Visa studentum.se som: Mobil
Plugga till tapetserare som hantverkslärling

Tapetserare - ett kreativt och spännande yrke!

Tapetserare är ett yrke som många kanske inte vet exakt vad det innebär eller vad man kan jobba med efter sin utbildning. Vi har träffat Elin Nilsson som berättar om hur hon hittade sitt drömyrke - idag driver hon sitt eget företag Elins Tapetserarverkstad i Ystad! 

Namn: Elin Nilsson
Utbildning: Hantverkslärling (Yh-utbildning)
Gör: Driver Elins Tapetserarverkstad i Ystad


Elin Nilsson driver sedan april Elins Tapetserarverkstad. Hon fick upp ögonen för tapetseraryrket när hon gick en utbildning inom inredning och design. Inför en utställning skulle hon klä om en 50-talsstol och insåg att det här faktiskt är ett yrke.

- Ärligt talat blev resultatet inte så bra men jag blev helt såld för det var så kul, berättar Elin. Jag hade aldrig innan den dagen haft en tanke på att bli tapetserare, fortsätter hon.

Först blev det en tapetserarubildning i Tibro, men hon behövde ytterligare ett års utbildning för att kunna göra sitt Gesällprov och få sitt Gesällbrev. Gesällen såg hon som ett viktigt mål när hon insåg att det var det här hon verkligen ville hålla på med och det var då hon sökte till Hantverkslärling.


Lärling - ett bra sätt att lära sig ett yrke från grunden

Utbildningens upplägg såg Elin som en bra chans att få se hur det går till i verkliga livet för en tapetserare och egen företagare. Förbereda sig inför att starta eget och avsluta det hela med att avlägga gesällprovet.

- Det kändes som det självklara valet för mig att bli lärling och utbildningsformen är verkligen kanon, säger hon. Att få lära sig ett yrke av en mästare som är mån om att lära upp kommande generation för att hantverket ska få leva kvar.

Innan hon började var hon lite fundersam över hur det skulle fungera med att all utbildning är så att säga på distans, men med utbildningssamordnarens återkommande besök för att kolla av att allt går enligt planen och som också alltid fanns tillgänglig för att svara på frågor och funderingar funderade det alldeles utmärkt.

plugga till tapetserare som hantverkslärling

När jag frågar henne vad hon tyckte var viktigast och mest givande svarar hon att vara på en lärlingsplats hon trivdes på. Eftersom man jobbar så tätt inpå varandra menar hon att det är a och o att man hitta någon man trivs och funkar bra ihop med, och som också kan få en att utvecklas.

- Min handledare var fantastik, berättar hon. Inte bara en skicklig yrkeskvinna utan dessutom en fin människa som välkomnade mig med öppna armar och stort engagemang.

Nu ligger Elins fokus på att driva och utveckla sin egen verksamhet i Ystad. När jag frågar henne vem hon skulle säga passar för det här yrket svara hon att man nog måste ha ett genuint intresse och verkligen vilja lära sig. God känsla för färg och form, noggrannhet, tålmodighet och nytänkande är egenskaper som är en klar fördel i det här yrket.

Till yrkesinspiration

Senast uppdaterad: 30 aug 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-02-27

Yrkesinspiration: Internationell transportlogistiker

Rebecka läste hotell och turism på gymnasiet och arbetade inom hotell- branschen i några år men bestämde sig för att byta karriärinriktning - och började studera till Internationell transportlogistiker på Hermods Yrkeshögskola i Malmö. Vi har pratat med Rebecka om hur det är att plugga till transportlogistiker och vem yrket passar för!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-25

Yrkesinspiration: Frisör och Makeup-artist

Lucia Fylking har utbildat sig till frisör på Björn Axén Academy och idag arbetar hon som salongschef på en av företagets salonger i Stockholm. För att ytterligare bredda sig valde hon att dessutom gå makeup artistutbildningen på Björn Axén Academy. Lucia berättar för oss om sin utbildning och hur det är att jobba som salongschef!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-25

Yrkesinspiration: Äventyrsguide & Skidlärare

Den ena dagen är inte den andra lik när du går på kursen Turism, rekreation och service på Grimslövs folkhögskola. Utbildningen är fylld av spännande upplevelser och du blir väl förberedd inför din kommande yrkesroll i turism- och resebranschen. Björn, 23, från Gotland har siktet inställt på äventyrsturism och jobbar denna vinter som skidlärare i svenska fjällen.

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se