Yrkeserfarenhet

Avlagd lärarexamen: grundlärarexamen, ämneslärarexamen, yrkeslärarexamen, förskollärarexamen eller motsvarande. För specialisering mot språk-, skriv-, och läsutveckling ska förskollärar-/lärarexamen ha inriktning mot kunskapsområdet språk-, skriv-, och läsutveckling alternativt svenska, omfattande minst 22,5 hp.

Tre års yrkeserfarenhet omfattande minst halvtid efter examen, alternativt kompletterad utbildning och där pedagogiskt arbete bedrivits i skolämnet svenska. Yrkeserfarenheten ska fyllas i på tjänstgöringsblanketten som finns på www.lararutbildning.gu.se/spl. Där kan du även läsa mer om ansökan, arbetsmarknad och kursernas innehåll.

Anmälan

Observera att från och med antagningen till vårterminen 2021 är ansökningsperioden till programmet tidigarelagd. Se aktuella datum för respektive programtillfälle.

Så ansöker du

Särskild behörighet till utbildning som leder till speciallärarexamen har den med avlagd grundlärarexamen, ämneslärarexamen, yrkeslärarexamen, förskollärarexamen eller motsvarande. För specialisering mot språk-, skriv-, och läsutveckling ska förskollärar-/lärarexamen ha inriktning mot kunskapsområdet språk-, skriv-, och läsutveckling alternativt svenska, omfattande minst 22,5 hp. Dessutom krävs tre års styrkt yrkeserfarenhet omfattande minst halvtid efter erhållen examen, där pedagogiskt arbete bedrivits i skolämnet svenska. Därutöver krävs Svenska B/Svenska 3/Svenska som andraspråk B/Svenska som andraspråk 3 och Engelska A/Engelska 6.

Examen & Intyg

Speciallärarexamen

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet

Vasagatan 33
41137 Göteborg

Tel: 031-786 0000