Visa studentum.se som: Mobil

Träffa och chatta med skolor live på Digitala utbildningsmässan den 7 oktober! Anmäl dig nu 🎓✨

Philip arbetar som Tullspecialist

När Philip Brinks arbetsgivare efterfrågade kompetens inom tullhantering tog han chansen och utbildade sig till tullspecialist, ett yrke där utövaren dagligen jobbar med frågor och regelverk som rör internationell handel. Läs intervjun med Philip där han berättar om sin utbildning på YHiM - Yrkeshögskolan i Mölnlycke!

Namn: Philip Brink

Ålder: 38 år

Ort: Mölnlycke

Yrke: Tullspecialist

Utbildning: Yrkeshögskolan i Mölnlycke

Berätta om din utbildning och ditt yrke som tullspecialist

– Jag gick utbildningen Tullspecialist på heltid (300 YH-poäng) under ett och halvt år på Yrkeshögskolan i Mölnlycke. Där fick jag lära mig om import och export och hur man hittar och följer alla de regelverk som finns kring internationell handel och tullfrågor. Jag fick också lära mig hur stor betydelse tullhanteringen har för ett företags affärsstrategi. Alla kurser gav mig verktygen att kunna bidra med viktig kunskap till ett företag som arbetar med internationell handel. Utbildningens föreläsare arbetar med tullfrågor och är väldigt kunniga på området, vilket också är väldigt inspirerande. I undervisningen använde sig föreläsarna ofta av verkliga exempel från arbetslivet, och man kände därför hela tiden att vi fick lära oss viktiga och relevanta saker.

– Som tullspecialist är jag ansvarig för att min arbetsplats har en fungerande tullhantering. Jag säkerställer att regler följs och att vi har bra processer när det gäller våra arbetsuppgifter kring tullhantering. Det innebär bland annat att jag;

  • Skapar rutiner och arbetsinstruktioner
  • Klassificerar alla våra artiklar vi köper in och håller den listan uppdaterad
  • Utför egenkontroller (en stor och viktig del av en tullansvarigs arbetsuppgifter, ex import/export deklarationer, tullavgifter m.m.)
  • Har kontakt med Tullverket
  • Har koll på/ansöker om tulltillstånd som behövs

– Arbetet som tullspecialist är spännande och utgör en utmanande arbetsmiljö där man egentligen aldrig blir fullärd. Det är varierade arbetsuppgifter i en internationell miljö där det ställs krav på att man levererar. Ingen dag är den andra lik och det är roligt att gå till jobbet!

Vad fick dig att söka utbildningen?

– Det var min arbetsgivare som identifierade att det behövdes kompetens på detta område inom organisationen. De är måna om sin personal och vill ge sina medarbetare chansen att kunna utvecklas inom organisationen. Jag jobbade vid den tidpunkten på lagret med att plocka, packa och skeppa våra produkter. Hade även haft ett nio månaders vikariat som operativ inköpare. Med den bakgrunden och erfarenheten fick jag frågan om jag kunde tänka mig att utbilda mig till tullspecialist.

Vad var det bästa med utbildningen?

– Att föreläsarna kommer från yrkeslivet och dagligen jobbar med det de föreläser om och lär ut. De är kunniga, uppdaterade och kunde förmedla all kunskap på ett inspirerande sätt. Det fanns en röd tråd genom hela utbildningen – ju mer kunskap man tog till sig desto mer trillade polletten ner och ens förståelse för ämnet blev djupare och bredare.

– Man märkte att utbildningens ”ursprung” kommer från näringslivet. Ett nära samarbete med näringslivet skapar en utbildning som ger vad som efterfrågas. Genom att hela tiden vara uppdaterade på vad som händer inom området kan man vara säker på att som student vara en efterfrågad resurs ute i arbetslivet.

Är det något särskilt från utbildningen som du anser har varit extra värdefullt för dig i din nuvarande yrkesroll?

– Eftersom min yrkesroll är just Tullspecialist så skulle jag vilja svara att ALLT har varit värdefullt. Jag hade förmånen att kunna jobba en dag i veckan på min nuvarande arbetsplats med tullrelaterade frågor och märkte omgående att det teoretiska som jag fick lära mig på utbildningen var exakt det som hände ute i ”verkligheten” på arbetsplatsen.

Vem rekommenderar du att söka utbildningen?

– Klassen jag gick i var väldigt blandad både åldersmässigt och vad gäller yrkeslivserfarenhet. Så utbildningen passar alla. Utbildningen ger möjlighet att hamna på flera olika arbetsplatser med ett gäng olika arbetsuppgifter. Vill man jobba med frågor som rör internationell handel och hur man ska förhålla sig till dess regler och lagar så är detta utbildningen för dig.

Senast uppdaterad: 31 aug 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-06-03

Indiespelsutvecklare på Sunderby folkhögskola

Vill du arbeta med tv-spel, men känner dig lite osäker på just vilken del av spelutveckling som är din grej? På Sunderby folkhögskola kan du studera till Indiespelsutvecklare, en utbildning där du får lära dig alla olika delar av spelutvecklingen. Vi har träffat Cassandra och Adam som studerar Indiespelsutveckling i Boden.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-02-06

Konstnär

Att arbeta som konstnär innebär att man arbetar kreativt, både fysiskt men också mentalt. Konstnärsrollen kan beroende på kontext vara social (om man arbetar eller umgås med folk som delar ens passion) men det kan också innebära självständigt arbete som kräver fokus i en egen kreativ bubbla. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-08-07

Arbetsledare

Linnéa Laaksonen utbildade sig till arbetsledare inom bygg- och anläggning hos Ykreshögskolan Höga Kusten. "Det är roligt att få vara en del av och bidra till en mer hållbar samhällsutveckling."

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in