Visa studentum.se som: Mobil
Grupp med studenter i bibliotek

Så fungerar SFI kombinerat med yrkesutbildning

Vill du lära dig svenska samtidigt som du lär dig ett yrke? Då kan du gå en utbildning som kombinerar SFI med en yrkeskurs. Perfekt för dig som är ny i Sverige och vill öka dina chanser att få ett jobb.

Yrkes-SFI, YFI eller SFI kombo – utbildningar som kombinerar SFI med en yrkesutbildning kan ha olika namn. Gemensamt är att de ger dig som ny i Sverige möjlighet att komma in på arbetsmarknaden snabbare genom att du studerar svenska och ett yrke på samma gång.

SFI – en viktig grund

Att kunna svenska språket är viktigt för att komma in på arbetsmarknaden i Sverige. Genom SFI, svenska för invandrare, lär du dig att prata, läsa och skriva på svenska från grunden. Att ha gått SFI ger dig en bra grund för att börja jobba eller plugga vidare.

Det är gratis att gå SFI och undervisningen anpassas efter dina förutsättningar och behov. Beroende på vilken utbildning du har från ditt hemland kan du börja på olika nivåer. Du kan också få göra ett språktest innan du börjar för att se vilken nivå du ligger på. 

Hitta SFI-utbildningar

Lär dig svenska och ett yrke samtidigt

Det är möjligt att gå en annan separat utbildning samtidigt som du går SFI. Däremot kan det vara svårt att bli antagen eftersom många utbildningar kräver att du kan svenska. Därför är en kombinerad utbildning ett smidigt och effektivt sätt för dig att få båda delarna.

En utbildning som kombinerar SFI och yrkesutbildning ger dig kunskaper inom ett yrke på gymnasial nivå. Utbildningen innehåller ofta APL, arbetsplatsförlagt lärande, vilket betyder att en del av utbildningen består av praktik på en arbetsplats. Då får du chans att lära dig de praktiska delarna av yrket på plats med hjälp av en handledare.

Hur hittar jag en SFI yrkesutbildning?

Kommunen eller en annan utbildningsanordnare, till exempel en folkhögskola, kan organisera kombinationsutbildningar med SFI och yrkesutbildning. Du kan kontakta din hemkommun för att se vilka alternativ som finns där du bor.

Utbildningarna kan heta olika saker beroende på vilken kommun du bor i eller vad skolan valt att kalla dem. Här är några exempel på namn du kan stöta på:

 • SFI yrkesutbildning
 • Yrkes-SFI
 • YFI
 • SFI Kombo
 • SVA Kombo
 • SFI Komboutbildning
 • Kombinationsutbildning
 • Yrkesvux kombination

Hitta SFI yrkesutbildningar

Hur ansöker jag till en SFI yrkesutbildning?

Du ansöker till en SFI yrkesutbildning via din hemkommun eller genom att kontakta skolan du vill studera på. 

Exempel på yrken

Efter att ha gått en utbildning som kombinerar SFI och yrkesutbildning får du den kunskap du behöver för att börja jobba direkt. Här är några exempel på yrken som utbildningen kan leda till:

 • Kock
 • Barnskötare
 • Nätverkstekniker
 • Undersköterska
Senast uppdaterad: 16 maj 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-26

Möt ditt framtida universitet: Örebro universitet

Med bostadsgaranti för studenter, ett brett utbud av nöjen och aktiviteter och god kommunikation till andra städer är det inte svårt att förstå varför Örebro är en så populär studentstad! Läs mer om Örebro universitet här!   

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-11

Studera i Danmark

Det är inte bara svenskar som åker till Danmark för att studera utan hit kommer mängder av internationella studenter från hela världen. Som svensk student kommer du ha stora chanser att trivas under dina studier. Här kan du läsa mer om hur det är att studera och leva i Danmark. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-11

Svenska för invandrare

SFI is a form of education in which people who lack knowledge of Swedish can learn the language. SFI is free and the only requirements are that you must live in Sweden, be more than 16 years old and not speak Swedish. SFI Arabic SFI English SFI Somali Svenska för invandrare (SFI) är en utbildningsform där du kan få lära dig det svenska språket och få kunskaper om det svenska samhället.
Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in