Grupp med studenter i bibliotek
11 nov 2022

Så fungerar SFI kombinerat med yrkesutbildning

Vill du lära dig svenska samtidigt som du lär dig ett yrke? Då kan du gå en utbildning som kombinerar SFI med en yrkeskurs. Perfekt för dig som är ny i Sverige och vill öka dina chanser att få ett jobb.

Yrkes-SFI, YFI eller SFI kombo – utbildningar som kombinerar SFI med en yrkesutbildning kan ha olika namn. Gemensamt är att de ger dig som ny i Sverige möjlighet att komma in på arbetsmarknaden snabbare genom att du studerar svenska och ett yrke på samma gång.

SFI – en viktig grund

Att kunna svenska språket är viktigt för att komma in på arbetsmarknaden i Sverige. Genom SFI, svenska för invandrare, lär du dig att prata, läsa och skriva på svenska från grunden. Att ha gått SFI ger dig en bra grund för att börja jobba eller plugga vidare.

Det är gratis att gå SFI och undervisningen anpassas efter dina förutsättningar och behov. Beroende på vilken utbildning du har från ditt hemland kan du börja på olika nivåer. Du kan också få göra ett språktest innan du börjar för att se vilken nivå du ligger på. 

Hitta SFI-utbildningar

Lär dig svenska och ett yrke samtidigt

Det är möjligt att gå en annan separat utbildning samtidigt som du går SFI. Däremot kan det vara svårt att bli antagen eftersom många utbildningar kräver att du kan svenska. Därför är en kombinerad utbildning ett smidigt och effektivt sätt för dig att få båda delarna.

En utbildning som kombinerar SFI och yrkesutbildning ger dig kunskaper inom ett yrke på gymnasial nivå. Utbildningen innehåller ofta APL, arbetsplatsförlagt lärande, vilket betyder att en del av utbildningen består av praktik på en arbetsplats. Då får du chans att lära dig de praktiska delarna av yrket på plats med hjälp av en handledare.

Hur hittar jag en SFI yrkesutbildning?

Kommunen eller en annan utbildningsanordnare, till exempel en folkhögskola, kan organisera kombinationsutbildningar med SFI och yrkesutbildning. Du kan kontakta din hemkommun för att se vilka alternativ som finns där du bor.

Utbildningarna kan heta olika saker beroende på vilken kommun du bor i eller vad skolan valt att kalla dem. Här är några exempel på namn du kan stöta på:

 • SFI yrkesutbildning
 • Yrkes-SFI
 • YFI
 • SFI Kombo
 • SVA Kombo
 • SFI Komboutbildning
 • Kombinationsutbildning
 • Yrkesvux kombination

Hitta SFI yrkesutbildningar

Hur ansöker jag till en SFI yrkesutbildning?

Du ansöker till en SFI yrkesutbildning via din hemkommun eller genom att kontakta skolan du vill studera på. 

Exempel på yrken

Efter att ha gått en utbildning som kombinerar SFI och yrkesutbildning får du den kunskap du behöver för att börja jobba direkt. Här är några exempel på yrken som utbildningen kan leda till:

 • Kock
 • Barnskötare
 • Nätverkstekniker
 • Undersköterska
Senast uppdaterad: 11 nov 2022
Denice Karlsson
Digital Content Manager

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-04-22

Vilken utbildningstyp är du?

Är du sugen på att studera vidare men inte säker på vilken utbildningstyp du ska välja? Var bara lugn, vi hjälper dig att reda ut skillnaderna mellan de olika utbildningstyperna! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-03-22

Comboloan - räkna ut din månadskostnad för studielån

För dig som vill studera en utbildning som inte är berättigad till CSN finns det andra alternativ. Genom att göra en låneansökan hos Comboloan får du snabbt en överblick över olika långivares erbjudanden så att du kan hitta det lån med bäst ränta och villkor för dig. Räkna ut din månadskostnad här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-06-08

15 populära universitets- och högskoleutbildningar

Är du sugen på att studera men är osäker på vad? Häng inte läpp för det! Vi har samlat de mest populära universitets- och högskoleutbildningarna just nu för att hjälpa dig med ditt val.

Läs mer
Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