Ställ om i karriären – gå en kort YH-utbildning

Har det blivit dags för dig att byta bana i arbetslivet eller är du i behov av att förnya din kompetens? Gå en kort yrkeshögskoleutbildning och bli redo för nästa steg i karriären på nolltid. Hitta din korta YH-utbildning här!

Har det blivit dags för dig att byta bana i arbetslivet eller är du i behov av att förnya din kompetens? Gå en kort yrkeshögskoleutbildning och bli redo för nästa steg i karriären på nolltid. 

Korta YH-utbildningar är eftergymnasiala yrkesinriktade utbildningar och är anpassade efter arbetsmarknadens behov.  De riktar sig främst till dig som är yrkesverksam och vill skapa nya karriärmöjligheter samt fördjupa och bredda din kompetens. Utbildningarna ges inom flera olika områden i form av enskilda kurser eller kurspaket. De är korta, kostnadsfria och har ofta ett flexibelt upplägg. Perfekt för dig som vill byta bana. 

Hitta din korta YH-utbildning här 

Hur långa är korta YH-utbildningar?

Precis som namnet indikerar är korta YH-utbildningar just korta. Sedan mars 2022 har Myndigheten för yrkeshögskolan valt att benämna korta YH-utbildningar som kurser, eller ibland kurspaket, korta YH eller korta utbildningar. I praktiken menar man samma typ av utbildning – YH-utbildningar som är max 99 poäng, motsvarande ett halvårs heltidsstudier.

Den exakta längden kan variera beroende på utbildning och studietakt. Vanligtvis pågår de i cirka fem till sex veckor och du kan jobba eller studera annat samtidigt. Upplägget på kurserna varierar men studietakten är flexibel och du kan välja att studera på distans, deltid eller heltid. Utbildningarna är CSN-berättigade och du kan ansöka om studiemedel om du studerar en kurs på minst halvtid och inte är äldre än 57 år. 

Hur blir jag behörig till en kort YH-utbildning?

Förkunskapskraven är ofta högre vid en kort YH-utbildning jämfört med en lång. Om du är behörig för att bli antagen till en kurs kan bero på flera olika faktorer. Det innebär att du kan behöva relevant arbetslivserfarenhet inom det området du vill studera. Det kan även ställas andra krav som att du behöver ha en yrkeshögskoleexamen eller godkända betyg från kurser på högskola eller universitet. Inom yrkeshögskolan är det skolorna själva som sköter antagningen till utbildningarna. Kontakta skolan direkt om du har eventuella frågor angående din ansökan. 

Vad händer efter min korta YH-utbildning?

Studierna leder inte till en examen utan när utbildningen är avklarad och godkänd tilldelas du ett utbildningsbevis. Du har nu goda möjligheter att ta nästa steg i karriären – bra va?  Blir du sugen på att utveckla din kompetens? Läs mer och hitta en utbildning som passar dig nedan!  


Källa: Myndigheten för yrkeshögskolan


Annonser