Visa studentum.se som: Mobil
Collegestudenter utomhus

Så hittar du din drömskola utomlands

Är du en av många som knappt kan bärga sig till att få åka iväg och studera utomlands? Se till att du har all information du behöver innan du gör ditt val –  vi guidar dig genom olika informationskällor för studier utomlands.

Under pandemin har möjligheterna för att studera och överhuvudtaget resa utomlands varit minst sagt begränsade. Suget efter utlandsstudier har byggts upp och är idag väldigt stort, särskilt för destinationer i varmare delar av världen som Sydeuropa, Kalifornien, Asien och Australien.

Efter över ett år av hemmasittande kan utlandsstudier kännas längre bort än vanligt, samtidigt som rätt information blir allt viktigare. Vilket land vill du åka till? Vad behöver du tänka på i och med pandemin? Vilka skolor kan du välja på? Vilken typ av utlandsstudier är aktuella för dig? Frågorna är många och därför har vi samlat tips på onlinekällor du kan använda för att göra det rätta valet.

 1. Kontakta en förmedling

En förmedling för utlandsstudier har direkt kontakt med skolor utomlands och fungerar som en länk mellan studenten och skolan. Härifrån kan du få både information och hjälp som är riktad till just dig och dina förutsättningar. Det kan vara information om olika typer av utlandsstudier, en specifik skola eller ett specifikt land. En förmedling kan hjälpa till med själva ansökningsprocessen och även erbjuda dig stöd under din studieperiod. Ett exempel på en sådan förmedling är studentum.se:s systersajt Blueberry där du får hjälp med kostnadsfri studierådgivning och även hela ansökningsprocessen helt gratis.

2. Delta på digitala mässor

Att delta på digitala mässor där många olika skolor deltar utgör ett guldläge för dig att få information om dina alternativ – och inte minst bli inspirerad. Den 11:e september hålls Sveriges digitala utlandsstudiemässa, ett utmärkt tillfälle att få massvis med bra information om olika skolor samtidigt. På mässan kan du dessutom ställa dina egna frågor till olika skolor, och du har även chans att prata med tidigare studenter för att höra om deras upplevelser och tips. Det är helt gratis att delta på mässan.

Anmäl dig till mässan här

3. Besök skolornas hemsidor

Skolornas egna hemsidor är bra för att se detaljerad formell information om en specifik skola. Det kan vara till exempel vilka kurser som erbjuds, vilken forskning som pågår vid lärosätet eller om arbetssätten på skolan. Här kan du också givetvis hitta kontaktinformation, adress, terminstider och så vidare.

4. Häng med på sociala medier

Många universitet och college har instagram-, facebook- och/eller twitterkonton där de lägger upp bra information och roliga händelser. Det kan vara en bra idé att följa eller åtminstone titta runt lite i flödet för skolor du är intresserad av. Härifrån kan du ofta få en lite mer avslappnad bild av skolan, men också mycket bra och uppdaterad information. Tänk på att olika skolor kan använda sociala medier på olika sätt, och vara mer eller mindre aktiva på olika plattformar. Både mängden och typen av informationen du får från sociala medier kan därför variera mellan olika skolor. Passa även på att kika in på andra relevanta konton, till exempel studentföreningar eller förmedlare för utlandsstudier. Därifrån kan du ofta få ta del av studenternas egna perspektiv.

5. Lyssna på tidigare studenter

Om du vill veta mer om mjuka värden kan du vända dig till dem som har exakt den erfarenhet du söker: tidigare studenter. Reportage och recensioner skrivna av tidigare studenter kan ge dig en nyanserad bild av hur det är att gå på en specifik skola, och du kan även få information om sådant som de mer formella källorna kanske inte tar upp. Det kan till exempel vara stämningen på skolan, känslan av att bo i ett specifikt land eller specifik stad, möjligheter till aktiviteter, mat eller boende. Recensioner kan du hitta på skolornas sidor här på studentum.se, reportage hittar du ofta på skolornas egna hemsidor eller hos en förmedling. Tänk på att recensioner och reportage ger en subjektiv bild av skolan, erfarenheterna varierar givetvis alltid från person till person. Läs gärna flera recensioner och reportage för att forma din bild av skolan.

6. Håll dig uppdaterad hos myndigheter

Glöm inte att pandemin ännu inte är över och att många länder fortfarande har restriktioner. Restriktioner kan förändras, tidsplaner för att öppna upp kan senareläggas och regler kan uppdateras med kort varsel. Allt beror fortfarande på om trenderna går åt rätt håll. Se därför till att hålla dig uppdaterad på vad som gäller i landet du vill studera i. Titta gärna på hemsidan för landets motsvarighet till Folkhälsomyndigheten eller utrikesdepartementets (UD) hemsida. Ett tips är att ladda ner appen UD Resklar, som innehåller samlad information från ambassader i olika länder och är ett bra sätt att hålla koll på läget.

Senast uppdaterad: 22 jun 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2014-03-21

Studera i Kanada

Kanada är världens nästa största land till ytan och består av tio provinser. Vissa delar av Kanada pratar faktiskt franska, så här kan du studera både på engelska och franska. Om du vill studera i Kanada kan du förvänta dig en hög levnadsstandard och även högkvalitativa utbildningar. I Kanada hittar du flertalet internationellt erkända universitet som erbjuder allt mellan himmel och jord. Här kan du läsa mer om det kanadensiska utbildningssystemet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-05-28

Översättning av betyg och intyg

Ska du ut och resa, plugga eller jobba i ett annat land? I många av dessa fall behöver du då få betyg och andra intyg översatta till engelska. Då kanske du undrar hur du ska gå tillväga? Här nedan redogör vi för vilka möjligheter som finns när du behöver översätta betyg och andra viktiga intyg.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-03

Erasmus

Erasmus är en del i ett program för livslångt lärande som riktar sig mot högre utbildning. Genom Erasmus finns stora möjligheter för dig som studerar på högskola och universitet att göra utbyte eller praktik i Europa utan att du behöver betala någon terminsavgift.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in