24 apr 2023

Så fyller du i ansökan för omställningsstudiestöd

Funderar du på att ansöka om omställningsstudiestöd? Kul! Det betyder förmodligen att du är på väg mot nya äventyr. För att underlätta för dig har vi skrivit en artikel där vi går igenom ansökningsprocessen steg för steg – allt för att det ska kännas så smidigt som möjligt för dig.

Troligtvis har du som letat dig in på den här artikeln redan koll på att det sedan hösten 2022 finns ett nytt omställningsstudiestöd för dig som befinner dig mitt i arbetslivet och som vill bli mer attraktiv på arbetsmarknaden.  

Från den 1 april går det att söka omställningsstudiestöd för studier som börjar mellan den 1 april till 31 december 2023. Det gör att många just nu sitter och ansöker eller funderar på att ansöka om omställningsstudiestöd.  

Läs mer om omställningsstudiestödet  

Kan du söka omställningsstudiestöd? 

Innan du lägger tid på att göra en ansökan kan det vara bra att kolla upp huruvida du faktiskt uppfyller villkoren för omställningsstudiestödet eller inte. På CSN:s hemsida kan du se exakt vad som krävs för att du ska kunna söka omställningsstudiestöd, men i korta drag bör du:  

✅ vara mellan 27 och 62 år  

✅ ha arbetat sammanlagt minst 8 av de senaste 14 åren 

✅ ha arbetat minst 12 av de senaste 24 månaderna 

✅ välja en utbildning som ger rätt till stödet och som kan stärka din position på arbetsmarknaden 

✅ om du är under 40, inte välja en utbildning som är längre än 80 veckor på heltid 

✅ välja en utbildning som omfattar minst 1 veckas heltidsstudier (eller motsvarande på deltid) 

✅ studera på minst 20 procent 

✅ ha skött återbetalningen av dina tidigare studielån 

Ta hjälp av din omställningsorganisation 

Du som tillhör en omställningsorganisation kan få stöd och hjälp när du vill börja studera. De kan också hjälpa dig att skriva ett yttrande om att just den utbildningen du vill gå kan stärka din position på arbetsmarknaden, vilket i sin tur kan underlätta din ansökningsprocess. För dig som saknar kollektivavtal eller som är egenföretagare finns det en offentlig omställningsorganisation.  

Kvinna som arbetar vid dator

Se till att ha följande information till hands 

Innan du ska sätta dig och fylla i din ansökan kan det vara bra om du har sammanställt den information som du behöver. Det underlättar för dig när du väl ska fylla i blanketten.  

✅ Namnet på din omställningsorganisation 

✅ Din arbetsgivares organisationsnummer 

✅ Din årsarbetstid (i dagar eller timmar) 

✅ Din årliga inkomst före skatt 

✅ Information om du får andra ersättningar, till exempel aktivitetsersättning eller föräldrapenning 

✅ Start- och slutdatum för dina planerade studier 

OBS! Om du är arbetslös ska du fylla i din senaste arbetsgivares organisationsnummer. Då behöver du inte fylla i årsarbetstid eller din årsinkomst.  

Dags att fylla i ansökan!  

Själva ansökan gör du på CSN:s hemsida. När du är inne på sidan kommer du få information om vad du behöver ha koll på innan du ansöker. Du kommer även att få svara på följande frågor för att säkerställa att du uppfyller de grundläggande villkoren:  

✅Vilket år är du född?  
✅Vilket år ska du börja studera? 
✅Hur lång är utbildningen? 
✅I vilken takt går utbildningen (25, 50, 75 eller 100 procent)? 
✅Har du arbetat minst 12 av de 24 senaste månaderna?

Ansökan är uppdelad i fyra delar

Del 1 – Din anställning 

Första delen i ansökan handlar om din anställning. Här svarar du på om du arbetar inom offentlig eller privat sektor och om din arbetsgivare har kollektivavtal. Är du arbetslös fyller du i informationen om din senaste anställning. Här svarar du också på frågor om din nuvarande inkomst och om du är anställd eller till exempel driver ett eget företag. Du får sedan ange din årsinkomst och din årsarbetstid om du är anställd. Här fyller du även i uppgifter om din arbetsgivare, det vill säga namn på företaget samt organisationsnummer. Ditt företags organisationsnummer kan du hitta på till exempel Bolagsverkets hemsida. 

Del 2 – Dina studier  

I den andra delen ska du svara på frågor om din utbildning och kommande studietid. Först behöver du fylla i vad målet med dina studier är, till exempel att du vill utbilda dig till ett visst yrke eller att få en viss examen. Sedan väljer du vilken utbildning det är du vill gå och anger hur lång studietiden beräknas vara.  

Del 3 – Pengar och arbete under studietiden  

Den tredje delen handlar om pengar och arbete under din studietid. Här fyller du i hur mycket bidrag och lån du vill ansöka om. Du får svara på huruvida du kommer arbeta under tiden som du studerar, hur mycket omställningsstudiestöd du vill ansöka om samt vilket upplägg du vill ha. Här fyller du även i om du kommer ha andra inkomster under tiden du studerar med omställningsstudiestödet. Tänk på att bostadsbidrag, barnbidrag eller försörjningsstöd inte räknas som inkomster. Här får du besvara huruvida din arbetsgivare kommer betala ut lön till dig under tiden du studerar eller inte samt om du får ersättning från Försäkringskassan under tiden.  

Del 4 – Skicka in din ansökan 

I den fjärde och sista delen får du granska din ansökan samt signera den. Glöm inte att ha BankID eller liknande nära till hands. Du är sedan klar med din ansökan.  

Vad händer när jag skickat in min ansökan?  

När du har skickat in din ansökan ser du en bild som bekräftar att din ansökan har skickats in. Du kommer inte få någon ytterligare bekräftelse på din ansökan, vare sig på mejl eller sms. Du kommer heller inte kunna följa hur det går med din ansökan. CSN hör av sig till dig om de behöver mer information och du kommer sedan få ett beslut skickat via brev.  

Lycka till med dina framtida studier!  

Källa: CSN 

Senast uppdaterad: 24 apr 2023
Wilma Abrahamsson Hjärne
Digital Content Specialist

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-03-11

Utbildningstyper

Ska du börja plugga och har frågor om utbildning? Beroende på vad du vill göra i framtiden så passar kanske en viss utbildningstyp bättre än en annan! I Sverige kan du studera på universitet, högskola, yrkeshögskola, folkhögskola, komvux hos privata yrkesutbildare. För att hjälpa dig på vägen har vi tagit fram information om varje utbildningstyp - så att du kan hitta den utbildning som passar dig ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-04-03

Besök våra utbildningsmässor

Är du sugen på att börja plugga? Vet du inte riktigt vilken utbildning eller skola du ska välja? Då kan ett besök på en utbildningsmässa vara precis det du behöver! På den här sidan har vi samlat information om våra olika mässor, klicka dig vidare nedan för att läsa mer om en specifik mässa. I vår monter kan du bland annat kan göra yrkestestet för att få tips på vad du kan plugga vidare och göra e ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-09-04

6 tips för att bli flytande i ett främmande språk!

De flesta av oss har studerat ett eller flera främmande språk i skolan, men den verkliga frågan är: kan du tala språket? Läs om 6 tips på hur du kan bli flytande i ett nytt språk! Artikeln är ett gästinlägg skrivet av WordDive.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in