Visa studentum.se som: Mobil

Möt ditt framtida universitet: Umeå universitet

En liten storstad

Umeå Universitet är en plats där människors olikheter uppmuntras och gränser bryts. Staden bjuder på alla nyanser, från soliga sommardagar till vita vintrar, från pulserande stadsliv till lugna, tysta norrskensnätter. Umeå Universitet är ett av landets största universitet och det finns något för alla, du kan välja bland 150 program och 1 600 kurser.

Här hittar du universitetet: Campus Umeå, Konstnärligt Campus,
Campus Skellefteå, Campus Örnsköldsvik

Antal studenter: ca 34 000
Antal anställda: ca 4 050
Antal professorer: ca 348
Antal kurser: ca 1 600


Allt kommer bli bra

Att studera är ditt första steg mot en spännande framtid. När du ska välja både utbildning och ort att studera på kan det kännas överväldigande med alla viktiga beslut som ska tas. Men det är också roligt att flytta, plugga det du själv har valt och lära känna nya människor! Det är också viktigt att ha kul under din studietid, ha det tillsammans med 34 000 andra studenter!

I Umeå blir du långt ifrån ensam. Det bor omkring 125 000 invånare i staden och var fjärde person studerar vid universitetet. Det är ett av landets största universitet och utbildningarna finns i tre olika städer: Umeå, Örnsköldsvik och Skellefteå. I Umeå hålls utbildningarna på två olika platser i staden, på Campus Umeå och på Konstnärligt Campus.

Ett av Sveriges största samlade universitetsområden

Campus Umeå, som är universitets huvudcampus, är ett av Sveriges största samlade universitetsområden. De flesta utbildningar och kurser går att läsa där vilket gör det enkelt för dig som vill läsa en extra kurs. Du kommer att träffa och lära känna många studenter som läser helt andra utbildningar, det bidrar till en god stämning på hela universitetet.  Det samlade universitetsområdet gör också att det finns en enorm bredd på universitetet, både för den som söker kunskap och för den som redan besitter kunskap.  

Universitetets samtliga campus har moderna lokaler med sköna miljöer. För att studierna ska gå så bra som möjligt är det viktigt med trivsamma miljöer som främjar kreativiteten. Umeå universitet satsar därför på att skapa kreativa campus att mötas på för att du ska få ut så mycket som möjligt av dina studier.

Varför du ska studera på Umeå Universitet!


- En liten storstad. Umeå är mycket mer än bara campus vilket du snabbt kommer märka när du har gångavstånd till allt. I staden avlöser festivalerna, utställningarna, konserterna och brännbollsyran varandra i hög takt. Med naturupplevelser alldeles runt knuten har du mycket att välja mellan i Umeå.

- Ett av Sveriges största samlade universitetsområden. Ett samlat universitetsområde betyder också mycket kunskap samlat på ett ställe.

- Ett universitet som ger lust till utveckling. Umeå universitet är ett praktiskt, öppet och nyfiket universitet som jobbar mycket för att du som student ska utvecklas.

- Moderna och sköna miljöer. Miljön är viktig för att dina studier ska gå så bra som möjligt. Med rätt miljö ökar kreativiteten och det blir lättare att studera.

- Ett stort utbud kurser och program. Omkring 1 600 kurser och 150 program kan du välja mellan på universitetet. Skolan har tillräckligt lång historia för att garantera kvalitet på utbildningen, men är också ungt nog att ha högt i tak och öppna dörrar.


Högt i tak och öppna dörrar

Umeå universitet grundades år 1965 och har sedan dess hunnit bli ett eftertraktat och välkänt universitet. Skolan präglas av nyfikenhet och öppenhet och är ett praktiskt universitet som ger lust till utveckling. Umeå universitet har tillräckligt lång historia för att för att garantera dig att din utbildning håller hög kvalitet, och är samtidigt tillräckligt ungt för att ha högt i tak och öppna dörrar. Varje år kommer tusentals nya studenter från Sverige och andra länder för att studera i Umeå. Studenter från olika delar av världen skapar en dynamisk miljö som gör att Umeå universitet ständigt förnyas och utvecklas.

Många utbildningar på skolan erbjuder möjligheter att studera utomlands och skolan har partneruniversitet runt om i världen. Du kan välja att läsa en termin, ett år eller ännu mer någonstans i världen.

