Varför är det populärt att gå på college i USA?

För dig som vill påbörja din studieresa utomlands är college i USA ett bra alternativ. Se vilka skolor som är mest populära bland svenska studenter och hitta roliga praktiska kurser eller börja bygg din kandidatexamen på ett college som passar dig.

College i USA är ett populärt alternativ för utlandsstudier. Möjligheterna är många för dig som är intresserad, var du än befinner dig i din studieresa och hur din ekonomiska situation ser ut.

Vill du ta ett sabbatsår efter gymnasiet, få uppleva collegekulturen och förbättra din engelska, eller kanske kombinera utlandsstudier med studier vid ett svenskt universitet? Oavsett vad du letar efter kan du hitta ett college i USA som passar dig.

Funderar du över vad som är skillnaden mellan college och university i USA? Du är inte ensam! Precis som de svenska begreppen högskola och universitet är skillnaden mellan college och university en aning flytande. De båda har mycket gemensamt, och många gånger används de synonymt. Men det finns några officiella skillnader. Det som främst utmärker universiteten är att de oftast är större, att de bedriver forskning inom ett flertal områden och att de tilldelats universitetsstatus av en myndighet i landet. Att skolan klassas som ett college eller ett universitet säger inte något om kvaliteten på utbildningen. College finns i sin tur i olika former såsom privat college, community college och vocational college.

USA:s mest populära colleges enligt svenska studenter

1. Santa Monica College

30 000 studenter 

3 000 internationella studenter

2. Santa Barbara City College

17 000 studenter

700 internationella studenter

3. Berkeley College

5 000 studenter

900 internationella studenter

Hitta en utbildning i USA

För dig som vill börja din studiebana på college i USA

College kan vara ett särskilt bra alternativ för dig som inte har studerat på högskolenivå tidigare. Utbildningen på college är många gånger mer praktiskt inriktad och hålls i mindre klasser i jämförelse med universitet där studierna generellt är mer akademiskt inriktade. Det är dessutom oftast lättare att bli antagen på college än universitet, särskilt i USA.

Väljer du ett community college är kostnaderna oftast lägre och efter två års studier kan du ta ut en associate’s degree. Därifrån kan du sedan bygga på din utbildning med ytterligare två år för att få en bachelor’s degree – motsvarande en svensk kandidatexamen. Om du vill ha en ännu mer praktiskt inriktad utbildning kan vocational college vara ett alternativ för mig. Vocational college är en collegevariant där utbildningen är särskilt inriktad för att förbereda dig inför arbetslivet, liknande en svensk YH-utbildning. Enskilda praktiska kurser finns dock ofta i massor även på ett community college.

Exempel på community college

Privat college 

Ett privat college är ofta inriktat på ett specifikt område, till exempel Berkeley College som är inriktat på business. Här kan du, precis som vid ett universitet, läsa en fyraårig bachelor’s degree (kandidatexamen). Du kan också välja en tvåårig associate’s degree som du senare kan bygga på till en bachelor’s om du vill. 

Exempel på privat college (business college)

Friare eller kortare studietid på college

Om du inte vill läsa en hel kandidatexamen eller associate’s degree, kan du välja study abroad istället. Då studerar du en till två terminer vid ditt college och väljer själv vilka kurser du vill läsa. Perfekt för dig som vill passa på att uppleva collegelivet eller testa på olika ämnen och kurser.

Vill du veta mer om collegestudier i USA och få vägledning i valet av college? Blueberry College & Universitet ger dig gratis studierådgivning och kostnadsfri hjälp med hela ansökningsprocessen. 

Källa: CSN, Blueberry.nu (studentstatistik från 2019)

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser