Kalmar: Sveriges tredje bästa studentstad

Nykomlingen Kalmar är studentstaden som erbjuder tryggt studentboende och goda karriärmöjligheter. Därmed rankas staden som den tredje bästa studentstaden i Sverige.

Vy över Kalmar stad

Den lilla hamnstaden Kalmar letar sig för första gången in på topplistan över Sveriges bästa studentstäder 2024. Med sina goda karriärsmöjligheter och goda förutsättningar för att hitta ett studentboende placerar sig nykomlingen på en stabil tredje plats. Söker du en stad som har nära till havet och cykelavstånd till det mesta kan Kalmar vara rätt studentstad för dig. Läs mer nedan om hur det är att vara student i Kalmar. 


🏙️

Antal invånare

72 327

💸

Genomsnittlig månadslön

28 758 kr

#20 i Sverige

🏠

Trygghetsnivå boende

Hög

*Läs mer härCykla dig genom staden

Kommunikationer rankas som en av de viktigaste parametrarna i vår undersökning i år och Kalmar hamnar i den övre delen av topplistan när det gäller förutsättningar för kommunikationer och cyklistvänlighet. Som student i Kalmar har du cykel- och promenadavstånd till det mesta som staden har att erbjuda. Du når allt inom cirka 10 minuters cykelavstånd och du har nära till havet och närhet till mysiga caféer, restauranger och parker. På en ledig dag kan du cykla bort till Kalmarsundsparken för att hänga med din studentförening eller varför inte utforska historiska Kalmar Slott. Du kan även promenera genom stadens historiska kullerstensgator.  

Linnéuniversitetet är centralt beläget vid vattnet och studentboende finns på flera olika platser i staden. Som längst tar det cirka 25 minuter med cykel för de som bor i studentboendet längst bort. Sommartid kan du även ta dig till Öland med cykelfärjan Dessi. För dig som föredrar att ta dig runt staden på annat färdsätt än cykel finns bussbolaget KLT som även erbjuder studentrabatt på månadskort och enkelresor. 

Sämre möjligheter för att studera vidare

I relation till rikssnittet hamnar Kalmar i mitten på listan över möjligheterna att studera vidare. För dig som är intresserad av att läsa vidare efter din kandidatexamen erbjuder Linnéuniversitetet ett mindre utbud av master- och magisterutbildningar än andra städer. Av totalt 18 utbildningsområden finns det endast sex stycken områden att välja mellan och på avancerad nivå kan du då välja mellan 26 olika program. 

Enkelt att hitta studentboende i Kalmar

Att hitta ett tryggt boende i sin studentstad är en av de parametrarna som värdesätts högt i undersökningen. Boendesituationen ser ljus ut för nya studenter i Kalmar då staden ligger i topp över städer som kan erbjuda ett tryggt studenboende i vårt avlånga land. Enligt SFS bostadsrapport erbjuder det kommunala bostadsbolaget bostadsgaranti för nya studenter. Garantin innefattar att du som ny student ska få ett erbjudande om bostad inom två månader.

Hyran för ett studentrum beräknas uppgå till 3 500 kronor per månad och för en etta ligger kostnaden mellan 4 000 - 6 000 kronor.  Det finns studentboende för både 10- och 12-månadershyra.


Goda karriärsmöjligheter efter studierna

Kalmar är en av de städer som placerar sig i toppen av vår undersökning när det gäller att göra karriär efter studierna. Om du väljer att studera i Kalmar finns det därför goda möjligheter för dig att stanna kvar i staden för att arbeta på heltid inom det du har studerat. Exempelvis arbetar Kalmar kommun för att fler studenter ska stanna kvar i staden efter deras studier. Det gör de bland annat genom att arrangera karriärsfrukostar i samverkan med näringslivet. Ett tips är att medverka på en eller flera av karriärsfrukostarna med möjlighet att hitta din framtida arbetsgivare! 

Hitta din utbildning i Kalmar här

Källor: SFS Bostadsrapport 2023, lnu.se, kalmar.se 


Annonser