Korta YH-utbildningar

Avancerad byggmätning

KartoTek, i Kista (+1 orter)
Längd
3 månader
Utbildningstakt
Deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Längd
3 månader
Utbildningstakt
Deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

Avancerad byggmätning /

Avancerad byggmätning

Ansökan är öppen, lämna en intresseanmälan för mer information! 

Utbildningen Avancerad byggmätning vänder sig till dig som vill få spetskompetens när det gäller att välja mätmetoder, behärska felteori, genomföra planering och utjämning av bl.a. byggnät. Du lär dig också hitta rätt i regelverk, korrekt rapportskrivning samt att kunna tolka och hämta information från ritningsdokument.


Arbete med mätningsteknik inom bygg och anläggning kräver mer och mer att man behärskar avancerade funktioner för både instrument och programvaror för att klara av arbetsuppgifter på t.ex. en byggarbetsplats. Det är också viktigt att känna till vilka regler som man måste följa, samt att kunna tolka komplexa ritningar, välja rätt metoder och skriva korrekta rapporter.


Efter denna utbildning får du en kompetens som är mycket eftertraktad inom byggbranschen och kan klara de allra flesta utmaningar som kan uppstå inom byggmätning.

Utbildningen sker på distans vilket gör det möjligt för dig att arbeta och studera samtidigt var du än bor eller befinner dig!

30 YH poäng

För mer information om Avancerad byggmätning, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Du ansöker via Yh-antagning. Glöm inte att bifoga alla de underlag som behövs.


Särskilda förkunskaper

Minst 6 månaders yrkeserfarenhet på heltid.

Målgrupp

Om du har erfarenhet av mätning på ett bygge, men inte vet hur du ska genomför alla steg vid etablering och beräkning av ett byggnät kan du lära dig det på denna kurs. Du lär dig även hitta i regelverk och hantera ritningsdokument.

Kursinnehåll

-Matematik (4p)
Generell algebra, ekvationer och ekvationssystem. Koordinatsystem, geometri och grundläggande statistik.
-Felteori (4p)
Grunderna i felteori samt GUM. Metodval, mätningskonfigurationer felsökningsmetoder och kontroll av mätningsresultat.
-Aktuella styrdokument (3p)
Genomgång av de aktuella styrdokumenten som används i branschen, t.ex. SIS-TS, HMK och ISO-dokument.
-Ritningsläsning (5p)
Kursmomentet innehåller grunderna i ritningsläsning och hur man tolkar viktiga byggrelaterade dokument. Klassificering av ritningar i olika detaljnivåer. Vanliga fil- och utskriftsformat för de olika handlingarna m.m.
-Planering och genomförande av byggnät (8p)
Planering av ett byggnät utifrån behovet av kända punkter på en arbetsplats med hänsyn tagen tillnätstruktur, bedömning av punkt- och mätkonfiguration med mera.
-Nätutjämning (6p)
Detta moment innehåller de beräkningssätt, analysmetoder och den arbetsgång som är relevanta för att beräkna, analysera och redovisa ett byggnät i Geo och TopoCad.


Upplägg

Undervisning kommer att bedrivas samtidigt både på distans och på plats i utbildningens lokaler i Kista. Föreläsningar spelas in och läggs upp på Internet så att man kan se dem när det passar. Teori och praktik varvas och det kommer att erbjudas gruppdiskussioner och instuderingsfrågor.


Endast några få tillfällen kommer att kräva obligatorisk fysisk närvaro, som t.ex. vid examinationer och vid vissa praktiska undervisningsmoment.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Avancerad byggmätning

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
KartoTek
Isafjordsgatan 28A
164 40 Stockholm

Kartotek - Att lära genom att göra

Kartotek är företaget som brinner för utbildning och ser som sin viktigaste uppgift att säkerställa att kvalificerad personal finns på de företag som arbetar inom samhällsbyggnadssektorn.  Den första kursen i Mätnings- och kartteknik startade 1998 då som KY, Kvalificerad yrkesutbildning,...

Läs mer om KartoTek och visa alla utbildningar.

Highlights