Visa studentum.se som: Mobil

Varför är det populärt att gå på college i USA?

College i USA är ett populärt alternativ för utlandsstudier. Möjligheterna är många för dig som är intresserad, var du än befinner dig i din studieresa och hur din ekonomiska situation ser ut.

Vill du ta ett sabbatsår efter gymnasiet, få uppleva collegekulturen och förbättra din engelska, eller kanske kombinera utlandsstudier med studier vid ett svenskt universitet? Oavsett vad du letar efter kan du hitta ett college i USA som passar dig.

Funderar du över vad som är skillnaden mellan college och university i USA? Du är inte ensam! Precis som de svenska begreppen högskola och universitet är skillnaden mellan college och university en aning flytande. De båda har mycket gemensamt, och många gånger används de synonymt. Men det finns några officiella skillnader. Det som främst utmärker universiteten är att de oftast är större, att de bedriver forskning inom ett flertal områden och att de tilldelats universitetsstatus av en myndighet i landet. Att skolan klassas som ett college eller ett universitet säger inte något om kvaliteten på utbildningen. College finns i sin tur i olika former såsom privat college, community college och vocational college.

USA:s mest populära colleges enligt svenska studenter

1. Santa Monica College

30 000 studenter 

3 000 internationella studenter

2. Santa Barbara City College

17 000 studenter

700 internationella studenter

3. Berkeley College

5 000 studenter

900 internationella studenter

Hitta en utbildning i USA

För dig som vill börja din studiebana på college i USA

College kan vara ett särskilt bra alternativ för dig som inte har studerat på högskolenivå tidigare. Utbildningen på college är många gånger mer praktiskt inriktad och hålls i mindre klasser i jämförelse med universitet där studierna generellt är mer akademiskt inriktade. Det är dessutom oftast lättare att bli antagen på college än universitet, särskilt i USA.

Väljer du ett community college är kostnaderna oftast lägre och efter två års studier kan du ta ut en associate’s degree. Därifrån kan du sedan bygga på din utbildning med ytterligare två år för att få en bachelor’s degree – motsvarande en svensk kandidatexamen. Om du vill ha en ännu mer praktiskt inriktad utbildning kan vocational college vara ett alternativ för mig. Vocational college är en collegevariant där utbildningen är särskilt inriktad för att förbereda dig inför arbetslivet, liknande en svensk YH-utbildning. Enskilda praktiska kurser finns dock ofta i massor även på ett community college.

Exempel på community college

Privat college 

Ett privat college är ofta inriktat på ett specifikt område, till exempel Berkeley College som är inriktat på business. Här kan du, precis som vid ett universitet, läsa en fyraårig bachelor’s degree (kandidatexamen). Du kan också välja en tvåårig associate’s degree som du senare kan bygga på till en bachelor’s om du vill. 

Exempel på privat college (business college)

Friare eller kortare studietid på college

Om du inte vill läsa en hel kandidatexamen eller associate’s degree, kan du välja study abroad istället. Då studerar du en till två terminer vid ditt college och väljer själv vilka kurser du vill läsa. Perfekt för dig som vill passa på att uppleva collegelivet eller testa på olika ämnen och kurser.

Vill du veta mer om collegestudier i USA och få vägledning i valet av college? Blueberry College & Universitet ger dig gratis studierådgivning och kostnadsfri hjälp med hela ansökningsprocessen. 

Källa: CSN, Blueberry.nu (studentstatistik från 2019)

Senast uppdaterad: 26 aug 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-01-28

Vill du plugga utomlands? Åk på ett utbyte!

Else Mikkelsen Båge pluggar medie- och kommunikationsvetenskap och journalistik vid Uppsala universitet. Hösten 2018 gjorde hon ett utbyte inom programmet och åkte till Skottland för att studera på The University of Edinburgh. Läs mer om hennes upplevelse här!
Artikeln är ett gästinlägg skriver av Studentjob.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-02-04

Sandstrand, storstad eller alptopp - var vill du plugga?

Nu när hösten är ett faktum så är det ett perfekt tillfälle för dig att stanna upp och fundera på vad du vill göra de kommande åren, eller rättare sagt vad du vill plugga! När du ska välja utbildning är det såklart jätteviktigt att du noga funderar över vad du ska plugga och vad som kommer att passa dig, men det är också viktigt att du funderar ett extra varv på var du vill plugga.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-27

5 poddar för att öka din allmänbildning

Vad klassas som allmänbildning? Inom vilka ämnen kan man bli mer allmänbildad? Det finns nog inga självklara svar på dessa frågor, men ett steg mot att släcka sin kunskapstörst kan vara att lyssna på olika podcasts. Vi har listat fem poddar som kanske får dig att briljera under kommande spelkväll, fikastund eller kallprat.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in