Visa studentum.se som: Mobil

Fastighets- och energitekniker

Fastighetsakademin
Sammanfattning
YH-utbildning
Göteborg
1,5 år
Heltid
CSN-berättigad
Svenska

Fastighets- och energitekniker

Fastighets- och energitekniker

Som fastighets- och energitekniker är du en specialist med ansvar för skötsel, drift och underhåll av fastigheters olika tekniska system, särskilt värme- kyla- och ventilationssystem. Som fastighets- och energitekniker ser du till att systemen fungerar optimalt med hänsyn till bl.a. myndighetskrav, energianvändning och hyresgästers förväntningar. Installationstekniska frågor är en mycket viktig del i arbetet eftersom särskilt nyproducerade fastigheter idag har mycket avancerade tekniska system.


Fastighetsteknikerns arbetsuppgifter innebär också arbete och utveckling av datoriserade styr- och övervakningssystem. Arbetet är omväxlande och bjuder på stora möjligheter till personlig utveckling och goda anställningsvillkor, i en, i övrigt, expansiv bransch som inte flyttar utomlands.

Vår utbildning till Fastighets- och energitekniker omfattar 1,5 års heltidsstudier, vilket motsvarar 300 Yh-poäng. Vi har 18 timmars lärarledd undervisning per vecka. Resterande tid sker, betygsgrundande, grupp- eller enskilda arbeten där handledare alltid finns tillgängliga. Utbildningen innefattar 2 LIA-perioder om 7 respektive 8 veckor. Under dina LIA-perioder får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Det är här du också har möjlighet att skaffa dig ett värdefullt kontaktnät och vanligen träffar din framtida arbetsgivare i fastighetsbranschen eller i företag verksamma inom VVS-branschen eller motsvarande.

Fastighetsteknikerprogrammet leder, utöver till fastighetstekniker, även fram till motsvarande drifttekniker, energitekniker, energispecialist, fastighetsansvarig m.fl. Även andra benämningar förekommer.


Vad säger branschen och tidigare studeranden?

”Jag kan verkligen rekommendera Fastighetsakademin. Vi har genom åren medverkat och stöttat utbildningarna och skolans mycket engagerade personal. Vi har även framgångsrikt rekryterat ett antal av våra bästa medarbetare direkt från skolan då utbildningarna håller mycket hög kvalité.”
- Anders Gustavsson, vice VD, Canmera Comfort AB

” Vi har lyckosamt rekryterat många tekniker och ingenjörer från utbildningarna på Fastighetsakademin, samtliga med bred kompetens och mer eller mindre direkt självgående.”
- Jukka Aho, driftschef, Akademiska Hus AB

"Engagerad lärare som vill att du ska lyckas." - Li Clarke

"Utbildningen har varit en bra investering för mig med väldigt hög avkastning. Jag har idag ett intressant, stimulerande och omväxlande arbete i fastighetsbranschen. Den här utbildningen leder till att du blir eftertraktad. Fastighetsakademin har ett mycket gott renommé och många av de som idag sitter på ledande och anställande positioner har själva gått på skolan vilket underlättar väldigt mycket." - Peter SvenssonFör mer information om Fastighets- och energitekniker, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Varför välja Fastighetsakademin?

Behov på arbetsmarknaden

Samarbete med branscher

Eftertraktad utbildning

Så ansöker du

ANSÖKAN

Ansökan görs online på yhantagning.se från och med februari 2023, där du skapar ditt konto och fyller i din ansökan.

Kom ihåg att boka tid för vårt antagningsprov på yhantagning.se i samband med din ansökan. 

BEHÖRIGHETSKRAV

 • Grundläggande behörighetskrav (gymnasieexamen eller motsvarande)
 • Godkänt betyg i Matematik 2
 • Godkänt betyg i Svenska 2

Är du inte behörig men anser dig ha motsvarande kunskaper som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen kan du bekräfta detta genom behörighetsprov och därmed bli behörig.

Då antalet sökanden alltid är fler än antalet studieplatser sker urvalet genom antagningsprov. Proven, som genomförs på skolan, består av ett svenskaprov och ett matematikprov.

Examen & Intyg

Yrkeshögskoleexamen 

Efter utbildningen till Fastighets- och energitekniker kan du, med mycket goda anställningsvillkor, arbeta som fastighetstekniker, energispecialist, drifttekniker, energitekniker, fastighetsvärd, husvärd, huschef, fastighetsansvarig med mera.

Kostnader

Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN. Yh-utbildningarna på Fastighetsakademin är avgiftsfria. Du betalar endast för litteratur och annat studiematerial.

Utbildningens innehåll

Under dina 1,5 år på Fastighets- och energiteknikerutbildningen läser du följande kurser:

 • Fastighetsföretagande
 • Projektkunskap
 • Kommunikation
 • Företagsekonomi
 • Byggnadsteknik- och fysik
 • Installationsteknik
 • Elteknik
 • Kyl- och värmepumpsteknik
 • Styr- och övervakningssystem
 • Energioptimering och -effektivisering
 • LIA 1 - Teknik
 • LIA 2 -Drift och underhåll
 • Examensarbete

FastighetsakademinFastighetsakademin

Fastighetsakademin är en yrkeshögskola (Yh) som ägs och drivs av ett 50-tal, både kommunala aktörer och privata fastighetsbolag, primärt verksamma i Västsverige. Detta gör skolan helt unik och garanterar att utbildningarnas innehåll uppfyller branschens krav och förväntningar. Skolan har sedan...


Läs mer om Fastighetsakademin och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Fastighets- och energitekniker

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Fastighetsakademin

J.A. Wettergrens gata 14
421 30 Västra Frölunda

Recensioner

Snittbetyg: 4,9

Baseras på 14 recensioner.

Christoffer Dys
Efter att ha läst till Fastighetsingenjör på Fastighetsakademin kan jag starkt rekommendera skolan. Skolans personal är väldigt engagerade i eleverna och stöttar från början till slut. Lärarna är mycket sakkunniga och kursplanen är utformad efter branschens önskemål och behov. Jag är väldigt glad över att jag gick min utbildning här!
Lennie Silverwaldt
Efter min examen som Fastighet- och energitekniker fick jag jobb snabbare än jag trodde. Fastighetsbranschen behöver kompetens och skolan ger dig en bra grund till detta. Mina två praktiker gav mig en god erfarenhet och ett stort kontaktnät inom min nya bransch. Kan starkt rekommendera utbildningen då du kommer vara het på marknaden långt fra...
Visa mer
Adnan Tetaj
Alla utbildningar på Fastighetsakademin är anpassad till Fastighets branchens behov. Väldigt nyttig och direkt anpassat till praktiska verksamhet inom Fastighetsbranchen
Recensioner
Recensioner
(4,9)
Baseras på 14 recensioner.
Se alla recensioner för utbildningen
Skolrecensioner
(4,7)
Baseras på 131 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Fastighets- och energitekniker från Fastighetsakademin, fyll i följande uppgifter: