Så fungerar SFI kombinerat med yrkesutbildning

Genom att gå SFI kombinerat med en yrkesutbildning kan du som är ny i Sverige öka dina chanser att få ett jobb. Här kan du läsa mer om hur kombinationen fungerar.

Grupp med studenter i bibliotek

Yrkes-SFI, YFI eller SFI kombo – utbildningar som kombinerar SFI med en yrkesutbildning kan ha olika namn. Gemensamt är att de ger dig som ny i Sverige möjlighet att komma in på arbetsmarknaden snabbare genom att du studerar svenska och ett yrke på samma gång.

SFI – en viktig grund

Att kunna svenska språket är viktigt för att komma in på arbetsmarknaden i Sverige. Genom SFI, svenska för invandrare, lär du dig att prata, läsa och skriva på svenska från grunden. Att ha gått SFI ger dig en bra grund för att börja jobba eller plugga vidare.

Det är gratis att gå SFI och undervisningen anpassas efter dina förutsättningar och behov. Beroende på vilken utbildning du har från ditt hemland kan du börja på olika nivåer. Du kan också få göra ett språktest innan du börjar för att se vilken nivå du ligger på. 

Lär dig svenska och ett yrke samtidigt

Det är möjligt att gå en annan separat utbildning samtidigt som du går SFI. Däremot kan det vara svårt att bli antagen eftersom många utbildningar kräver att du kan svenska. Därför är en kombinerad utbildning ett smidigt och effektivt sätt för dig att få båda delarna.

En utbildning som kombinerar SFI och yrkesutbildning ger dig kunskaper inom ett yrke på gymnasial nivå. Utbildningen innehåller ofta APL, arbetsplatsförlagt lärande, vilket betyder att en del av utbildningen består av praktik på en arbetsplats. Då får du chans att lära dig de praktiska delarna av yrket på plats med hjälp av en handledare.

Hur hittar jag en SFI yrkesutbildning?

Kommunen eller en annan utbildningsanordnare, till exempel en folkhögskola, kan organisera kombinationsutbildningar med SFI och yrkesutbildning. Du kan kontakta din hemkommun för att se vilka alternativ som finns där du bor.

Utbildningarna kan heta olika saker beroende på vilken kommun du bor i eller vad skolan valt att kalla dem. Här är några exempel på namn du kan stöta på:

 • SFI yrkesutbildning
 • Yrkes-SFI
 • YFI
 • SFI Kombo
 • SVA Kombo
 • SFI Komboutbildning
 • Kombinationsutbildning
 • Yrkesvux kombination

Hitta SFI yrkesutbildningar

Hur ansöker jag till en SFI yrkesutbildning?

Du ansöker till en SFI yrkesutbildning via din hemkommun eller genom att kontakta skolan du vill studera på. 

Exempel på yrken

Efter att ha gått en utbildning som kombinerar SFI och yrkesutbildning får du den kunskap du behöver för att börja jobba direkt. Här är några exempel på yrken som utbildningen kan leda till:

 • Kock
 • Barnskötare
 • Nätverkstekniker
 • Undersköterska
Denice Karlsson

Denice Karlsson

Site Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Site Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Site Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser