YH-utbildning

Additiv tillverkning - teknik och konstruktion (3D-printingspecialist)

Längd
1,5 år, 200 YHp
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Längd
1,5 år, 200 YHp
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Få mer information om utbildningen 👍

Videoreportage

Om utbildningen

Additiv tillverkning - teknik och konstruktion, 3D-printingspecialist

R.a.p.s i samarbete med Yrkeshögskolan Halmstad.

Utbildningen ska ge kunskap om hela 3D-printingprocessen, från CAD till tillverkning och efterbearbetning.

R.a.p.s har drivit YH-utbildningen 3D-printingspecialist i Eslöv i många år och har därmed lång erfarenhet av undervisning inom området. Det har blivit åtta utbildningsomgångar genom åren, såväl i Eslöv som på Campus Värnamo.

Vi ser att additiv tillverkning har stor framtidspåverkan inom flertalet branscher såsom medicinteknik, ortopedi, dentalteknik, tillverkning och industriell produktion med inriktning på specialanpassade implantat, ortroser, prototyptillverkning och som komplement i den industriella produktionen med avseende på att producera reservdelar ’on demand’.

Då utbildningen bygger på kunskap inom teknik, tillverkning och industriell produktion är det en god förutsättning för studenten att vara insatt i något av områdena.

Yrkesområden

Additiv tillverkning återfinns i en rad olika branscher som idag har tagit till sig tekniken, till exempel inom fordon, flyg, verkstad, plast- och gummi, verktygstillverkning, gjuteridesign och livsmedelsindustri. Den används dessutom inom medicin- och dentalbranschen. Andra områden där 3D-teknik kan komma till användning är exempelvis arkitektur, kultur och utbildning.

Yrkesrollen

Ett exempel på en efterfrågad yrkesroll inom branschen är servicetekniker, med inriktning additiv tillverkning. Till arbetsuppgifterna hör förebyggande underhåll, kalibreringar och reparationer på 3D-skrivarna. Ett annat exempel på en efterfrågad yrkesroll är konstruktör, med inriktning additiv tillverkning. Typiska arbetsuppgifter är konstruktionsdesign, optimering, materialval samt förberedelser för print.

Ytterligare yrkesroller:

  • 3D-printingspecialist
  • Designer med specialistkompetens inom 3D-printing
  • Konstruktör med specialistkompetens inom 3D-printing
  • Operatör, servicetekniker,mekaniker med specialistkompetens inom 3D-printing
  • Produktionsutvecklare med specialistkompetens inom 3D-printing
  • Produktutvecklare med specialistkompetens inom 3D-printing

Praktik (LIA)

I utbildningen ingår tolv veckors praktik (LIA) i arbetslivet. Du har stor frihet att välja LIA-plats, till exempel på din hemort.

För mer information om Additiv tillverkning - teknik och konstruktion (3D-printingspecialist), vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.
Highlights

Varför välja Yrkeshögskolan Halmstad?

Behov på arbetsmarknaden

93% får jobb efter genomförd utbildning

Samarbete med branscher

Förkunskaper

Den som har gymnasieexamen eller lägst 2250 godkända poäng.

Utöver grundläggande behörighet önskar vi två års yrkeserfarenhet med minsta omfattning halvtid.

Yrkeserfarenhet

En eller flera utav följande:
• Teknik
• Tillverkning
• Industriell produktion
• Medicin, ortopedi, dental teknik
• Produktutveckling
• 3D-CAD

Upplägg

Utbildningen är tre terminer lång och genomförs på deltid (75 %), med cirka åtta veckors uppehåll under sommaren. Undervisningen består av lärarledda fysiska träffar vid åtta till tio tillfällen (varje träff ligger över två dagar), lärarledd undervisning via Teams (ett till tre tillfällen i veckan), lärarledd handledning i grupp – eller enskilt – beroende på kurs och kursmoment (ett till tre tillfällen i veckan), samt grupparbeten. 

Vid de fysiska träffarna – som huvudsakligen genomförs i Halmstad men även kommer att ske på andra orter – består innehållet av såväl lärarledda lektioner som gruppövningar, diskussioner, laborationer och examination av praktiska kursmoment. Mellan träffarna bedriver den studerande självstudier där litteraturstudier varvas med praktiska moment, inlämningsuppgifter och examination.

Undervisningen bedrivs på svenska, men litteratur, artiklar och bruksanvisningar på engelska ingår i den obligatoriska kurslitteraturen.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Additiv tillverkning - teknik och konstruktion (3D-printingspecialist)

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Yrkeshögskolan Halmstad
Sperlingsgatan 7
302 48 Halmstad

Välkommen till Yrkeshögskolan Halmstad 

Efterfrågan på ingenjörer som kan utveckla automation och digitalisering är mycket stor! Vi har utbildningen! Vi har bedrivit yrkesanpassade utbildningar sedan 1998 och har byggt upp ett stort nätverk av företag som vi samarbetar med. Tillsammans har vi skapat utbildningar...

Läs mer om Yrkeshögskolan Halmstad och visa alla utbildningar.