Bantekniker

Skulle du vilja jobba med att förbättra framkomligheten för tåg? Som bantekniker jobbar du med underhåll av järnvägen på olika sätt. Läs mer om yrket här!

Arbetet förbättrar och säkerställer framkomligheten för tåg.

Vad innebär det att jobba som bantekniker?

Bantekniker arbetar med underhåll, felavhjälpning och nybyggnation av järnvägsspår, i tunnelbanor och på spårväg. Vanliga arbetsuppgifter är växel- och rälsbyten, snö- och vegetationsröjning och spårjusteringar. Arbetet förbättrar och säkerställer framkomligheten för tåg och innebär därför tidspress. Bantekniker arbetar hos järnvägsentreprenörer som bygger, driver och underhåller järnvägssystem. Det finns ett antal stora företag i branschen, men också några små företag.

 
Arbetsuppgifter

Dagens tågtrafik med trängsel på spåren, höga hastigheter och tunga laster ställer höga krav på spårets uppbyggnad och komponenter. Det måste också underhållas på rätt sätt. I banteknikers arbetsuppgifter ingår till exempel:

  • Spår- och växelbyten
  • Räls -och slipersbyten
  • Spårjusteringar
  • Snö- och vegetationsröjning

Låter bantekniker som ett yrke för dig? Hitta din utbildning här!

Utbildningar till bantekniker


Byggföretagen

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för 3 600 bygg-, anläggnings- och specialföretag verksamma på den svenska byggmarknaden. Organisationen verkar för att förbättra villkoren för medlemsföretag och bygg- och anläggningsbranschen i stort. Vår vision är ett hållbart samhällsbyggande i världsklass. För att det ska bli verklighet krävs att branschen är attraktiv, sund och säker – en framtidsbransch i ständig utveckling med gott anseende.


 Tillbaka till Byggföretagen


Annonser