Yrkesinspiration: Journalist

Tobias Holmgren, 34, bytte läraryrket mot mediebranschen när han sökte journalistlinjen på Ljungskile folkhögskola. I dag har han en fast tjänst som reporter. Läs mer om Tobias utbildning här!

 Ljungskile Folkhögskola

Journalist - mer än bara skrivande

Tobias Holmgren, 34, bytte läraryrket mot mediebranschen när han sökte journalistlinjen på Ljungskile folkhögskola. I dag har han en fast tjänst som reporter.

– Jag har hittat helt rätt, det är fantastiskt roligt!

Utbildning: Journalistlinjen
Ort: Ljungskile
Utbildningstyp: Yrkesutbildning

Skola: Ljungskile Folkhögskola
Längd: 2 år
Studiestöd: Undervisning är gratis, du betalar för boende och mat.

Härligt att du trivs! Berätta mer – varför är det så roligt?

– Jag får träffa så många olika människor och sätta mig in i en oändlig mängd spännande ämnen, varje dag. Jag får skriva intressanta personporträtt, ställa lokalpolitiker till svars, hantera arga mejl av recensioner jag skrivit men också läsa långa handskrivna tackbrev från människor som blivit berörda. Det blir sällan tråkigt. Som journalist måste man också bli expert på lite av varje, vilket passar den vetgirige.

Så många år med teoretiska studier, ändå ville du plugga igen. Varför då?

– Efter att ha provat på svenskläraryrket i skarpt läge kände jag att det inte var min grej. Så mycket gick åt till annat än själva ämnet – jag ville ju skriva, insåg jag. Jag har alltid älskat språk och skrev för både studenttidningen och lokaltidningen medan jag pluggade. Så jag sökte in till Ljungskile folkhögskolas journalistutbildning och blev antagen. Bytte spår helt och hållet, vilket förstås var lite nervöst, men ett måste för mig i det läget.

Varför blev det en yrkesutbildning på en folkhögskola?

– Jag visste att det var en handgriplig och praktisk utbildning som hade gott rykte, men det verkliga beslutet fattade jag egentligen efter ett besök på skolan. Lärarna var väldigt förtroendegivande och journalisteleverna året över var så proffsiga och framåt. De var yngre än vad jag var men verkade ha kommit väldigt långt, nästan som att de var färdiga journalister. Det var imponerande.

Vad lärde du dig på journalistlinjen?

– Jag var faktiskt ganska kaxig när jag kom dit, jag tyckte att jag kunde allt och bara behövde ha utbildningen på cv:t. Men jag lärde mig otroligt mycket. Jag hade till exempel aldrig hållit på med radio, eller fotograferat. Det fick jag göra under mina år där. Jag blev också en vassare skribent. När vår lärare i stilistik för en gångs skull okejade en text rakt av, då visste jag att jag hade åstadkommit någonting riktigt bra.

Hur lyckades du få en fast tjänst?

– Jag gjorde mina praktiker på Göteborgs-Posten, så när ett vikariat dök upp visste de att jag var att lita på. Det blev fler långa och korta vikariat och även frilansjobb för deras kulturredaktion, där jag fick göra allt från recensioner till live-tv – viktiga arbetsprover i det fortsatta jobbsökandet. I dag har jag en tjänst på Mölndals-Posten som jag varvar med frilansande.

Vem passar journalistyrket för?

– Oj, det är väldigt olika. Journalister är inte stöpta i samma form. Alla sorters människor med skiftande bakgrunder passar in i fållan. Men det är så klart bra om man trivs med att ha varierande arbetsdagar, att man är någorlunda allmänbildad, samt tycker om att leka med språket.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– Som sagt är det väldigt olika, men vanligen går jag ut på jobb någonstans där jag träffar personer som kanske har varit med om någonting eller som planerar att arrangera ett evenemang. Jag fotar och nedtecknar citat, för att sedan återvända till redaktionen och skriva ihop en artikel på stoffet. Ibland gör jag rena telefonintervjuer och stannar då vid mitt skrivbord hela dagen. Reportrarna på min arbetsplats redigerar tidningen ihop på egen hand så vissa dagar ägnas åt det. Hela tiden håller vi också tidningens konton på de sociala medierna uppdaterade, likaså den egna sajten.

Du jobbar ju som skrivande journalist, men det finns ju så många fler yrken inom journalistiken. Har du funderat på till exempel webbredaktör, radioreporter eller liknande?

– För mig är skrivandet en så väsentlig del av min självbild och vad jag tycker är utvecklande, så nej, inte egentligen – även om det förstås förekommer i viss mån också i de andra yrkena du nämnde.  

Vad skulle du säga till den som funderar på att utbilda sig inom journalistik?

– Jag skulle råda personen att inte bara se till universitetsutbildningarna, även om de kan uppfattas som kreddigare. Den folkhögskoleutbildning jag läste höll mycket god kvalitet och jag kände mig mer än väl förberedd när jag steg in på min praktikplats.

Exempel på yrken som du kan jobba med efter en journalistutbildning:

  • Webbredaktör
  • Reporter
  • Redigerare
  • Kommunikatör
  • Tekniker
  • Skribent
  • Redaktör
  • Radiotekniker
  • Programledare 

Arkiv: Yrkesinspiration


Annonser