YH-utbildning

Fastighets- och energitekniker

Fastighetsakademin, i Göteborg
Kommande Informationsmöte
25 april, 2024 17:00
(+ Läs mer )
Längd
1,5 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-05-31
Utbildningsform
Klassrum
Språk
Svenska
Kommande Informationsmöte
25 april, 2024 17:00
(+ Läs mer )
Längd
1,5 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-05-31
Utbildningsform
Klassrum
Språk
Svenska
Få mer information om utbildningen 👍

Fastighets- och energitekniker

ÖPPEN FÖR SEN ANSÖKAN

Om utbildningen

Som fastighets- och energitekniker är du otroligt eftertraktad bland framtida arbetsgivare. Aldrig tidigare har branschen haft så stort behov av tekniker tack vare en ökad digitalisering, ett ökat behov av energioptimering och stora pensionsavgångar.

Efter tre terminer och avklarad examen kommer fastighetsbranschen ta emot dig med öppna armar, vilket innebär en garanterad anställning. Med ett smörgåsbord av möjligheter att välja bland, alltifrån fastighetstekniker, energispecialist, drifttekniker, drift- och fastighetstekniker, energitekniker, fastighetsvärd, husvärd, huschef till fastighetsansvarig. Kort sagt en utbildning som kommer att leda till jobb.

Utbildningen till fastighets- och energitekniker ger omfattande kunskaper i användning och optimering av en rad olika tekniska system, ett både spännande och ständigt utvecklande jobb. I detta ryms både kunskap och praktisk erfarenhet av hur man ser till att systemen fungerar optimalt med hänsyn till bl.a. myndighetskrav, energianvändning och hyresgästers förväntningar. Samtidigt som stor vikt läggs vid installationstekniska frågor eftersom särskilt nyproducerade fastigheter har mycket avancerade tekniska system. Som tekniker har man också stor insyn och påverkan i ett bestånds energioptimering och bidrar därmed till en mer hållbar framtid.

Undervisning och studieupplägg

Utbildningen sker under 1,5 års tid och motsvarar 300 YH-poäng och rymmer två praktikperioder om sju respektive, åtta veckor. LIA-praktiken, Lärande i arbete, är ett utmärkt tillfälle att omvandla teoretiska kunskaper till praktiska färdigheter och samtidigt knyta viktiga kontakter inför sitt framtida arbetsliv. Utbildningen består av 18 timmars lärarledd undervisning per vecka med inslag av praktiska moment. Resterande tid sker betygsgrundande, grupp- eller enskilda arbeten, där handledare och lärare alltid finns tillgängliga. På Fastighetsakademin finner du Sveriges mest eftertraktade fastighetsutbildningar.


Vad säger branschen och tidigare studeranden?

”Jag kan verkligen rekommendera Fastighetsakademin. Vi har genom åren medverkat och stöttat utbildningarna och skolans mycket engagerade personal. Vi har även framgångsrikt rekryterat ett antal av våra bästa medarbetare direkt från skolan då utbildningarna håller mycket hög kvalité.”
- Anders Gustavsson, vice VD, Canmera Comfort AB

” Vi har lyckosamt rekryterat många tekniker och ingenjörer från utbildningarna på Fastighetsakademin, samtliga med bred kompetens och mer eller mindre direkt självgående.”
- Jukka Aho, driftschef, Akademiska Hus AB

"Engagerad lärare som vill att du ska lyckas." - Li Clarke

"Utbildningen har varit en bra investering för mig med väldigt hög avkastning. Jag har idag ett intressant, stimulerande och omväxlande arbete i fastighetsbranschen. Den här utbildningen leder till att du blir eftertraktad. Fastighetsakademin har ett mycket gott renommé och många av de som idag sitter på ledande och anställande positioner har själva gått på skolan vilket underlättar väldigt mycket." - Peter Svensson

För mer information om Fastighets- och energitekniker, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

augusti 2024

  • Klassrum
  • Göteborg
  • Svenska
  • Sista ansökan: 2024-05-31

Varför välja Fastighetsakademin?

Samtliga av skolans fastighetsutbildningar ger dig breda och djupgående kunskaper, skräddarsydda efter fastighetsbranschens behov och krav. Dessutom ingår LIA (Lärande i arbete) i alla utbildningar så att du under flertalet lärorika LIA-perioder får en verklig inblick i branschen och möjlighet att testa din teoretiska kunskaper praktiskt. Tveka inte att höra av dig, så berättar vi mer!