Ett universitet, fyra campus

Umeå universitet är ett stort universitet med många inriktningar. De olika inriktningarna kräver olika förutsättningar som går att hitta på de olika campus. Ett stort universitet med fyra campus, alla med sin egen speciella känsla, men alla med samma Umeanda.

Campus Umeå. Campuset som är störst med flest studenter, flest utbildningar och mest forskning. Huvuddelen av verksamheten finns där och det var på Campus Umeå som allting startade år 1965. De flesta utbildningar ligger med gångavstånd mellan varandra. På så vis kommer studenter och forskare i kontakt med andra vetenskaper på ett naturligt sätt.

Konstnärligt campus ligger också i Umeå. Här hittar du arkitekthögskolan, designhögskolan och konsthögskolan. Det är inspirerande miljöer och Konstnärligt campus är ett kreativt kraftcentrum.

Campus Skellefteå. Ett av Umeå universitets mindre campus med cirka 500 studenter. Campusområdet delas med bland annat Luleå tekniska universitet, Skellefteå kommun och andra privata företag.  

Campus Örnsköldsvik. Det andra av Umeå universitets mindre campus. Utbildningarna utvecklas tillsammans med företag och organisationer i regionen. Utbildningarna ger dig gedigen kunskap genom arbete ute på företag.

Studentlivet på Umeå universitet

Genom att engagera dig i en studentorganisation kan ditt studentliv bli ännu roligare. På universitetets alla campus finns det en hel del olika aktiviteter du kan ta del av vid sidan av dina studier. Är du intresserad av idrott, politik eller sång? Det finns både nationer, studentkårer, föreningar, spex, körer, idrott och festar som du kan engagera dig i.

En studentkår arbetar för att ska ha inflytande över din studiesituation och dina studier. Bortsett från dina rättigheter är du också med och formar organisationen och vad kåren ska driva. Genom att vara med i kåren får du vara med och bestämma. På Umeå universitet finns det tre studentkårer – Umeå studentkår, Umeå naturvetar- och teknologkår och Umeå medicinska studentkår.

Utöver studentkårer finns det också olika studentföreningar med olika inriktningar. Det finns olika politiska studentförbund, nationer och andra intresseföreningar med olika inriktningar du kan engagera dig i.

Staden med närhet till allt

Du kommer märka att Umeå är en stad med närhet till allt. Både pulserande stadsliv och naturupplevelser runt hörnet. Ena dagen kan du vara på en festival och andra njuta av tysta norrskensnätter. Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, det är verklighet i Umeå.

De korta avstånden i staden gör det enkelt att ta del av stadens utbud. Stadens korta avstånd och över 180 km cykelväg gör att cykel är ett bra, snabbt och miljövänligt transportmedel att färdas med. Umeå jobbar mot att bli en hållbar universitetsstad och vill göra det både enklare och säkrare att ta sig fram med cykel i staden.

Hitta hem och ett boende

Det kan vara lite klurigt att hitta en bostad i en studentstad, men i slutet av den första terminen har de flesta hittat ett hem. Det finns dock några tips på vad du kan göra för att skynda på processen med att hitta ett hem.

  • Ställ dig i bostadskö så fort som möjligt
  • Kontakta privata hyresvärdar
  • Använd Facebook
  • Sök överallt

Nu har du fått läsa mer om hur det var kan vara att studera på Umeå universitet. Vill du studera på Umeå universitet och hitta en utbildning som passar dig?  

Till Umeå universitet

Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-26

Möt ditt framtida universitet: Örebro universitet

Med bostadsgaranti för studenter, ett brett utbud av nöjen och aktiviteter och god kommunikation till andra städer är det inte svårt att förstå varför Örebro är en så populär studentstad! Läs mer om Örebro universitet här!   

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Artikelserie: Universitet och högskolor

Att hitta rätt utbildning och rätt skola kan verka svårt i dagens utbildningsdjungel. Det här är en artikelserie där du får möta olika universitet och högskolor i en längre intervju.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-05-02

Möt din framtida högskola: Handelshögskolan i Stockholm

Handelshögskolan i Stockholm är Nordens främsta handelshögskola med starka band till både näringsliv och andra universitet. Som en relativt liten skola med ca 1800 studenter läggs fokus på individen och personlig utveckling. Läs mer om din framtida högskola här!

Läs mer
Recensionspolicy

recensionspolicy studentum.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på studentum.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se
Logga in