Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Tips på yrkesutbildningar du kan gå på folkhögskola

Vill du utbilda dig inom ett specifikt yrke samtidigt som du får praktisk erfarenhet? Då kan studier vid en folkhögskola kanske vara något för dig. I den här artikeln tipsar vi om sex populära yrkesutbildningar som går att läsa på folkhögskola.

På folkhögskolor runt om i Sverige finns det flera olika utbildningsval för dig som vill påbörja eller fortsätta dina studier. Du kan välja att läsa upp dina gymnasiebetyg men du kan även utbilda eller vidareutbilda dig inom specifika yrken. I den här artikeln har vi samlat tips på fem populära yrkesutbildningar som du kan läsa på folkhögskola. 

Att läsa en yrkesutbildning

Att läsa en yrkesutbildning innebär att du läser till en viss specifik yrkestitel inom ett visst område. En grundläggande yrkesutbildning gör dig antingen redo för arbetslivet eller för att läsa vidare på yrkeshögskola. Även om längden på utbildningarna kan variera går det i regel fortare att läsa till ett specifikt yrke än att studera på universitet eller högskola.

På folkhögskola kan du läsa en yrkesutbildning på både gymnasienivå och på eftergymnasial nivå. Kurserna som ges på eftergymnasial nivå har oftast gymnasiekompetens som antagningskrav men det kan ändå vara värt att söka om du saknar gymnasiekompetens – många folkhögskolor gör nämligen en samlad bedömning vid antagningen. I vissa fall kan du få hjälp med att läsa in vissa ämnen vid sidan av. 

6 yrkesutbildningar du kan läsa på folkhögskola


1. Socialpedagog

Som socialpedagog kan du arbeta med barn och unga och även vuxna som behöver stöd eller hjälp. Det kan vara att de behöver stöd på grund av funktionsnedsättning, missbruk eller utanförskap. Du kan bland annat arbeta på skolor, på HVB-hem eller inom äldreomsorgen.

Läs till socialpedagog på folkhögskola

2. Barnskötare

Gillar du att arbeta med barn och deras utveckling kan barnskötare vara en passande utbildning för dig. I ditt jobb får du hjälpa barn att utvecklas genom lek och aktiviteter. Du kan utbilda dig till barnskötare på folkhögskolor och utbildningen är oftast cirka ett år lång.

Arbeta med barn som barnskötare

3. Fritidsledare

För dig som vill arbeta som fritidsledare är möjligheterna många. Du kan arbeta inom fritidsgårdar, skolor, fritidshem, dagcenter eller i andra föreningar eller organisationer. Du kan läsa till fritidsledare på många folkhögskolor runt om i landet. Det som kan skilja dem åt är att de kan ha olika profiler till exempel miljö, internationella frågor eller idrott. Utbildningen är oftast två år lång.

Utbilda dig till fritidsledare 

4. Lärarassistent

Som lärarassistent arbetar du med att underlätta för läraren så att undervisningsmiljön blir så bra som möjligt. En yrkesutbildning till lärarassistent ger dig kompetenserna du behöver för att kunna jobba med allt från administrativa uppgifter till kartläggning av elevernas behov. Utbildningen är oftast ett år.

Läs till lärarassistent

5. Låtskrivare

Om du gillar att arbeta med musik kan du läsa en yrkesutbildning för att bli låtskrivare. Utbildningen kan se lite olika ut beroende på vilken folkhögskola du väljer men är oftast ett år lång och passar dig som vill ta ditt intresse till en ny nivå.

Bli låtskrivare på folkhögskola

6. Journalist

På folkhögskola kan du utbilda dig inom journalistik för att i framtiden arbeta som journalist. Som journalist jobbar du med att skriva om och rapportera kring samhällsviktiga ämnen och händelser. Utbildningen kan variera men har oftast stort fokus på det digitala arbetet och är cirka två år lång.

Läs en yrkesutbildning för att bli journalist

Ett alternativt upplägg

När du läser på en folkhögskola är det dina behov, förkunskaper och erfarenheter som blir utgångspunkten i din utbildning. Upplägget är starkt präglat av frihet och utgår ifrån att eleven tar stort eget ansvar. Att utbildningen på en folkhögskola inte är bunden till traditionella uppdelningar av ämnen, gör också att det finns en större frihet för dig som studerande att bestämma hur upplägget i kurserna ska se ut.

Centralt i utbildningsupplägget är även studenternas aktiva deltagande och samtalandet i olika grupper. Desto mindre och mer sammanhållna grupperna är desto mer aktiva blir samtalen. En yrkesutbildning på folkhögskola passar alltså dig som är beredd att ta ansvar för dina studier men som vill utbilda dig under mer icke-traditionella former än exempelvis på universitet eller högskola. 

Mer än bara en utbildning

På folkhögskolor prioriteras mer än bara utbildningen och du får möta människor i olika livssituationer och med olika kulturer och intressen. Många folkhögskolor värdesätter kulturen och det är lätt för dig att rikta in dig på teater, bild och kreativt skapande i form av estetiska kurser och linjer om det intresserar dig. 

Oavsett om du väljer att läsa en yrkesutbildning eller en allmän kurs har innehållet ofta en konkret koppling till samhället och det som händer runt omkring oss. Ibland sker undervisningen i klassrum men det är inte ovanligt att klasserna sker i andra miljöer eller på studiebesök. 

Hitta en yrkesutbildning som passar dig

Senast uppdaterad: 22 nov 2022
Wilma Abrahamsson Hjärne
Digital Content Specialist

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-02-13

I samarbete med FUF: Hitta en praktikplats där du kan göra skillnad!

Artikeln är skriven av Föreningen för Utvecklingsfrågor (FUF). Hitta en praktikplats där du kan göra skillnad! Vill du jobba för att göra världen bättre men upplever att marknaden är tuff? Ett bra steg in i arbetslivet är att göra praktik. Läs mer om hur du kan hitta en praktikplats här! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-17

20 yrken som förhindrar framtida arbetslöshet

Står du inför ditt utbildningsval, är du arbetslös eller bara taggad på att byta bana? Här är 20 yrken Arbetsförmedlingen spår kommer ha goda jobbchanser, nu och i framtiden.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-01-26

10 utbildningar för dig som vill jobba med barn

Vill du arbeta med barn och barns utveckling? Då har du kommit helt rätt! Läs mer och ta steget mot ett givande och glädjefyllt yrkesliv.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in