Så ansöker du

Ansökan

Ansökan görs online på yhantagning.se, där du skapar ditt konto och fyller i din ansökan. Vi har nu öppnat för sen ansökan. 

Kom ihåg att boka tid för vårt antagningsprov på yhantagning.se i samband med din ansökan. 

Behörighetskrav

  • Grundläggande behörighetskrav (gymnasieexamen eller motsvarande)
  • Godkänt betyg i Matematik 2
  • Godkänt betyg i Svenska 2

Är du inte behörig men anser dig ha motsvarande kunskaper som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen kan du bekräfta detta genom behörighetsprov och därmed bli behörig.

Då antalet sökanden alltid är fler än antalet studieplatser sker urvalet genom antagningsprov. Proven, som genomförs på skolan, består av ett svenskaprov och ett matematikprov.

Examen & Intyg

Yrkeshögskoleexamen 

Efter utbildningen till Fastighets- och energitekniker kan du, med mycket goda anställningsvillkor, arbeta som fastighetstekniker, energispecialist, drifttekniker, energitekniker, fastighetsvärd, husvärd, huschef, fastighetsansvarig med mera.

Kostnader

Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN. Yh-utbildningarna på Fastighetsakademin är avgiftsfria. Du betalar endast för litteratur och annat studiematerial.

Utbildningens innehåll

Under dina 1,5 år på Fastighets- och energiteknikerutbildningen läser du följande kurser:

  • Byggnadsteknik- och fysik
  • Installationsteknik
  • Styr- och övervakningssystem
  • Elteknik
  • Kyl- och värmepumpsteknik
  • Energioptimering
  • Företagsekonomi
  • Fastighetsföretagande
  • Projektledning
  • LIA 1 - Teknik
  • LIA 2 - Drift och underhåll
  • Examensarbete

Informationsmöte

Varmt välkommen på informationsmöte för våra YH-utbildningar!

Under detta information ger vi dig mer info om våra två YH-utbildningar som startar till hösten 2024. Nämligen Fastighetsförvaltare med teknisk inriktning och Fastighets- och energitekniker. Vi kommer kika närmare på kursinnehåll, upplägg och vad du kan jobba med efter examen. Varmt välkommen!

Varmt välkommen följande datum:

Datum:   2024-04-25    Tid:   17:00 - 19:00  
Datum:   2024-05-21    Tid:   17:00 - 19:00  

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Fastighets- och energitekniker

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 4,9

Baseras på 22 recensioner
Skriv en recension
5/5
Helena
29 jan 2023
Otroligt tacksam !

Bytte inriktning efter flera år inom handels och har inte ångrat det en sekund. Har upplevt ett otroligt stöd från lärare från start . Pluggade i 1,5 år och tiden gick otroli...

Visa mer
5/5
Carin
23 jan 2023
Rekommenderar Fastighetsakademin varmt!

Bytte bransch helt och hållet och behövde en nystart och hade hört talas om Fastighetsakademin och sökte till fastighets och energitekniker utbildningen som var på 1,5 år, oc...

Visa mer
5/5
Cristian Steiner
23 jan 2023
Mycket bra utbildningar som hjälpt mig i min kommande karriär

Jag kan varmt rekommendera att studera till fastighets- och energitekniker på Fastighetsakademin. Skolan har en mycket kompetent lärarkår och engagerade föreläsare som tillsamma...

Visa mer
Fastighetsakademin
J.A. Wettergrens gata 14
421 30 Västra Frölunda

Fastighetsakademin

Fastighetsakademin är en yrkeshögskola (Yh) som ägs och drivs av ett 60-tal, både kommunala aktörer och privata fastighetsbolag, primärt verksamma i Västsverige. Detta gör skolan helt unik och garanterar att utbildningarnas innehåll uppfyller branschens krav och förväntningar. Skolan har sedan...

Läs mer om Fastighetsakademin och visa alla utbildningar.

Highlights

Utbildningens innehåll

Under dina 1,5 år på Fastighets- och energiteknikerutbildningen läser du följande kurser:

  • Byggnadsteknik- och fysik
  • Installationsteknik
  • Styr- och övervakningssystem
  • Elteknik
  • Kyl- och värmepumpsteknik
  • Energioptimering
  • Företagsekonomi
  • Fastighetsföretagande
  • Projektledning
  • LIA 1 - Teknik
  • LIA 2 - Drift och underhåll
  • Examensarbete