YH-utbildning

Trafikteknik

Consensus, Distans
Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

augusti 2024

  • Distans
  • Distans

Om utbildningen

Trafikteknik

Trafikteknik

Trafikteknik är en 2-årig yrkeshögskoleutbildning (400 YH-poäng) och bedrivs av Consensus sedan hösten 2018. Vi är den enda utbildningsanordnaren i landet som bedriver utbildningen och har i dagsläget vår tredje klass i full gång. Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen, dvs nivå 5 på SeQF-skalan.

Det finns en nationell efterfrågan på kompetens inom detta gebit och en utbildning som kan ge sökande till dessa tjänster en bred kunskapsbas har länge varit efterfrågad. Titlarna kan nationellt variera med relevanta befattningar att söka efter genomgången utbildning kan vara bland annat vara Trafikingenjör, Trafikhandläggare, Trafikplanerare, Trafiksamordnare, Trafikutredare och Gatuinspektör. Du kan även arbeta inom privat sektor som konsult med trafikrelaterade frågor.

Störst anställningsbehov finns idag i storstadsregionerna, men också många mindre kommuner runtom i landet saknar den kompetens du får i utbildningen. Det kan vara bra att höra sig för i sitt närområde hur läget ser ut om man inte är beredd att flytta för jobb. För tillfället kan vi se att marknaden i Örebroområdet är mättad och att chanserna till jobb är små där de närmsta åren.

Utbildningen kom till på initiativ från kommuner runtom i landet där man under en tid efterfrågat denna typ av kompetens. Om du efter utbildningen jobbar i en kommun kan du där komma att arbeta med ärenden som rör trafiklagstiftning, framkomlighet och trafikmiljö där du handlägger och beslutar i relevanta ärenden och samverkar med bland annat polis, länsstyrelse och politiker.

Arbetet handlar om att leda trafikanterna rätt och underlätta deras resa. I arbetet ingår även att göra trafikmiljön längs vägarna säkrare och mer informativ. Även beställningar av bland annat vägmärken är aktuellt och du deltar i olika utvecklingsgrupper.

Arbetet är varierande beroende på var du arbetar. Det skiljer mellan kommun/region/statligt arbete och privat sektor, men också mellan olika kommuner i fråga om storlek, geografiskt läge, organisationsstruktur m.m. Det viktigaste är att se till att arbetet flyter på och försöka hålla alla bollar i luften i styr. Den ena dagen kan du sitta hela dagen och skriva beslut, där du gör en bedömning utifrån trafiklagstiftningen och skriva remissvar till länsstyrelsen. En annan dag kan gå åt till att ta hand om akuta problem, som driftledare eller allmänheten har påpekat och att förbereda ärenden genom att rita upp framtida vägmärken och ta in prisuppgifter. Viktiga egenskaper för att kunna jobba inom dessa befattningar är lyhördhet och förståelse för hur trafikanterna känner för trafiken och trafikmiljön.

Om utbildningen

Utbildningen går på helfart, dvs 100% studietakt, och genomförs på distans. Detta är viktigt att betänka om du avser att arbeta eller bedriva övriga studier parallellt med dina YH-studier hos oss. Vi som utbildningsanordnare rekommenderar inte arbete eller övriga studier parallellt. Obligatoriska träffar, handledningar, seminarier, gruppträffar och andra moment schemaläggs på dagtid då du behöver kunna delta.

Då utbildningen bedrivs på distans vilket gör att du behöver tillgång till en dator (laptop rekommenderas) med webbkamera. Headset och stadig internetuppkoppling underlättar dina studier.

För mer information om Trafikteknik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Examen & Intyg

Efter avlagd examen erhåller du en Yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Trafikteknik

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Consensus
Aspholmsvägen 9
70227 Örebro

YH-utbildningar för den moderna arbetsmarknaden

Vi bedriver yrkeshögskoleutbildningar som båda är eftertraktade av arbetslivet. Hos oss finns erfarenhet av att skapa och utveckla hållbara utbildningar för den moderna arbetsmarknaden och som ger dig möjligheter att starta en ny karriär. Våra yrkeshögskoleutbildningar kommer till och utvecklas...

Läs mer om Consensus och visa alla utbildningar.

Highlights