Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Kvinnlig student med examenshatt

Så fungerar olika utbildningstyper för utlandsstudier

Bachelor degree, Top up, Associate degree, Study abroad eller Master degree – alternativen för utlandsstudier är många, men vad motsvarar de egentligen i Sverige? Vi reder ut olika typer av utlandsstudier, så att det blir lättare för dig att välja.

I Sverige finns olika utbildningstyper som leder till en eftergymnasial examen, till exempel kandidat-, master-, eller yrkeshögskoleexamen. Eftersom utbildningssystemet kan se olika ut i olika länder går det inte alltid att översätta en utländsk examen till en svensk rakt av. Här får du en överblick av vad olika utländska examina motsvarar i Sverige.

Gap Year och Study Abroad

Begreppet Study abroad eller Study abroad program berör universitet eller college och innebär att du läser fristående kurser i en eller två terminer. Det betyder att du väljer ett antal olika kurser från skolans kursutbud. Det finns kurser på olika nivåer, från förberedande nivå utan förkunskapskrav (det vill säga för dig som inte läst på universitet tidigare) till masternivå för dig som redan har en kandidatexamen. Om du väljer study abroad direkt efter gymnasiet brukar man kalla det för Gap year, eller sabbatsår.

  • 💡 Study abroad innebär fristående kurser motsvarande heltidsstudier i en till två terminer

Utbytestermin

En utbytestermin har ofta liknande upplägg som Study abroad. Det brukar kallas utbytestermin när du studerar utomlands som en del av din svenska universitets- eller högskoleutbildning. Då behöver du alltså kunna tillgodoräkna dig kurserna i din svenska examen. Du kan göra en utbytestermin eller ett utbytesår genom ditt svenska lärosäte eller genom en förmedlare. 

  • 💡 En utbytestermin innebär utlandsstudier under en till två terminer som räknas in i din svenska examen

Diplom- och certifikatutbildningar

Diplom- och certifikatutbildningar, eller Diploma och Certificate, liknar svenska YH-utbildningar och är oftast kortare än till exempel ett kandidatprogram. Det är vanligt att utbildningen är ungefär ett år lång. Efter utbildningen får du en examen, men det brukar också finnas möjlighet att bygga på utbildningen till en kandidatexamen om du vill fortsätta studera på akademisk nivå.

  • 💡 Diploma och Certificate motsvarar en svensk yrkeshögskoleexamen

Associate degree

En Associate degree innebär att du studerar två år på college och du kan sedan bygga på din utbildning genom att studera två år på universitet för att få en Bachelor degree. Den här varianten finns främst i USA och är ofta ett billigare alternativ än att spendera hela studietiden på ett universitet.

  • 💡 Associate degree motsvarar en svensk yrkeshögskoleexamen

Bachelor degree

En Bachelor degree motsvarar ganska exakt en svensk kandidatexamen. Utbildningen brukar vara fyra år i USA och tre år i Europa, Asien, Australien och Nya Zeeland.

Master degree

Om du redan har en kandidatexamen är nästa akademiska steg avancerad nivå. I Sverige finns två olika examina på avancerad nivå: masterexamen (två år) och magisterexamen (ett år). I de flesta andra länder innebär Master degree ett och ett halvt till två års heltidsstudier på avancerad nivå. Alternativ för en kortare studietid är Postgraduate certificate, som är en termin, och Postgraduate diploma, som är två terminer.

Top up degree

En Top up degree är inte en enskild typ av examen, utan snarare ett upplägg för att få en kandidatexamen snabbare – en alternativ väg till en Bachelor degree. Top up riktar sig nämligen till dig som redan studerat på yrkeshögskola i två år och vill ha en akademisk examen. En Top up degree innebär att du tillgodoräknar dig dina kurser från din YH-utbildning för att kunna hoppa på andra eller tredje året på ett kandidatprogram utomlands.  

Prata med en SYV

Om du vill använda din utländska utbildning för fortsatta studier i Sverige är det upp till det svenska lärosätet att bedöma vilka kurser du kan tillgodoräkna. Prata med en studie- och yrkesvägledare om du vill veta exakt vad som gäller i ditt fall. 

Är du intresserad av att bygga på din svenska utbildning utomlands? Kontakta en förmedling som exempelvis Blueberry College & Universitet för att få kostnadsfri rådgivning om vilka universitet som kan passa dig baserat på dina studiemål.

Källor: uhr.se

Senast uppdaterad: 16 dec 2022
Denice Karlsson
Digital Content Manager

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-11-18

Studera i Norge

Fler och fler väljer att studera i vårt vackra grannland i väst, men hur gör man egentligen? Som student har du flera utbildningsval och möjligheter. Här har vi samlat all info om hur det fungerar att som svensk studera i Norge.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-12-05

Gå en diplomutbildning eller certifikatutbildning utomlands

Vill du plugga utomlands och få expertkunskaper inom ett område, eller testa på en utbildning för att läsa vidare? Då är en diplomutbildning eller certifikatutbildning utomlands ett perfekt alternativ för dig!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-11

Uppfyll din dröm om att bli läkare – studera i ett annat EU-land

Satsar du på att bli läkare? Läkarprogrammet har höga antagningskrav i Sverige, men det finns ett annat alternativ: studera i ett annat EU-land och få din läkarexamen!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in